Groen dak bushokje

Nederland plaatste – in 2019 – als eerste land ter wereld groene daken op bushokjes. Deze duurzame verbetering in het straatbeeld behaalde wereldwijd het nieuws. De Britse kranten The Guardian en The Independent schreven over de groene bushokjes, net als de Duitse Stern en de IndiaTimes uit India. Buitenlandse media waren vooral te spreken over het uitbreiden van de leefomgeving van de bij. De bij heeft het al langere tijd moeilijk en groene daken zijn een goed initiatief voor het behoud van deze belangrijke dieren.
Inmiddels hebben meerdere Nederlandse steden groene daken op bushokjes. Vaak gaat dit duurzame initiatief gepaard met andere duurzame oplossingen, zoals speciale bankjes van bamboe, gerecyclede betonnen bodemplaten en worden deze bushokjes gewassen met gezuiverd hemelwater.

De sedumdaken op bushokjes zorgen voor een grotere biodiversiteit in de stad. De sedumplanten creëren een goede leefomgeving voor vlinders, bijen en andere insecten.
Ook nemen sedumplanten gifstoffen op, filteren ze de lucht, houden ze regenwater vast en zorgen ze voor een lagere temperatuur op warme dagen. De groene bushokjes geven door al deze voordelen niet alleen een vrolijk straatbeeld, maar ze zijn ook van grote waarde voor het milieu.
Inwoners van Utrecht, de eerste stad met deze duurzame bushokjes, waren lyrisch over de aanpassingen. De bushokjes zorgen voor een groter geluksgevoel en inwoners raken geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan met duurzame initiatieven.

Inmiddels hebben diverse andere steden ook groene daken op bushokjes geplaatst. Deze gemeenten willen allemaal dat de bewoners zich bewuster worden van het milieu en duurzame initiatieven. Daarom wordt er door deze gemeenten subsidies verstrekt voor groene daken. Inwoners kunnen subsidie aanvragen en hiermee hun eigen groene dak gedeeltelijk bekostigen.
Heeft u ook interesse in een groen dak? Ga bij uw eigen gemeente na of er subsidies worden verstrekt voor het plaatsen van groene daken. Overige informatie en benodigdheden voor het aanvragen van de subsidie, zoals een offerte en productinformatie, kunt u bij ons aanvragen. Onze medewerkers helpen u graag!