Sedum bemesten
Bemesten is een belangrijk onderdeel van groenonderhoud, en zeker van het sedum. Dit houdt letterlijk in dat u mest verspreid over grond ten behoeve van het groen dat daar groeit. Mest stimuleert de vruchtbaarheid van de grond en bevat voeding voor de planten. Om uw sedumdak gezond, groen en vol te houden is het belangrijk om deze af en toe ook te bemesten. Het bemesten van uw sedum hoeft maar één of twee keer per jaar te gebeuren.
De regels rondom het bemesten van uw sedum
Er zijn een aantal belangrijk aspecten om rekening mee te houden wanneer u uw sedum bemest. Wij raden aan om in het voorjaar en najaar wat mestkorrels te strooien om uw sedumdak gezond en groen te houden. Bemest liever zuinig en vermijdt het risico dat u te veel gebruikt. Als uw sedumdak gaat verkleuren en er rood getinte bladeren verschijnen is het aan te raden om nogmaals een kleine hoeveelheid mest te strooien op uw sedum.
Spoel uw dak na het bemesten direct af. Zo voorkomt u eventuele schade aan uw dakbedekking, tegels en lichtstraten. Maak voor het bemesten van uw groendak geen gebruik van reguliere mest die u bij het tuincentrum kan kopen. Sedum vraagt om een speciaal soort mestkorrels. Deze mest heeft een hoger stikstofgehalte en is speciaal afgestemd op sedum. Daarnaast is gewone mest zeer schadelijk voor dakbedekking en hemelwaterafvoeren. Het wordt dus afgeraden om deze te gebruiken op sedumdaken!
Mest helpt niet tegen de wildgroei van mos. Mos kunt u eventueel uitsteken met een plat mes. Zorg ervoor dat u niet te diep steekt om schade aan uw dakbedekking te voorkomen. Mos is ook te voorkomen door het strooien van een kleine hoeveelheid kalkkorrels. Strooi deze kalkkorrels bij voorkeur in het voorjaar. Mest is verkrijgbaar in onze webshop en kunt u het beste direct met uw sedumdak mee bestellen. Dit betreft de speciale mest voor groene daken. Een samenstelling van voedingsstoffen afgestemd op het sedum.
Wanneer sedumdak bemesten?
Je kunt een sedumdak het beste in het voor- en najaar bemesten. Dit geeft het een boost voor de zomer en wat extra kracht om de winter door te komen. Ook is het altijd slim om te bemesten wanneer het sedumdak wat minder kleur heeft.
Na een sedumdak bemesten ook sproeien?
Jazeker! Spoel het dak na het bemesten gelijk af zodat het zaad goed in het sedum kan trekken en er geen schade aan de dakbedekking ontstaat.