Milieu investeringsaftrek

Als eigenaar van een bedrijf, weet u dat het steeds belangrijker wordt om duurzaam te ondernemen. Het is een onderwerp wat steeds meer maatschappelijke waarde krijgt en waar klanten dan ook steeds meer op letten. Ligt de keuze tussen een bedrijf wat zichtbaar bezig is met duurzaamheid en een bedrijf wat er niks mee doet, dan zal er eerder worden gekozen voor de ondernemer die iets bijdraagt aan het milieu. Dit kan bijvoorbeeld door uw onderneming zelf duurzaam te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor groenere leveranciers of materialen die een lagere ecologische voetafdruk hebben. Maar u kunt er ook voor kiezen om het pand waar u gevestigd bent te vergroenen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een sedumdak. Omdat de overheid maatregelen zoals een groendak wil stimuleren, is het voor bedrijven mogelijk om gebruik te maken van een investeringsaftrek. Dit levert belastingvoordeel op en is mogelijk dankzij de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Waarom een groendak?

Als ondernemer lijkt het aanleggen van een groendak misschien niet een voor de hand liggende keuze. Toch zitten er veel voordelen aan het plaatsen van een groendak, die zeker ook voor bedrijven of zzp’ers interessant zijn. Over het algemeen zijn de daken van bedrijfsgebouwen zwarte daken, gemaakt van PVC of bitumen. Deze vangen in de zomer erg veel hitte, en zijn niet zo goed in het afvoeren van regenwater. Om uw bedrijf beter te isoleren en te beschermen tegen overlast van zware regen, kan een sedumdak goed helpen. Dankzij de vetplanten waarmee het dak is bedekt, heeft het een hoge waterbergende capaciteit en zorgt het voor aangenamere temperaturen, zowel ’s zomers als ’s winters. Dankzij de extra isolerende laag op uw bedrijf, gaat ook nog eens uw energierekening omlaag. Daarnaast heeft een groendak nog bijkomende voordelen zoals een bijdrage aan de lokale biodiversiteit, het filteren van lucht en een duurzamere uitstraling. Door als bedrijf te laten zien dat u geeft om duurzaamheid, trekt u ook meer klanten aan. Een groendak is dus een slimme investering, die dankzij een aantal belastingvoordelen ook nog eens extra voordelig is.

Groendak en RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een groendak, ook wel sedumdak of vegetatiedak genoemd, opgenomen in de Milieu- en energielijst. Op deze lijst staan verschillende onderdelen waar u als ondernemer in kunt investeren, en welke in aanmerking komen voor de fiscale voordelen. De lijst kunt u online bekijken op de website van het RVO. Een groendak is terug te vinden onder de bedrijfsmiddelcode F-5300, en wordt door de RVO als volgt gedefinieerd:

a. Een groendak is bestemd voor: het van beplanting voorzien van het dak van een bedrijfsgebouw of woning,

b. Een groendak is bestaande uit: een vegetatielaag, substraatlaag, drainagelaag en al dan niet de volgende onderdelen: een kunstmatige bevloeiing en verankering, en constructieve aanpassingen bij bestaande daken en nestelvoorzieningen.

Belangrijk hier is de definitie. Volgens het RVO moet een sedumdak tenminste bestaan uit een vegetatielaag, een substraatlaag en een drainagelaag. U bent dus verplicht al deze onderdelen te plaatsen, wanneer u aanspraak wilt maken op de fiscale voordelen.

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

De eerste regeling die het voor bedrijven mogelijk maakt om voordeliger groendaken aan te leggen, is de zogeheten Milieu-Investeringsaftrek. Dit is een aftrek die fiscale voordelen oplevert voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals een groendak. Vanuit de MIA kunt u tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Eerder was dit 36%, maar dit is sinds eind 2022 verhoogt naar 45%.

groendak muiden
sedumdak_aanvragen

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De tweede regeling waarmee de overheid duurzame bedrijfsmiddelen wil stimuleren is de Willekeurige afschrijving milieu investeringen. Met de VAMIL, kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven, tot 75% van het investeringsbedrag. Door een investering sneller af te schrijven, vermindert u de fiscale winst en betaalt u in dat jaar minder belasting.

In principe kan iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald, gebruik maken van de MIA en/of de VAMIL. Wel zitten er een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieu lijst;
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
  • De investering heeft betrekking op de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
  • De investering moet minimaal €2500 per bedrijfsmiddel zijn.

Een groendak staat op de lijst en komt dus in aanmerking voor de regelingen. Wel is het van belang dat u de regelingen aanvraagt vóór de aanleg van het dak- het mag immers niet al eerder zijn gebruikt. Ook mag u de regelingen alleen gebruiken voor de aanschaf van het groendak. U kunt dus niet met dezelfde investering dakbedekking vervangen, of een nieuw dak aanleggen waarop het groendak komt. Tot slot moet u minimaal €2500 uitgeven aan het groendak. Met een gemiddelde prijs tussen de €40 en €80 per vierkante meter voor een groendak, is de MIA/VAMIL dus aan te vragen voor bedrijfsdaken vanaf ongeveer 60 vierkante meter.

Combineren met gemeentelijke subsidie

Naast deze fiscale voordelen dankzij uw ondernemerschap, kunt u de aanleg van een sedumdak nog voordeliger maken. In sommige gemeenten is het namelijk mogelijk om subsidie te ontvangen, bovenop de belastingvoordelen. In sommige gemeenten kan de subsidie oplopen tot wel 50% van de aanlegkosten. Welke voorwaarden hier aan verbonden zijn en of het ook mogelijk is om als bedrijf aanspraak te maken op de subsidie, verschilt sterk per gemeente. Het is daarom aan te raden om deze voorwaarden eerst goed na te gaan bij de gemeente waar uw bedrijf gevestigd is.

Uitzonderingen

Er zijn wel een aantal uitzonderingen waar u op moet letten. Zo is het niet mogelijk om in aanmerking te komen voor de MIA of VAMIL, wanneer het groendak een onderdeel is van een duurzaam gebouw, wat al is gemeld onder één van de bedrijfsmiddelen G 6100 tot en met D 6130. In die gevallen is er namelijk al gebruik gemaakt van de aftrek en afschrijving onder de noemer van duurzaam gebouw, waar het groendak ook binnen valt. Gezien u een maatregel niet twee keer kunt melden, geldt in deze gevallen het voordeel dus niet nog een keer.

Aanspraak maken op MIA/VAMIL

U hoeft de MIA of VAMIL niet officieel aan te vragen bij de overheid, in tegenstelling tot de gemeentelijke subsidies. Het enige wat u hoeft te doen is een melding maken van het voornemen om gebruik te maken van de MIA/VAMIL in uw belastingaangifte. Dit kunt u gemakkelijk doen via de website van het RVO. In totaal kunt u met het gebruik maken van de MIA/VAMIL regelingen, gemiddeld ongeveer 10% van de totale kosten van het groendak terug krijgen. Dat is een aanzienlijk voordeel, zeker gecombineerd met eventuele subsidie en de vermindering in energiekosten die het sedumdak met zich mee brengt. Wilt u dus een groendak plaatsen op uw bedrijfspand? Maak dan gebruik van de investeringsaftrek voor bedrijf en geniet van een duurzamere onderneming!

Contact