Home >> Aanleggen >> Sedumdak maken

Zelf leggen of laten leggen

U heeft besloten om een groen dak aan te leggen? Super! De kans is groot dat u nu voor een keuze staat, namelijk om het dak aan te laten leggen door een expert, of om er zelf mee aan de slag te gaan. Voor beide opties valt natuurlijk wat te zeggen, afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de hoeveelheid obstakels en uw eigen ervaring. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje gezet en gaan we in op de stappen die u moet doorlopen wanneer u er voor kiest het dak zelf te plaatsen!

Laten aanleggen

Het kan natuurlijk dat u zelf geen zin heeft om het dak op te gaan, of dat de oppervlakte van het dak dusdanig groot is dat u het niet ziet zitten dit helemaal zelf te doen. Ook wanneer u hoogtevrees heeft, of bang bent om fouten te maken, kan het inhuren van een groendak expert een uitkomst zijn. Het kost natuurlijk wel wat meer om het dak te laten leggen, maar voor een groot aantal woningeigenaren wegen deze kosten op tegen de baten. Door de aanleg uit te besteden weet u zeker dat de klus goed wordt uitgevoerd en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schade.

Zelf aanleggen

Hoewel het groen dak aan laten leggen natuurlijk een hoop werk scheelt, is het eigenlijk niet moeilijk om zelf te doen. Vaak is de installatie al binnen één dag uitgevoerd! Daarnaast bespaart u op de aanlegkosten, leert u een nieuwe vaardigheid en overwint u misschien wel uw angsten om op het dak te werken. Kant-en-klaar pakketten, zoals de sedum cassettes van NatureGreen, maken het aanleggen van het dak daarnaast nog gemakkelijker. Wanneer u er voor kiest het groen dak zelf aan te leggen, is het verstandig om stapsgewijs te werk te gaan. Zo voorkomt u fouten en behoudt u het overzicht. Hieronder hebben we de stappen in de aanleg van een groen dak op een rijtje gezet:

  • Het dak schoonmaken
  • Aanbrengen van wortelwerend folie (eventueel)
  • Aanbrengen van de drainagelaag
  • Aanbrengen van het scheidingsprofiel
  • Aanbrengen van de substraatlaag
  • Aanleggen van de vegetatiematten of trays
  • Aanleggen van de grindlaag
  • Het dak water geven
  • Het dak onderhouden en bemesten

Staat u al klaar om aan de slag te gaan? Bestel dan gauw uw groendaksysteem bij NatureGreen!