Home >> Sedumdak aanleggen >> Lichtgewicht sedummatten plaatsen

Lichtgewicht sedummat plaatsen

Zelf uw groendak aanleggen? Groot gelijk! Door het gebruik van onze complete rollen kunt u uw sedumda gemakkelijk zelf plaatsen! Binnen een dag zijn de volledige werkzaamheden uit te voeren en kunt u genieten van uw eigen groendak.
Volg voor het plaatsen van het lichtgewicht groene dak het volgende stappenplan. De stappen zijn ook te bekijken in het instructiefilmpje hieronder.

In onderstaand filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe u een lichtgewicht sedum groendak kunt aanleggen.

Stap 1

Maak het dak schoon. Veeg alle bladeren en het andere vuil bij elkaar en verwijder het van uw dak.

Stap 2

Voor het plaatsen van de verschillende lichtgewicht lagen is het belangrijk om uw dak goed te beschermen. Indien uw dak niet wortelwerend is beginnen we met een speciaal wortelfolie. Rol de folie over uw dak en zorg ervoor dat ook de opstaande rand ook goed bedekt wordt door het materiaal.

Zorg ervoor dat verschillende stroken folie goed op elkaar aansluiten. Doe dit door middel van een overlap van ongeveer 50 centimeter. Is uw dakbedekking wel wortelwerend? Dan kunt u deze stap overslaan.

Plaats over het wortelwerende folie de drainagelaag. Plaats deze haaks op de folie. Heeft u de folie van boven naar beneden uitgerold? Rol de drainagelaag dan van links naar rechts. Sluit de verschillende banen, zonder overlap, zo goed mogelijk op elkaar aan.

Stap 3

Het is belangrijk dat u hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie en de drainagelaag om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

Stap 4

Voor u kunt beginnen met het plaatsen van de volgende laag, brengt u eerst de scheidingsprofielen aan. Deze profielen vormen de afscheiding tussen het sedum en de grindrand. Plaats de scheidingsprofielen op 20 tot 30 centimeter van de dakrand. Plaats de zakken grind, nog vol met grind, op de scheidingsranden. Zo kunnen deze niet verschuiven.

Stap 5

Breng het substraat aan op de drainagematten. Bij los, extensief substraat leg je de zakjes neer en maak je ze open. Breng een gelijke hoeveelheid aan over het gehele dak met behulp van bijvoorbeeld een hark. Bij Substraat op rol, rol je de rol uit en zorg je dat de Substraat zonder overlap goed op elkaar aansluit. Verzadig de substraatlaag volledig met water, voordat u overgaat op de volgende stap.

Stap 6

Het is tijd om de vegetatiematten aan te brengen! Plaats deze ook weer haaks op de vorige laag. Start met het uiteinde van de mat bovenop. Leg de rol een stukje van de rand en rol deze voorzichtig terug, zodat het begin van de vegetatiemat goed aansluit op de scheidingsprofielen. Zorg ervoor dat de verschillende banen goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Snijd de vegetatiematten gemakkelijk op maat met een kartelmes. Eventuele lege plekken kunt u opvullen met overtollige vegetatie. Als het dak volledig bedekt is, kunt u de rand opvullen met grind.

Stap 7

Na het aanleggen van uw groene dak is het belangrijk om de sedumplanten direct water te geven. Irrigeer uw lichtgewicht dak tot de substraatlaag volledig verzadigd is. Wanneer u uw groene dak aanlegt in een droge periode is het van belang om de eerste weken regelmatig water te geven.