Sedumdak aanleggen

We krijgen veel vragen over het aanleggen van een groendak of sedumdak. Ruim 75% van onze klanten kiest ervoor om zelf het sedumdak aan te leggen. Toch twijfelen veel mensen of ze zelf het dak aan gaan leggen of dat ze dat willen uitbesteden aan een professioneel bedrijf. NatureGreen doet ook de aanleg van sedumdaken.

Enkele tips die u kunnen helpen met het maken van de beslissing: 

 • NatureGreen heeft duidelijke instructie filmpjes. Neem eens een kijkje of u het ziet zitten. 
 • Is het dak erg hoog? Dan is het gevaarlijker om het zelf aan te leggen. Als u bijvoorbeeld de aanleg doet op uw garage, schuur of veranda is het vrij makkelijk om het zelf te doen. 
 • Zijn er rare obstakels op uw dak of is het een duidelijk oppervlak. Bij veel obstakels kunt u het groene dak daar omheen leggen, maar dat vereist wat meer werk.

Ontdek hieronder het stappenplan voor het zelf aanleggen van diverse soorten sedummatten!

Sedumdak

Groendak aanleggen video’s

Let goed op dat u de juiste video bekijkt.

Let op: voor het complete beeld worden Aluminium Scheidingsprofielen bij de aanleg gebruikt. Deze adviseren wij bij het standaard sedumdak en het Kruiden Sedumdak. Hierbij heeft het een functionele werking, dat het losse substraat niet wegspoelt. 

Bij onze overige producten heeft het geen functionele werking maar enkel een visuele werking. Alleen als u dit mooier/strakker vind, zouden we het aanraden. De profielen zitten dus niet standaard inbegrepen. Wanneer u geen scheidingsprofielen heeft besteld, kunt u de betreffende stap in de aanlegvideo bij overslaan.

Let op: bij kleinere daken volstaat een grindstrook van 10 tot 15 cm breed.  

Instructievideo Sedum Cassettes

Stap 1

Maak het dak schoon. Veeg alle bladeren en het andere vuil bij elkaar en verwijder het van uw dak.

Stap 2

Voor het plaatsen van de sedum cassettes is het belangrijk om uw dak goed te beschermen. Indien uw dak niet wortelwerend is beginnen we met een speciaal wortelwerende folie. Rol de folie over uw dak en zorg ervoor dat de opstaande rand ook goed bedekt wordt door het materiaal.

Zorg ervoor dat verschillende stroken folie goed op elkaar aansluiten. Doe dit door middel van een overlap van ongeveer 50 centimeter.  Is uw dakbedekking wel wortelwerend? Dan kunt u deze stap overslaan.

Het is wel voor ieder dak van belang dat er een beschermend doek geplaatst wordt. Doe dit na de wortelwerende folie. Ook hier is het van belang dat verschillende stroken goed op elkaar aansluiten en dat u rekening houdt met een overlap. Deze mag iets kleiner zijn dan bij de wortelwerende folie.

Stap 3

Het is belangrijk dat u hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie en het beschermende doek om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij toegankelijk is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

Stap 4

U kunt nu beginnen met het plaatsen van de sedumtrays! Plaats de eerste tray in een hoek naar keuze. Houd ruime afstand tot de dakrand. Hier raden wij aan ongeveer 20 tot 30 centimeter vrij te houden. Deze ruimte wordt later opgevuld.

Klik de tweede tray in de eerste en ga zo door. Vul het gehele dak met de groene sedum. Komt u niet precies uit? De trays kunnen gemakkelijk op maat gezaagd worden. U hoeft het plastic hiervoor niet te verwijderen. Kies voor het doorzagen van de trays een stevige ondergrond uit. Zaag nooit direct op uw dakbedekking!

Stap 5

Als het dak volledig bedekt is, kunt u de rand opvullen met grind. Zorg ervoor dat het grind even hoog ligt als de sedumtrays.

Stap 6

Wanneer kan ik de sedumplanten water geven? Na het aanleggen van uw groendak is het belangrijk om de sedumplanten direct water te geven. Wanneer u uw groene dak aanlegt in een droge periode is het  van belang om deze eerste weken regelmatig water te geven.

Uw groene dak is klaar! Geniet van alle voordelen, de flora en fauna en uw kostenbesparing. Vergeet niet om uw groene dak goed te verzorgen en periodiek onderhoud uit te voeren. Lees hier alles over op onze pagina onderhoud groen dak.

