Bemesten sedumdak

Sedumdaken hebben weinig onderhoud nodig. Dat maakt ze dan ook erg geschikt om op daken te leggen! Dit is immers een plek waar de meeste mensen maar weinig komen. Zou het sedum vaak water nodig hebben, dan is het niet handig wanneer het op een dak komt te liggen.

Gelukkig zijn sedumplantjes erg sterk en hebben ze van zichzelf een hoge waterbergende capaciteit. Dat houdt in dat ze veel water vast kunnen houden in hun blaadjes en dus van een beetje regen al heel lang kunnen overleven. Toch is het belangrijk om het sedumdak heel af en toe te bemesten. Daardoor blijven de planten sterk en het sedumdak gezond! Zo kunt u er lang van blijven genieten.

Hoe vaak bemesten?

Bemesten van een sedumdak hoeft niet vaak te gebeuren. Over het algemeen raden we aan om het dak twee keer paar wat sedummest te geven! Dit is genoeg voor de planten om te overleven. Het begin van de lente en de herfst zijn hier geschikte momenten voor. Dit zijn namelijk de seizoenen waarin het sedum het meeste groeit. Daarvoor kunnen ze dus wel wat extra energie gebruiken. Vaak krijgt u bij de aankoop van een sedumdak al sedummest geleverd die u kunt gebruiken. U hoeft deze alleen maar op het dak uit te strooien! Hou er wel rekening mee dat u in de daken er na de dakrand een paar keer goed afspoelt. Zo voorkomt u dat de mest daar schade aan toe brengt.

Ander onderhoud sedumdak

Naast bemesten is er ook nog ander onderhoud wat kan worden uitgevoerd op het sedumdak. Het is handig om dit met het bemesten te combineren. Zo bent u er minder tijd aan kwijt! Voordat u gaat bemesten, kunt u bijvoorbeeld onkruid en zaailingen van bomen weghalen van het dak. Zo voorkomt u dat deze de overhand krijgen en de sedumplantjes wegdringen. Ook kunt u meteen loszittend substraat of dode bladeren uit de dakgoot halen, om verstoppingen te voorkomen. De laatste vorm van onderhoud is het water geven van het dak. Dit is in principe alleen nodig wanneer het heel lang niet heeft geregend. U kunt dit bijvoorbeeld doen tijdens een hittegolf.

Beste seizoenen voor onderhoud

Net zoals voor bemesten, zijn ook voor ander onderhoud de lente en de herfst de meest geschikte seizoenen! Niet alleen omdat dit voor het sedum de belangrijkste seizoenen zijn, maar ook omdat deze het prettigst zijn om in te werken. In de winter kan het dak glad zijn en dus gevaarlijk om te betreden, terwijl het in de zomer juist weer erg heet kan zijn. Dan kan zware inspanning het beste worden voorkomen.

Contact