Home >> Sedum dakbedekking >> Onderhoud sedumdak

Onderhoud sedumdak

Een sedumdak onderhouden, is dat eigenlijk veel werk? Er kan verwarring zijn over de mate van onderhoud die een sedumdak nodig heeft, omdat veel mensen meteen denken aan het onderhoud van een tuin. Dat kan behoorlijk intensief zijn! Gelukkig is het onderhoud van een sedumdak minimaal, omdat het juist de bedoeling is dat u er weinig omkijken naar heeft. Een sedumdak is echter niet geheel onderhoudsvrij. Wel kunt u dit makkelijk zelf doen, omdat het zo minimaal is. Om uw sedumdak goed te kunnen verzorgen en mooi te houden is er ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig. De drie meest belangrijke vormen van onderhoud zijn: Het verwijderen van onkruid, bemesten en water geven.

Sedumdak

Onkruid controle

Als eerste de onkruid controle. Vaak is twee keer per jaar genoeg, tenzij u in een omgeving woont met heel veel bomen. Deze bomen verliezen namelijk zaailingen, die het dak kunnen beschadigen wanneer ze gaan groeien. Zijn er veel bomen in de buurt, dan is drie of vier keer per jaar onkruid weghalen verstandiger. Onkruid zoals graspollen kunt u gemakkelijk met de hand verwijderen. Indien het sedum ook gedeeltelijk loslaat tijdens het verwijderen van onkruid, kunt u deze zonder problemen terugduwen. Wanneer er lege plekken ontstaan zullen deze vanzelf weer dichtgroeien.

Let bij het onkruid weghalen op dat u niet te diep doorsteekt, om schade aan de drainagelaag en de dakbedekking te voorkomen. Daarnaast is het ons advies om geen onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken op het dak. Deze brengen meer schade aan dan dat ze bevorderlijk zijn, zeker omdat het onkruid gemakkelijk met de hand is weg te halen.

Bemesten sedumdak

Een sedumdak moet af en toe worden bemest, om te zorgen dat het sedum gezond blijft en blijft groeien. We adviseren u om dit twee keer per jaar te doen, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. U kunt dit doen met speciale sedum mest, ook wel mest korrels genoemd. Het is belangrijk om na het bemesten uw groendak voor een aantal dagen na de bemesting nog even af te spoelen. Mest kan namelijk schade veroorzaken aan onder andere tegels, lichtstraten en aluminium dakkappen. Om dit te voorkomen is een beetje water om het dak af te spoelen genoeg.

Water geven

Een sedumdak water geven is in principe niet nodig, omdat het dak erg goed is in water opslaan. Toch kunnen er periodes zijn waarin het lange tijd helemaal niet regent. Dan loopt het dak wél risico om uit te drogen en is het dus verstandig om het een beetje bij te wateren. Dit doet u gemakkelijk met een gieter of tuinslang, af en toe een klein beetje zo lang het droog blijft. Wanneer het heeft geregend kunt u weer stoppen!

Grindrand en waterafvoer controle

Als extra mate van onderhoud, is het ook handig om af en toe de grindrand en de waterafvoer te controleren. De grindrand is de strook grind die het sedum op zijn plek houdt en los substraat opvangt. Het sedum kan aan de rand van het dak niet netjes meer zijn. Daarom is het belangrijk om de randen te controleren, bij te knippen, en loszittend substraat te verwijderen. Mocht dit veel werk zijn, dan kunt u dat verminderen met scheidingsprofielen. Deze zijn extra aan te schaffen bij een sedumdak.

Ook het controleren van de waterafvoer is belangrijk. Is deze namelijk verstopt, dan kan het overtollige water niet weg, waardoor het sedumdak te zwaar kan worden of kan zorgen voor lekkage. Zorg daarom dat er geen stukjes substraat of korrels in de afvoer kunnen komen, en controleer af en toe of deze nog door loopt.

Onderhoudscontract

Bent u bang dat u gaat vergeten om het dak te onderhouden, of heeft u er geen tijd voor? Dan is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit houdt in dat wij bij u langs komen voor het onderhoud van het dak. Als het ware een abonnement op het onderhouden van uw sedumdak! Zo heeft u er zelf geen omkijken meer naar en weet u zeker dat het veilig en juist gebeurt. Een onderhoudscontract is dan ook de oplossing wanneer u het onderhoud zelf niet ziet zitten, maar wel wilt dat uw dak er netjes bij ligt.