Sedumdak

Een sedumdak vraagt om een goede oriëntatie. Vervang grijs, door groen en geniet van de talloze voordelen van een sedumdak! Onze adviseurs helpen u graag met een oplossing die bij uw situatie past.

Sedumdak bestellen Adviseer mij

Meer informatie over uw sedumdak

Er is veel informatie te vinden over een sedumdak en belangrijk om u goed te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Zo vindt u meer informatie over de geschiktheid van uw dak, waar u het sedumdak op wilt leggen, en praktische zaken rondom uw groendak. Bekijk de onderstaande pagina’s. 

Opbouwlagen sedumdak

Een groendak is opgebouwd uit verschillende lagen. Het is niet mogelijk om het groen direct op uw dak te plaatsen. Wanneer u dit wel doet is er kans op schade aan de dakconstructie, kans op lekkages en de sedumplanten kunnen op die manier niet gezond en groen blijven. 

Wortelwerend doek

Dit doek beschermt uw dak. Het zorgt ervoor dat de wortels van de planten zich niet vastzetten in uw dak. Het wortelwerende doek voorkomt hiermee lekkages. Sommige daken zijn al wortelwerend. 

Beschermend doek

Dit beschermende doek is alleen noodzakelijk wanneer u gebruik maakt van onze plastic trays. Het beschermende doek beschermt uw dak tegen eventuele schade, veroorzaakt door de plastic bakken.

Drainagelaag

Deze laag neemt water op en houdt deze vast tot het kan worden afgevoerd via de hemelwaterafvoer of tot het wordt opgenomen door de wortels van de sedumplanten. De drainagelaag voorkomt dus dat er grote plassen op uw onderdak komen te liggen en verdeelt het gewicht van het sedumdak. 

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor de sedumplanten. De sedumdaken hebben de substraatlaag nodig om hun wortels te laten groeien. Na plaatsing van de substraatlaag kunnen de vegetatierollen geplaatst worden. Kiest u voor sedumtrays of sedummatten, dan zijn de meeste lagen al verwerkt in uw keus. Alleen het wortelwerende doek, en bij de keuze voor onze sedum cassettes ook de beschermende doek, moet door u zelf geplaatst worden.

Scheidingsprofielen

Een scheidingsprofiel zorgt dat de randen van uw dak mooi blijven en niet gaan afbrokkelen, op die manier is er een mooie natuurlijke scheiding tussen het sedum en het grind. 

Compleet sedumdak pakket van NatureGreen

Bij NatureGreen houden we niet van half werk. Vandaar dat wij u op een professionele en vriendelijke manier helpen bij alle stappen van het proces. Het aanschaffen van een groendak is immers een investering waar u nog vele jaren plezier van wilt hebben. Daarom is het ontzettend waardevol om het proces te doorlopen met een kundig bedrijf dat oog heeft voor uw wensen.

Bij NatureGreen weet u zeker dat de sedummatten direct van het land naar u worden verzonden. Op deze manier ontvangt u de sedummatten vers, groen en gezond. Klaar voor plaatsing! Onze verschillende systemen maken het vervolgens erg gemakkelijk om het groendak zelf te plaatsen.

Wilt u het groene dak liever niet zelf aanleggen? Geen probleem! Wij zorgen ervoor dat het aanleggen gedaan wordt door onze betrouwbare partner, gespecialiseerd in het aanleggen van groene daken.

Heeft u interesse in een sedumdak op uw Schuur, Uitbouw, Veranda, Woonhuis, Veranda, Overkapping, Dakkapel, Carport, Garage of Bedrijf? 

Type daken

Vegetatiematten sedumdak

Wanneer u een sedumdak aanschaft bij NatureGreen, wordt uw vegetatie geleverd op trays of als sedummat. Deze vegetatiemat is letterlijk een opgerold stuk grond, volledig begroeid met sedumplanten. Alle vegetatie die u ontvangt via NatureGreen wordt in Nederland gekweekt en direct vanaf het land naar u verzonden. 

Opkweken van vegetatiematten

De sedumplanten worden op een centrale plaats in Nederland gekweekt. Vanaf deze centrale plaats is het groen makkelijk en snel te verzenden naar al onze klanten.

Er wordt goed voor de planten gezorgd zodat wij kunnen garanderen dat u de beste kwaliteit ontvangt voor het aanleggen van uw groene dak. De vetplanten in de trays en op de sedummatten worden gekweekt op een drainagelaag en een substraatlaag. Op deze manier ontvangt u een compleet product en hoeft u deze lagen niet zelf te plaatsen.

De vegetatiematten bestaan echter enkel uit grond zonder deze extra lagen. Deze lagen moeten bij het plaatsen van uw groene dak eerst worden neergelegd. U ontvangt deze beschermende en voedende lagen bij uw bestelling.

Wanneer u een bestelling plaatst bij NatureGreen wordt de juiste hoeveelheid sedum voor u persoonlijk van het land gehaald. Dit zorgt ervoor dat wij kunnen garanderen dat het product vers bij u aankomt. Afhankelijk van uw keuze worden er trays, matten of rollen verzameld en op een kar geplaatst. Dezelfde dag gaat het sedum nog op transport.

