Onderhoud sedumdak

Een sedumdak onderhouden, is dat eigenlijk veel werk? Het onderhoud van een sedumdak minimaal, omdat het juist de bedoeling is dat u er weinig omkijken naar heeft. Een sedumdak is echter niet geheel onderhoudsvrij.

Op deze pagina leggen we u uit wat er komt kijken bij het onderhouden van een groendak. 

Sedummest bestellen Informatie onderhoud

Welke informatie over het onderhoud zoekt u?

Een stappenplan voor het onderhouden van uw groendak

Om het onderhouden van uw groendak gemakkelijk te maken hebben we bij NatureGreen een onderhoudsinstructie gemaakt. Hierin vindt u een stappenplan voor het onderhouden van uw groendak.

Deze instructie is beschikbaar in de vorm van een video, zodat u deze gemakkelijk bij de hand kan houden op het groendak. Wilt u de onderhoudsinstructie liever in tekst lezen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Bekijk de tekstuele onderhoudsinstructie

Wat heeft u nodig bij het onderhouden van uw groendak?

De volgende benodigdheden heeft u nodig bij het onderhouden van uw groendak:

  • Ladder
  • Tuinhandschoenen
  • Snoeischaar
  • Sedummest
  • Tuinslang

Het makkelijkst is als u deze benodigdheden allemaal vast klaarlegt voordat u het groendak op gaat om het onderhoud daadwerkelijk uit te voeren.

