Home >> Sedumdak >> Intensieve en extensieve groene daken

Stel ons uw vraag
  captcha

  Intensief en extensief groen dak

  Het ene groene dak is het andere niet. Bij het kiezen én het plaatsen van groene daken zijn er veel keuzes te maken. Dit heeft te maken met het soort dak, uw eigen voorkeuren en natuurlijk de hellingsgraad van het groene dak. Ook mate van onderhoud, gebruik en welke soorten beplanting spelen een belangrijke rol.

  Met name wat betreft de mate van onderhoud en gebruik, wordt er in de wereld van de groene daken expliciet onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve groene daken. Een intensief groendak is een dak wat veel onderhoud vergt. Een voorbeeld van een intensief groendak is bijvoorbeeld een daktuin. Aan de andere kant heeft een extensief groendak minder onderhoud nodig, maar wordt er ook minder actief gebruik van het dak gemaakt. Misschien bent u deze termen al wel eens tegengekomen in uw zoektocht naar een groen dak.

  Benieuwd naar de betekenis achter deze benamingen? Lees er hier alles over!

  Intensief groendak

  Onder intensieve groene daken vallen daken met veel verschillende soorten begroeiing. Deze begroeiing is vaak verschillend in hoogte en ook de behoeften van deze planten kunnen sterk verschillen. Waar een extensief groendak vaak alleen uit sedum bestaat, is een intensief dak veel uitgebreider.

  Denk bijvoorbeeld aan grote struiken, kleine boompjes, bloembedden, diverse soorten gras en zelfs looppaden of zitplekken. Door deze variatie in begroeiing kunnen intensieve daken meer regenwater vasthouden, wat goed is voor de omgeving. Een intensief groendak is meestal onderdeel van grote plantsoenen of bijvoorbeeld een daktuin.

  Bekijk onze producten

  Vragen over intensieve en extensieve groene daken? 

  Vragen over een intensief of extensief sedumdak? Wij denken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via e-mail of telefoon.

  Stuur een e-mail 085 - 00 41 774

  Verkoopadviseur

  Geert 

  Daktuinen

  Daken van grote gebouwen, zoals bijvoorbeeld een kantoor of appartementencomplex, zijn vaak een vorm van loze ruimte. Het dak is een kale, onaangename plek waar je als bezoeker waarschijnlijk niet graag komt. Dat is zonde, want juist deze daken bieden een uitstekende kans om meer groen in de omgeving te creëren! Het aanleggen van een daktuin maakt van het dak een leefbare omgeving. Een daktuin verlaagt ook de omgevingstemperatuur, verhoogt de lokale biodiversiteit en zorgt voor betere waterberging.

  Misschien bent u wel eens een voorbeeld van deze intensieve groene daken tegenkomen, bij bijvoorbeeld grote bedrijven. Zij gebruiken het dak als een klein park, waar personeelsleden kunnen genieten van een pauze. Ook appartementencomplexen kunnen voorzien worden van een intensief groendak, waar de daktuin bijvoorbeeld kan worden gecombineerd met een dakterras. In de zomer, wanneer de temperaturen oplopen, kan een daktuin veel verlichting bieden. 

  Er zitten echter wel een aantal nadelen aan een intensief groendak. Net als een gewone tuin vergt een daktuin veel onderhoud. Ook moeten ze worden aangelegd door professionals en geven een hogere belasting aan het dak, door het grote gewicht. Een daktuin moet voldoen aan verschillende regels, richtlijnen en opbouwmogelijkheden, zeker wanneer u ook op het dak wilt kunnen lopen. Daarom zijn voor de meeste particulieren, intensieve daken niet zo geschikt.

  Bij NatureGreen leveren wij alleen extensieve daken, wat vaak een betere optie is!

  sedumdak_muiden

  Extensieve groene daken

  Extensieve groene daken zijn daken die minder intensief worden gebruikt. U komt ze bijvoorbeeld tegen op plaatsen waar niet vaak gelopen wordt. Ook hebben ze een stuk minder onderhoud nodig en is de begroeiing wat minder gevarieerd dan bij een daktuin. Een extensief groendak is perfect voor particulieren en ligt bijvoorbeeld op een schuur, woning of op kleine bedrijven.

  Het doel van deze groene daken, die overeenkomen met de sedumdaken van NatureGreen, is vooral het uitbreiden van het groen in de omgeving. Ook brengen ze significante voordelen voor de eigenaar, zoals betere isolatie en een hogere waarde van de woning. Extensieve groendaken zijn ontworpen om voornamelijk efficiënt en praktisch te zijn. Ze zijn makkelijk te installeren, zijn toepasbaar op veel verschillende daken en hebben weinig onderhoud nodig.

  Bomen of grote struiken zult u niet gauw tegenkomen op een extensief dak, maar kleinere plantjes zoals kruiden, grassen en wilde bloemen wel. De planten op een extensief groendak nemen veel water op, maar u heeft er verder weinig omkijken naar. Ook zijn de systemen voor de sedumdaken zo ontwikkeld dat er sprake is van een lichte belasting op de dakconstructie. De daken zijn niet geschikt voor intensief gebruik, maar wel geschikt om op te lopen voor bijvoorbeeld klein onderhoud of plaatsing. Het is echter niet de bedoeling dat er dagelijks op gelopen wordt.

  Heeft u interesse in een extensief groendak? Dan bent u bij NatureGreen aan het goede adres! U vindt alle informatie op onze website. Direct contact opnemen kan natuurlijk ook. Of bekijkt u onze producten. 

  Bekijk onze producten