Sedumplantjes

Verzending sedumdak

Het is belangrijk om de sedumplanten zo snel mogelijk op uw groene dak te plaatsen. U kunt de producten na levering beter niet op de rol bewaren. Wij raden aan om de dag van de levering of de dag erna direct aan de slag te gaan met uw  groene dak.

De sedummatten worden tijdens het verzenden goed beschermd. Nadat de sedummatten op plaats van bestemming zijn aangekomen is het wel belangrijk om de planten snel te voorzien van ruimte, licht en voldoende water. Op deze manier blijven de planten mooi en gezond.

De groene stad van de toekomst

We willen in Nederland meer bouwen, maar tegelijkertijd willen we werken aan het klimaat. Daarom worden groene daken en ander soortige groene oplossingen in steden steeds belangrijker, om steden ook leefbaar te houden. Dit is ook één van de redenen waarom er subsidie zit op sedumdaken.

Groene daken zijn de oplossing voor het steeds groter wordende ruimtegebrek in Nederland. De ruimte voor groen wordt in ons kleine land namelijk steeds beperkter. Zeker in stedelijke gebieden is er nauwelijks ruimte voor begroeiing en planten. Hier worden echter wel creatieve oplossingen voor bedacht. Eén van deze oplossingen is het plaatsen van groene daken.

Op daken van schuren, woningen, garages en bedrijven worden sedumplanten geplaatst. Zo ontstaan er daken vol vegetatie. Deze daken staan bekend als groene daken of sedumdaken. 

Een groene omgeving heeft veel voordelen voor zowel de mensen als de dieren. Zo is er recentelijk onderzocht door de WUR dat groene daken een positief effect hebben op de gezondheid. Het draagt bij aan de biodiversiteit en de leefbaarheid van de wijk, het vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluid en werkt verkoelend in warme periodes van het jaar. Het heeft een positief effect op de psychische en sociale gezondheid van de mens in de omgeving waar mensen wonen, werken en hun vrije tijd besteden. 

Groendak samenstellen

CO₂ en zuurstof van een sedumdak

Groene daken bestaan uit verschillende soorten vegetatie, maar het grootste gedeelte is sedum. De keuze voor sedumplanten is gebaseerd op het feit dat deze planten goed kunnen vertoeven in zeer uiteenlopende weersomstandigheden.

Daarnaast zijn de sedumplanten belangrijk voor het omzetten van CO₂ in zuurstof. CO₂ is een schadelijke stof die vrijkomt bij het gebruik van motorvoertuigen en bij verbranding van koolstofhoudende stoffen en heeft een grote bijdrage in de klimaatverandering.

Groene daken vormen door deze en vele andere voordelen, ook voor de woning en de bewoner zelf, een steeds bekender straatbeeld.

Je ziet groene daken ook steeds vaker in de minder dichtbevolkte gebieden. Dit komt mede door stimulering vanuit verschillende gemeenten. Gemeenten stimuleren hun bewoners om groene daken te plaatsen door het uitgeven van subsidies gericht op deze projecten. 

Sedumdak zelf maken? 

Zelf een sedumdak maken is helemaal niet zo moeilijk, sinds er doe-het-zelf pakketten beschikbaar zijn. Sterker nog, ruim 70% van onze klanten legt het sedumdak zelf aan! De meeste van onze producten zijn geschikt om zelf aan te leggen. Door onze verschillende slimme systemen proberen wij het plaatsen van groene daken zo gemakkelijk mogelijk te maken voor al onze klanten. Wij kunnen iedereen dan ook aanraden om het groendak zelf te plaatsen.

De sedum cassettes zijn zelfs speciaal gemaakt om aanleg makkelijk te maken. Wanneer u kiest voor onze sedumcassettes worden de sedummatten geleverd in plastic trays. Plaats de tray op de gewenste plaats en klik de verschillende trays in elkaar.

Wanneer u het dak van uw schuur, garage of uitbouw volledig vol heeft liggen is er niets meer te zien van de plastic bakken waarin het sedumgroen geleverd is.  Er is dan enkel een volledig groen dak zichtbaar. U hoeft hier verder niets meer aan te doen.

De sedum cassettes zijn zo ontworpen dat alle benodigdheden voor het groendak in de plastic tray te vinden zijn. Zo zit er een substraat laag in en is er een drainagesysteem. 

Maar ook de sedummatten zijn gemakkelijk te leggen. De diverse opbouwlagen zijn gemakkelijk uit te rollen. Tevens zijn er uitgebreide instructievideo’s beschikbaar van sedummixmatten aanleggen.

Sedumdak laten leggen?

Natuurlijk kunnen wij het ook begrijpen wanneer uw voorkeur toch uitgaat naar het laten leggen van uw groene dak. Wij werken hiervoor samen met een onafhankelijk bedrijf, volledig gespecialiseerd in het leggen van groene daken. Zij hebben alle benodigde kennis en veel ervaring. U kunt het plaatsen van uw groene dak zeker aan hen overlaten.

