Home >> Aanleggen >> Periode van het jaar

Wilt u weten in welke periode van het jaar u het groen dak het beste aan kunt leggen? Op deze pagina leggen we het voor u uit! In principe is het gedurende het hele jaar mogelijk om een groen dak aan te leggen, onafhankelijk van het seizoen. Toch zijn er kleine verschillen tussen de seizoenen, die elk andere voor- en nadelen met zich mee brengen. Hieronder vindt u per seizoen de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Lente

De lente is veruit het meest gekozen seizoen om een sedumdak aan te leggen. De temperatuur is dan namelijk ideaal voor een nieuw dak om te groeien. De lente is één van de beste seizoenen voor plantgroei en geeft het dak een soort groeispurt, waardoor u na aanleg al snel een mooi resultaat zult zien! Daarnaast regent het regelmatig in de lente, zodat het dak voldoende water krijgt en u het nauwelijks zelf hoeft bij te houden. Er is dus bijna geen risico op uitdroging en uw dak is tegen de zomer helemaal klaar om u verkoeling te bieden!

Zomer

Een voordeel van de zomer is dat het lekker weer is, wat de aanleg van het dak natuurlijk een stuk aangenamer maakt. U hoeft u geen zorgen te maken om teveel water of ijzel op het dak! Een nadeel is wel dat de zomer vaak erg droog is, waardoor u goed moet opletten of het dak wel voldoende water krijgt. Het kan dan verstandig zijn om na aanleg de jonge plantjes dagelijks een beetje water te geven.

Herfst

De herfst is na de lente het meest geschikte seizoen om een sedumdak aan te leggen. De temperaturen zijn niet te warm, niet te koud en het is net als de lente een erg nat seizoen, waardoor u zeker weet dat het dak voldoende water krijgt. Daarnaast steken in de herfst veel planten energie in het groeien van een sterk wortelstelsel, waardoor het dak in de lente mooi tot bloei kan komen! Wel moet u rekening houden met bladeren op het dak die de groei kunnen afremmen. Het is verstandig om deze er dus regelmatig af te vegen.

Winter

Het lijkt misschien gek, maar ook in de winter kan het groendak worden aangelegd, mits het niet vriest. Nadeel is dat de plantjes minder hard kunnen groeien en dat het gevaarlijker kan zijn om het dak op te gaan, bijvoorbeeld omdat het buiten glad is.