Dit zeggen onze klanten

Frans-jan HommelFrans-jan Hommel
11:13 25 Nov 23
Goede en snelle service, zowel vooraf als achteraf. Kwaliteit materialen zijn goed en makkelijk te verwerken.
J.W. SnoekJ.W. Snoek
22:08 12 Nov 23
Goed advies, korte lijnen via whatsapp, goede afspraken en levering. Aanbevolen.
Tommie HuismanTommie Huisman
11:39 11 Nov 23
Top advies en snelle levering. Mooi eindresultaat.
viabli viabliviabli viabli
23:27 07 Nov 23
Nature Green is een heel leuk, enthousiast en kundig team. Zeer prettige begeleiding van het hele traject, vanaf het 1e contact t/m het leggen van het sedum, met uiteindelijk een heel mooi eindresultaat! (L&F, Voorhout)
Rolf HerinckxRolf Herinckx
11:44 01 Nov 23
Alles volgens afspraak gelevert en aangebracht. Nette mannen die snel en professioneel het werk hebben uitgevoerd. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen.
Wiebe de BoerWiebe de Boer
18:43 27 Oct 23
Erg vriendelijke service en goed advies. Blij met het resultaat.
Ilse ZuijdwijkIlse Zuijdwijk
14:16 26 Oct 23
Onze groene daken zijn erg mooi geworden. De service en vakmanschap is erg goed. Er werd ons eerlijk verteld dat het sedum op één van de daken niet zou gaan overleven in verband met tekort aan licht en veel rommel uit een boom. Ter plekke is toen geregeld dat het bestelde sedum niet afgenomen hoefde te worden.Heldere communicatie en goede afhandeling. Fijn bedrijf om mee te werken.
Albertus JansenAlbertus Jansen
17:39 25 Oct 23
De afwerking en voorafgaande informatieverwerking van ons sedum “ schuurdak” verliep vlekkeloos. We werden goed op de hoogte gehouden van levering en plaatsing. Het resultaat, zie foto’s, was zeer naar tevredenheid. We raden iedereen de diensten van Nature Green aan. Wij waren er helaas boj het leggen niet bij maar begrepen van onze buren dat de leggers heel vriendelijk en behulpzaam waren. Chapeau. Bert Jansen en Lisbeth Liebermann
Marissa ZuurendonkMarissa Zuurendonk
06:30 20 Oct 23
Waarom 5 sterren? Ze zijn vlot, niet al te duur, open en duidelijke communicatie. Klant gericht. Meedenken! En ik heb het zelf gelegd, (zij zeiden dat ik dat kon:-))en echt , dat was goed te doen!. 12m2 op een plat dak. En dan achteraf, is dat ook heel leuk!. 4-5 uur mee bezig geweest.....mega blij met resultaat. Een aanrader dit bedrijf! Wat ik ook fijn vond is dat ze de aangeleverde spullen op mijn verzoek in de achtertuin hebben gelegd, dat scheelde mij wat gesjouw
Marc MartensMarc Martens
09:30 18 Oct 23
Via naturegreen 95m2 groen dak besteld en samen met de buren gelegd op onze zolder en schuurdaken. Afhandeling en levering volledig volgens afspraak verlopen.Fijn ook dat het mogelijk was om de offerte pas definitief te maken na de toekenning van onze subsidie voor het dak vanuit de gemeente.
Tim van NuijsTim van Nuijs
10:20 11 Oct 23
Allemaal heel soepel verlopen. Op de dag van levering krijg je informatie over wanneer ze komen, en de kwaliteit van de cassettes is heel goed. Weinig tot geen lege plekken en gevarieerd in soorten planten.
Michel BoersMichel Boers
08:02 04 Oct 23
Prima levering en mooie volle matten.Eenvoudig aan te leggen en leuk om zelf te doenLigt er mooi bij.
Peter KrijnenPeter Krijnen
07:56 04 Oct 23
Uitzoeken van het gewenste type groen dak, bestellen en levering van de materialen liep allemaal erg eenvoudig, soepel en prettig. Ik heb m'n groen dak zelf gelegd en dat moet iedereen (met een ladder) makkelijk zelf kunnen doen. Voor deze 15 m2 had ik twee uur nodig en dat was inclusief het op maat maken van het wortelwerend folie, de drainagematten en de sedumbedekking.
Rik Van AalstRik Van Aalst
07:01 04 Oct 23
Goede service. En snel geregeld allemaal. Makkelijk zelf aan te leggen. En ook after sales 👍
Ilona KovacsIlona Kovacs
14:32 27 Sep 23
Perfect werk afgeleverd, alles schoon opgeleverd, erg tevreden!
Patrick van BezooijenPatrick van Bezooijen
09:38 27 Sep 23
Super geholpen in het voortraject en goed advies gekregen wat het beste zou passen bij mijn wensen. Zeker een aanrader mocht je een sedumdak willen aanschaffen. Met behulp van de instructievideo is het ook makkelijk en goed te doen om het zelf aan te leggen.
Nancy RisaNancy Risa
15:16 26 Sep 23
Goede service, prettig contact
Z MZ M
13:28 21 Sep 23
Snel, vriendelijk en persoonlijke service! Zeker aan te raden!
A GA G
12:55 21 Sep 23
Ik heb 12m2 sedum gekocht, vlotte en nette offerte. Na ontvangst van subsidie van de gemeente heb ik akkoord gegeven en is het binnen 2 weken geleverd.Ik miste een gedeelte maar dat was erg snel opgelost. Zeker aan te bevelen!
antoon vinkantoon vink
08:21 21 Sep 23
Heel netjes geleverd..goede service.
kapjt de Rooverkapjt de Roover