Instructievideo Lichtgewicht Sedummat & Plus

Stap 1

Maak het dak schoon. Veeg alle bladeren en het andere vuil bij elkaar en verwijder het van uw dak.

Stap 2

Voor het plaatsen van de verschillende lichtgewicht lagen is het belangrijk om uw dak goed te beschermen. Indien uw dak niet wortelwerend is beginnen we met een speciaal wortelfolie. Rol de folie over uw dak en zorg ervoor dat ook de opstaande rand ook goed bedekt wordt door het materiaal.

Zorg ervoor dat verschillende stroken folie goed op elkaar aansluiten. Doe dit door middel van een overlap van ongeveer 50 centimeter. Is uw dakbedekking wel wortelwerend? Dan kunt u deze stap overslaan.

Plaats over het wortelwerende folie de drainagelaag. Plaats deze haaks op de folie. Heeft u de folie van boven naar beneden uitgerold? Rol de drainagelaag dan van links naar rechts. Sluit de verschillende banen, zonder overlap, zo goed mogelijk op elkaar aan.

Stap 3

Het is belangrijk dat u hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie en de drainagelaag om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

Stap 4

Voor u kunt beginnen met het plaatsen van de volgende laag, brengt u eerst de scheidingsprofielen aan. Deze profielen vormen de afscheiding tussen het sedum en de grindrand. Plaats de scheidingsprofielen op 20 tot 30 centimeter van de dakrand. Plaats de zakken grind, nog vol met grind, op de scheidingsranden. Zo kunnen deze niet verschuiven.

Stap 5

Breng het substraat aan op de drainagematten. Bij los, extensief substraat leg je de zakjes neer en maak je ze open. Breng een gelijke hoeveelheid aan over het gehele dak met behulp van bijvoorbeeld een hark. Bij Substraat op rol, rol je de rol uit en zorg je dat de Substraat zonder overlap goed op elkaar aansluit. Verzadig de substraatlaag volledig met water, voordat u overgaat op de volgende stap.

Stap 6

Het is tijd om de vegetatiematten aan te brengen! Plaats deze ook weer haaks op de vorige laag. Start met het uiteinde van de mat bovenop. Leg de rol een stukje van de rand en rol deze voorzichtig terug, zodat het begin van de vegetatiemat goed aansluit op de scheidingsprofielen. Zorg ervoor dat de verschillende banen goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Snijd de vegetatiematten gemakkelijk op maat met een kartelmes. Eventuele lege plekken kunt u opvullen met overtollige vegetatie. Als het dak volledig bedekt is, kunt u de rand opvullen met grind.

Stap 7

Na het aanleggen van uw groene dak is het belangrijk om de sedumplanten direct water te geven. Irrigeer uw lichtgewicht dak tot de substraatlaag volledig verzadigd is. Wanneer u uw groene dak aanlegt in een droge periode is het van belang om de eerste weken regelmatig water te geven.

Instructievideo Standaard Sedumdak & Kruiden Sedumdak

Stap 1

Maak het dak schoon. Veeg alle bladeren en het andere vuil bij elkaar en verwijder het van uw dak.

Stap 2

Voor het plaatsen van de verschillende benodigde lagen is het belangrijk om uw dak goed te beschermen. Indien uw dak niet wortelwerend is begint u met een speciaal wortelfolie. Rol de folie over uw dak en zorg ervoor dat de opstaande rand ook goed bedekt wordt door het materiaal.
Zorg ervoor dat verschillende stroken folie goed op elkaar aansluiten. Doe dit door middel van een overlap van ongeveer 50 centimeter. Is uw dakbedekking wel wortelwerend? Dan kunt u deze stap overslaan.

Stap 3

Het is belangrijk dat u hemelwaterafvoer vrij is. Knip een stuk uit de wortelwerende folie om ervoor te zorgen dat uw regenpijp volledig vrij is. Bedek de hemelwaterafvoer met een bladvanger of bolrooster.

Stap 4

Vervolgens kunt u het beschermende doek aanbrengen. Dit doek kan gemakkelijk op maat geknipt worden. Zorg voor de beste bescherming voor een kleine overlap tussen de verschillende stroken. Zorg er na het aanbrengen van het beschermende doek opnieuw voor dat u de hemelwaterafvoer vrij is.