Van kleine daken op schuren, garages en overkappingen tot grote bedrijfspanden. Alle groene daken kunnen worden gelegd door deze samenwerkende partij. Geef naar ons aan welke datum uw voorkeur heeft en welke wensen u heeft en we maken een afspraak met u voor het plaatsen van een dak. 

Natuurlijk zorgen we ervoor dat het groendak vakkundig en snel geplaatst wordt. We hebben niet meer dan één dag nodig om het dak aan te leggen en kunnen al binnen 6 weken leveren. Zo kunt u genieten van de voordelen en het prachtige uitzicht van een sedumdak.

Sedumdak samenstellen

Kan je op sedum lopen?

Kunnen sedummatten alleen geplaatst worden op groene daken? Of is sedum ook te gebruiken op andere locaties, zoals het dakterras of in de tuin? Deze vragen ontvangen wij regelmatig. En dit kunnen wij goed begrijpen! 

Sedummatten kunnen geplaatst worden op het dakterras waar op gelopen wordt. Wij zien dit bij bedrijven en appartementencomplexen regelmatig gebeuren. Het is echter niet de bedoeling dat er veelvuldig op het sedum gelopen wordt, dit is slecht voor het sedum en kan er zelfs toe leiden dat het sedum dood gaat. 

Leg dus niet uw gehele dakterras vol met sedum, maar  plaats sedummatten op een gedeelte van het dakterras dat u niet gebruikt voor recreatie. U kunt dan genieten van het groen, de biodiversiteit en de schone lucht, en heeft tegelijkertijd nog een goed loopgedeelte. 

Vegetatie van een sedumdak

Sedum in uw tuin

Sedum is ook een veelgevraagde plant voor in de tuin. Sedumplanten zijn lage vetplanten en ze kunnen in de tuin prima gebruikt worden als bodembedekking. Dit neemt niet weg dat onze sedummatten en constructies in de eerste plaats bedoeld zijn voor het aanleggen van groene daken.

Veel van de grote voordelen die sedumdaken bieden, gelden niet op een dakterras of in de tuin. Zo werkt de sedum in de tuin niet geluiddempend of isolerend. De voordelen voor uw dakconstructie gelden dus niet. Sedumplanten zijn echter altijd goed voor de kwaliteit van de lucht en ze dragen op iedere locatie bij aan de opname van regenwater.

Het plaatsen van groen op het dakterras en in de tuin is dus zeker een optie. Laat u hierover goed informeren door onze medewerkers. Zij kunnen u ook bijstaan in de keuze van beschermende materialen en het kiezen van een methode voor het plaatsen van uw sedumgroen. Zo zijn er intensieve en extensieve groendaken.

Wat kost een sedumdak?

Dat verschilt per groendaksysteem. NatureGreen biedt vier verschillende systemen aan welke variëren van €42 tot €55 per vierkante meter.

Lees meer over de kosten

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een groendak en valt onder de extensieve daken. Een extensief dak betekent dat de daken zichzelf in stand kunnen houden zonder al te veel onderhoud. Een groendak heeft wel mest nodig, eens in de zoveel tijd, maar verder eigenlijk geen onderhoud. Naast alle voordelen is een sedumdak ook nog eens een heel mooi en natuurlijk gezicht in de wijk. 

Alles over een sedumdak

Waarom zou ik voor NatureGreen kiezen?

NatureGreen staat bekend om persoonlijk contact. Bel je ons, dan krijg je ook echt advies! Wij bieden inzicht in actuele subsidieregelingen en houden dat constant in de gaten. U weet zeker dat u geen subsidie mist. Klanten geven ons via Google Reviews gemiddeld een 9,8 op basis van meer dan 60 reacties. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Daarnaast hebben wij verstand van biodiversiteit en bieden wij extra opties om uw dak aantrekkelijk te maken voor bepaalde insecten en vogels. Ook bieden wij garantie op 95% begroeiing bij aanleg, of te wel, uw dak is direct mooi groen en u hoeft niet een hele tijd te wachten voordat het volgroeid is. En als klap op de vuurpijl kunt u uw eigen leverdag kiezen! NatureGreen streeft ernaar de meest scherpe tarieven van de markt te hebben, heb je een goedkopere offerte, stuur deze gerust door, dan kijken wij of we meer met de prijs kunnen doen. Verder hebben wij gratis verzending. 

Waarom NatureGreen?

Zijn er ook nadelen aan een sedumdak?

Er zijn weinig nadelen, maar wat we zouden kunnen noemen is dat er soms te veel vogels op af komen. Wat u dan kunt doen is tijdelijk een net spannen over het groendak. Tot nu toe hebben we echter nog geen klachten van klanten gehad over hun sedumdak. Verder is het zo dat een sedumdak een investering vraagt. Natuurlijk kunt u die terugverdienen doordat het koeler is, of door waardevermeerdering, maar het vraagt allereerst een investering. 

Nadelen sedumdak