19:41 20 Sep 23
Wat een prachtig mooie sedum op ons dak! Een lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan.
Ernst GroentemanErnst Groenteman
12:33 20 Sep 23
Prima bedrijf dat ons goed geholpen heeft met advies over een Sedum dak, het aanvragen van de subsidie en het mooi plaatsen van het Sedum. Alles conform afspraak en met deskundige mensen !
Fred SmolenaarsFred Smolenaars
11:04 20 Sep 23
Nature Green is correct en vakkundig.Het sedum is geplaatst met alle materialen.Ook wordt er genoeg info verstrekt over het onderhoud.Een aanrader voor iedereen.
D.A.D.A.
09:57 20 Sep 23
Bas WolversBas Wolvers
20:37 14 Sep 23
Betrokken medewerkers die erg hun best doen om mee te denken. Ook heel fijn dat erg meegedacht werd met het ingewikkelde susidietraject en de vertragingen die daardoor ontstonden,
Martijn CobussenMartijn Cobussen
18:57 11 Sep 23
Netje geregeld, duidelijke communicatie. WeHebben met een aantal buren collectief een aanvraag gedaan bij NatureGreen. Dat werkte prima. Wel zelf de subsidie terugvragen.
Rodney B.Rodney B.
18:00 11 Sep 23
Tevreden met het resultaat en open communicatie.
KathyKathy
17:57 09 Sep 23
Erg tevreden over deze organisatie. Goed geregeld en mooi werk geleverd!
Hans BlankenvoortHans Blankenvoort
22:10 07 Sep 23
friedrichpiotrfriedrichpiotr
12:15 02 Sep 23
Ik ben echt tevreden met sedum dak. Echt snel gedaan. Het eindresultaat was de kosten waard. Dankjewel.Nog een foto 5 weken later 😁😚
Jochem MiddendorpJochem Middendorp
10:34 01 Sep 23
Goede communicatie en een mooi product. Zelf de aanleg gedaan.
Dylan Van Der SmanDylan Van Der Sman
08:47 01 Sep 23
Dik tevreden met ons sedumdak . En ook de communicatie met Naturegreen verliep uitermate goed.
Ad SchlappiAd Schlappi
15:04 27 Aug 23
Prima geleverd en goed advies en hulp van Patrick.
j mj m
07:39 27 Aug 23
Goed en duidelijk contact met bedrijf. Heb gekozen voor de lichtste variant van het sedum daksysteem en laten aanleggen. Mooi systeem. Bedrijf laat de aanleg doen door een hoveniersbedrijf. Die deden het prima, zorgvuldig, netjes, communiceerde prima. Goede ervaring dus. Direct na de aanleg vanwege de droogte 2x langdurig met de tuinslang bewaterd. Nu kijken hoe het zich houdt de komende jaren. Goede ervaring. Qua prijs niet de goedkoopste, maar wel erg goed.
yvonne de koningyvonne de koning
10:53 25 Aug 23
Erg blij met ons groene dak. Super snel gelegd en ziet er top uit. Blij ook dat we dit niet zelf zijn gaan doen. Voorheen keken we op een zwart vlak, voelt nu als een warme deken. Mooi uitzicht ook vanaf ons dakterras op de andere groene daken. Prettig contact met Naturegreen.In n later stadium het dak van de vlonderschuur laten doen. Hadden hier lekkage. Moesten lang wachten op de dakdekker. Uiteindelijk heel snel opgelost door de man van NatureGreen, waardoor we heel snel toch hier een groen dakje konden laten aanleggen.
Jaco KortekaasJaco Kortekaas
14:28 16 Aug 23
Ik heb 7 m2 sedum-kruidendak besteld. Keurig compleet pakket werd op 2 pallets snel geleverd. Het was even sjouwen en puzzelen maar het resultaat is top. En erg leuk dat er een weekje later via whatsapp contact werd opgenomen om te informeren of alles goed was gegaan. En met de restjes een fijn hondenbedje kunnen maken 😉
Paul StalPaul Stal
13:57 16 Aug 23
Prachtige sedum daken verkregen door Nature Green. Het mooie resultaat is voor ons direct zichtbaar op de overkapping en dak garage / bijkeuken. Ze werken hard en netjes. Bijna 40 m2 vergroening gerealiseerd! Doet u mee ?
wilco haanstrawilco haanstra
15:25 28 Jun 23
Super geholpen door het team van naturegreen.Ze nemen de tijd voor je vragen en antwoorden snel.Ook op ieder mailtje krijg je een antwoord zodat je weet dat ze het gelezen hebben echt geweldig.De levering was netjes geregeld, hoe hun zelf installeren kan ik niets over zeggen omdat ik het zelf heb gedaan.Het leggen was super eenvoudig en de matten waren mooi dicht gegroeid hier en daar wel een klein kaal plekje maar na 2 dagen zie je het al dicht groeien.Ons dak bestaat nu uit de sedem plus met olivijn helaas hadden ze bij naturegreen geen zwarte profielen deze heb ik bij een andere partij gekocht.Bij dit bedrijf zit je goed voor je sedum dak!Team naturegreen ga zo door!
Wilco MelenbergWilco Melenberg
09:26 27 Apr 23
Heel goede ervaringen met NatureGreen, vriendelijke mensen die goed adviseren en ervoor zorgen dat afspraken goed worden nagekomen. Heb de sedummatten zelf gelegd op een schuin dak van mijn schuurtje bij de caravan in Zeeland. Was zwaar werk om die sedummatten op het dak te krijgen maar met met hulp van mijn lieve vrouw was het karwei betrekkelijk snel gepiept.
js_loader

