NatureGreen x GroenTrafohuisje

Van grijs naar groen, dat is ons doel! Daarom veranderen wij alle grijze daken van trafohuisjes naar groene sedumdaken.

Hoe ziet dat eruit?

.

Wat is een trafohuisje?

Een trafohuisje wordt ook wel een transformatorhuisje, compactstation, middenspanningsstation of elektriciteitshuisje genoemd. Het is een klein gebouwtje of een kast die elektriciteit regelt en verdeelt. Een trafohuisje heeft meestal een aantal draden gewikkeld om een magnetische kern. De ene kant van deze draden is verbonden met hoogspanning elektriciteit, terwijl de andere kant is verbonden met laagspanning elektriciteit.

De schakel tussen deze twee kanten is de transformator. Deze transformator past de kracht van de elektrische stroom aan. Zo verhoogt of verlaagt de transformator de stroomsterkte, afhankelijk van wat het elektriciteitsnetwerk nodig heeft, zodat elektriciteit veilig naar huizen en bedrijven kan worden gestuurd. De trafohuisjes kan je herkennen aan een waarschuwingsbordje met de tekst ‘Levensgevaarlijk – hoogspanning’.

Op dit moment zijn de meeste transformatorhuisjes of middenspanningsstations van steen en hebben zij een kaal, grijs dak. Daar gaan wij als NatureGreen verandering in brengen door alle trafohuisjes met een groen sedumdak te bedekken!

Trafohuisje

Wat zijn de voordelen van een trafohuisje met een groendak?

1. Milieuvriendelijk: Trafohuisjes met een groen sedumdak dragen bij aan een vermindering van de stedelijke hitte-eilandeffecten en verminderen de uitstoot van broeikasgassen door het vastleggen van koolstofdioxide. Ook draagt een groendak (of sedumdak) bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit door de opname van schadelijke stoffen.

2. Waterretentie: Groendaken kunnen regenwater vasthouden en vertragen de afvoer naar het rioolsysteem, wat kan helpen overstromingen te voorkomen tijdens zware regenval. 

3. Biodiversiteit: Je kunt je voorstellen dat een grijs, kaal dak van een trafohuisje niet aantrekkelijk is voor bijen, vlinders, etc. Groendaken trekken daarentegen insecten, vogels en kleine dieren aan, waardoor de biodiversiteit in stedelijke gebieden wordt bevorderd. 

4. Visuele aantrekkingskracht: Een groendak op een trafohuisje zie je niet altijd, maar van boven wordt het er in ieder geval een stuk mooier van.

Project of informatie aanvragen?

Wilt u mee helpen om groene trafohuisjes te creëren of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier hiernaast in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 

Mede initiatiefnemer GroenTrafohuisje

Basjan

Projectaanvraag

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Trafohuisje met wortelwerend folie

Bescherming dak trafohuisje

Het trafohuisje wordt bedekt met wortelwerend folie, zodat er de wortels van het sedum het dak niet kunnen aantasten.

Trafohuisje met los substraat

Voeding sedumdak

Er is los substraat op het dak van het trafohuisje gelegd. Dit kan niet wegspoelen door de scheidingsprofielen die al eerder op het dak van het elektriciteitshuisje zijn geplaatst.

Sedumdak aanleg - GroenTrafohuisje

Sedummatten worden gelegd

Het trafohuisje wordt uiteindelijk bedekt met de sedummatten. Deze matten zijn 120 bij 80 en worden op maat gesneden of geknipt, zodat ze mooi tussen de scheidingsprofielen liggen.

Trafohuisje met sedumdak van dichtbij

Groen elektriciteitshuisje

De sedummaten zijn in het begin nog helemaal groen, maar gaan in de zomer bloeien, zodat er prachtige kleuren op het dak van het elektriciteitshuisje te zien zijn.

Trafohuisje met sedumdak van bovenaf

Bovenaanzicht trafohuisje met sedumdak

Van bovenaf zie je bijna niet meer dat er een trafohuisje staat. Zo wordt het onderdeel van een groene omgeving waardoor het nieuwe insecten, vogels en andere dieren aantrekt en daarmee de biodiversiteit bevordert. 

Proof of concept van Groentrafohuisje heeft plaatsgevonden bij The Green Box in Hengelo.