Home >> Sedumdak aanleggen >> Sedummixmatten aanleggen

Sedummix matten aanleggen

Bent u van plan om uw groene dak zelf aan te leggen? Groot gelijk! Door het gebruik van onze complete rollen kunt u de traditionele sedummixmatten gemakkelijk zelf plaatsen! Binnen een dag zijn de volledige werkzaamheden uit te voeren en kunt u genieten van uw eigen groendak.

Volg voor het plaatsen van de sedummixmatten het volgende stappenplan. De stappen zijn ook te bekijken in het instructiefilmpje hieronder.

Stap 1

Maak het dak schoon. Veeg alle bladeren en het andere vuil bij elkaar en verwijder het van uw dak.

Stap 2

Voor het plaatsen van de verschillende benodigde lagen is het belangrijk om uw dak goed te beschermen. Indien uw dak niet wortelwerend is begint u met een speciaal wortelfolie. Rol de folie over uw dak en zorg ervoor dat de opstaande rand ook goed bedekt wordt door het materiaal.
Zorg ervoor dat verschillende stroken folie goed op elkaar aansluiten. Doe dit door middel van een overlap van ongeveer 50 centimeter. Is uw dakbedekking wel wortelwerend? Dan kunt u deze stap overslaan.

Stap 3

Het is belangrijk dat u hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

Stap 4

Vervolgens kunt u het beschermende doek aanbrengen. Dit doek kan gemakkelijk op maat geknipt worden. Zorg voor de beste bescherming voor een kleine overlap tussen de verschillende stroken. Zorg er na het aanbrengen van het beschermende doek opnieuw voor dat u de hemelwaterafvoer vrij is.

Stap 5

Hierna kan de drainagelaag aangebracht worden. Rol de drainagebanen uit over het beschermende doek. Zorg ervoor dat de verschillende stroken goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Na het plaatsen van de diverse banen kunt u het speciale filtervlies uitvouwen. Door de filtervlies worden eventuele openingen tussen de drainagebanen afgesloten. Knip na het plaatsen van deze laag opnieuw een stuk uit bij de hemelwaterafvoer.
De drainagelaag kan gemakkelijk op maat gesneden worden met een scherp mes. Let op: snijdt nooit direct op uw dakbedekking!

Stap 6

Voor u kunt beginnen met het plaatsen van de volgende laag, brengt u eerst de scheidingsprofielen aan. Deze profielen vormen de afscheiding tussen het sedum en de grindrand. Plaats de scheidingsprofielen op 20 tot 30 centimeter van de dakrand. Zorg voor een kleine overlap. Plaats de zakken grind, nog vol met grind, op de scheidingsranden. Zo kunnen deze niet verschuiven.
Verdeel na het plaatsen van de scheidingsranden, de substraatzakken over het dak.

Stap 7

Het is tijd om de vegetatiematten aan te brengen! Start met het uiteinde van de mat bovenop. Leg de rol een stukje van de rand en rol deze voorzichtig terug zodat het begin van de vegetatiemat goed aansluit op de scheidingsprofielen. Zorg ervoor dat de verschillende banen goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Snijd de vegetatiematten gemakkelijk op maat met een kartelmes. Eventuele lege plekken kunt u opvullen met overtollige vegetatie.

Stap 8

Na het plaatsen van uw groene dak is het belangrijk om de sedumplanten direct water te geven. Wanneer u uw groene dak aanlegt in een droge periode raden wij aan de vegetatie deze eerste weken regelmatig water te geven.

Uw groene dak is klaar! Geniet van alle voordelen, de flora en fauna en uw kostenbesparingen. Vergeet niet om uw groene dak goed te verzorgen en periodiek onderhoud uit te voeren. Lees hier alles over op onze pagina over onderhoud.