Voeding geven sedumdak

Een sedumdak moet af en toe voeding krijgen, om een goed wortelstelsel te creëren en de bloemontwikkeling te stimuleren. We adviseren u om dit twee keer per jaar te doen, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar.

U kunt uw groendak bemesten met onze speciale sedummest, wat 100% biologisch en plantaardig is.

Sedummest bestellen Meer over bemesten

5 veelgestelde vragen over onderhoud

Een groendak met sedum en eventueel kruiden is niet bedoeld om vaak over heen te lopen. Toch is een groendak prima beloopbaar voor het uitvoeren van onderhoud. Omdat onderhoud maar een aantal keer per jaar zal gebeuren, heeft het groen voldoende tijd om te herstellen. U zult zien dat de sedum na het doen van onderhoud wat plat is, maar na een aantal dagen weer overeind staat.

Een groendak hoeft niet gesnoeid te worden. Dit komt doordat sedum van nature compact groeit. Het kan zijn dat het de randen van het groendaksysteem overgroeid, bijvoorbeeld in de grindstrook of rondom lichtstraten. In dat geval is het verstandig het sedum weg te knippen met een snoeischaartje.

Het kan voorkomen dat er kale plekken ontstaan na het uitvoeren van onderhoud. Geen zorgen. U kunt de vegetatiemat, het sedum, terugduwen op haar plek. Na een aantal dagen of weken, afhankelijk van de weersomstandigheden, zullen de kale plekken weer dichtgegroeid zijn.

Groene daken hebben vaak geen extra water nodig. Regenwater dat valt is over het algemeen voldoende. In langdurige droge periodes, die steeds vaker voorkomen, raden we aan om het groendak één keer in de twee weken wat water te geven.

Vogels op uw groendak is een teken dat het groendak gezond is. Blijkbaar vinden de vogels er voedsel, zoals wormen. Natuurlijk begrijpen we dat dit niet altijd even fijn is. Vogels kunnen zelfs schade aanrichten op het groendak. In dat geval is ons advies dat u het beste even een vogelverschrikker kan plaatsen om de vogels op afstand te houden.

Waarom is het onderhouden van uw sedumdak belangrijk?

Een sedumdak is een stuk natuur op uw dak. Natuur heeft onderhoud nodig. Het goed onderhouden van uw sedumdak zorgt voor langdurig behoud van de verschillende plantensoorten en optimaal genot van elk van de voordelen van een sedumdak.

Gelukkig is het onderhoud bij een sedumdak van 100% sedum minimaal. Een sedumdak met 50% sedum en 50% kruiden heeft iets meer onderhoud nodig. Dit komt doordat uitgebloeide kruiden afgeknipt moeten worden.

Lees meer over een Kruiden Sedumdak

Onderhoudsinstructie groendak

Hieronder leest u de instructie voor het onderhouden van uw groendak. Stap voor stap kunt u uw groendak opnieuw netjes maken en goed verzorgen. Het lijkt veel, maar niet elke stap is altijd nodig. Bepaal daarom zelf welk onderhoud uw groendak nodig heeft. Het belangrijkste is dat u overgroeiend sedum de randen van uw dak en de afvoer niet laat verstoppen, dat de grindstrook en de afvoer altijd netjes vrij zijn en het groendak voldoende voeding en water krijgt. Let erop dat u bij het uitvoeren van onderhoud zorgvuldig te werk gaat en geen schade aanricht aan de onderlagen van het groendak of de dakbedekking.

Stap 1. Verzamel de benodigdheden

Voor het onderhouden van uw groendak heeft u een ladder, handschoenen, een snoeischaar, sedummest en een tuinslang nodig. Verzamel deze spullen voordat u het dak op gaat.

Stap 2. Indien nodig, verwijder blad van uw groendak

Blad kan terecht komen in de grindstrook, op de vegetatiemat en in de afvoer. Het is vooral belangrijk dat u het blad uit de grindstrook en uit de afvoer verwijderd. Zo voorkomt u verstopping.

Stap 3. Indien nodig, verwijder ongewenste planten van uw groendak

Onkruid bestaat niet, maar sommige planten wilt u liever toch niet op uw groendak laten groeien. Zaailingen van bomen of graspollen kunt u gemakkelijjk verwijderen met de hand.

Stap 4. Knip overgroeiend sedum weg en uitgebloeide kruiden af

Sedum groeit soms over de zijkanten van het groendaksysteem, over de randen van obstakels of zelfs over de rand van het dak. Knip dit sedum weg, totdat het gelijk is met de onderlagen van het groendaksysteem. Uitgebloeide kruiden kunt u tot net boven het sedum afknippen.

Stap 5. Maak de grindstrook vrij van begroeiing

Verwijder doorgegroeid sedum nu ook uit de grindstrook. Bij daken met los substraat is het belangrijk om eventueel weggespoeld los substraat ook uit de grindstrook te verwijderen.

Stap 6. Controleer de waterafvoer

Verwijder eventuele voorwerpen die de afvoer kunnen verstoppen. Als de afvoer vrij is kan het water op de juiste manier afgevoerd worden.

Stap 7. Bemest jouw groendak

Strooi 20 tot 25 gram sedummest per m2. Doe dit in het voorjaar en in het najaar. Doe dit nooit in de volle zon. Met de speciale sedummest van NatureGreen krijgt uw groendak de voeding die het nodig heeft. Het is belangrijk om uw dak en haar bestanddelen een aantal dagen na het bemesten nog even af te spoelen met wat water. De sedummest kan namelijk voor afbreuk zorgen aan lichtstraten, tegels of aluminium dakkappen. 

Stap 8. Indien nodig, geef jouw groendak water

Enkel in het geval van aanhoudende droogte.