Stap 5

Hierna kan de drainagelaag aangebracht worden. Rol de drainagebanen uit over het beschermende doek. Zorg ervoor dat de verschillende stroken goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Na het plaatsen van de diverse banen kunt u het speciale filtervlies uitvouwen. Door de filtervlies worden eventuele openingen tussen de drainagebanen afgesloten. Knip na het plaatsen van deze laag opnieuw een stuk uit bij de hemelwaterafvoer.
De drainagelaag kan gemakkelijk op maat gesneden worden met een scherp mes. Let op: snijdt nooit direct op uw dakbedekking!

Stap 6

Voor u kunt beginnen met het plaatsen van de volgende laag, brengt u eerst de scheidingsprofielen aan. Deze profielen vormen de afscheiding tussen het sedum en de grindrand. Plaats de scheidingsprofielen op 20 tot 30 centimeter van de dakrand. Zorg voor een kleine overlap. Plaats de zakken grind, nog vol met grind, op de scheidingsranden. Zo kunnen deze niet verschuiven.
Verdeel na het plaatsen van de scheidingsranden, de substraatzakken over het dak.

Stap 7

Het is tijd om de vegetatiematten aan te brengen! Start met het uiteinde van de mat bovenop. Leg de rol een stukje van de rand en rol deze voorzichtig terug zodat het begin van de vegetatiemat goed aansluit op de scheidingsprofielen. Zorg ervoor dat de verschillende banen goed op elkaar aansluiten, zonder overlap. Snijd de vegetatiematten gemakkelijk op maat met een kartelmes. Eventuele lege plekken kunt u opvullen met overtollige vegetatie.

Stap 8

Na het plaatsen van uw groene dak is het belangrijk om de sedumplanten direct water te geven. Wanneer u uw groene dak aanlegt in een droge periode raden wij aan de vegetatie deze eerste weken regelmatig water te geven.

Uw groene dak is klaar! Geniet van alle voordelen, de flora en fauna en uw kostenbesparingen. Vergeet niet om uw groene dak goed te verzorgen en periodiek onderhoud uit te voeren.

Sedumdak zelf maken

U heeft besloten om een groendak aan te leggen? Super! De kans is groot dat u nu voor een keuze staat, namelijk om het dak aan te laten leggen door een expert, of om er zelf mee aan de slag te gaan. Voor beide opties valt natuurlijk wat te zeggen, afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de hoeveelheid obstakels en uw eigen ervaring. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje gezet en gaan we in op de stappen die u moet doorlopen wanneer u er voor kiest het dak zelf te plaatsen!

Laten aanleggen

Het kan natuurlijk dat u zelf geen zin heeft om het dak op te gaan, of dat de oppervlakte van het dak dusdanig groot is dat u het niet ziet zitten dit helemaal zelf te doen.

Ook wanneer u hoogtevrees heeft, of bang bent om fouten te maken, kan het inhuren van een groendak expert een uitkomst zijn. Het kost natuurlijk wel wat meer om het dak te laten leggen, maar voor een groot aantal woningeigenaren wegen deze kosten op tegen de baten.

Door de aanleg uit te besteden weet u zeker dat de klus goed wordt uitgevoerd en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schade.

Verschillende groendaksystemen

Hoe het sedumdak kan worden aangelegd, verschilt per groendaksysteem. Over het algemeen zijn de sedummatten het meeste werk, ten opzichte van de kant en klaar systemen zoals de sedumcassettes.

Een sedumdak bestaat uit verschillende lagen. Bij sedumcassettes, zitten deze lagen al ingebouwd in de cassettes zelf. U hoeft alleen nog een beschermdoek er onder te plaatsen. Bij een sedummat, worden deze lagen als losse onderdelen geleverd. Daardoor is dit iets meer werk om te plaatsen, maar het zorgt er wel voor dat u het dak precies in de juiste vorm kan krijgen.

Dat is handig wanneer er obstakels op het dak liggen, zoals een schoorsteen, dakraam of ander object.

Sedumdak aanleggen, hoe werkt dat?

Het aanleggen van een sedumdak wordt door de meeste mensen als makkelijk ervaren. Ook kost het niet zoveel tijd: vaak is de installatie al binnen één dag uitgevoerd! Daarnaast bespaart u op eventuele aanlegkosten, leert u een nieuwe vaardigheid en overwint u misschien wel uw angsten om op het dak te werken. Wanneer u er voor kiest het groen dak zelf aan te leggen, is het verstandig om stapsgewijs te werk te gaan. Zo voorkomt u fouten en behoudt u het overzicht. Hieronder hebben we de stappen in de aanleg van een groen dak op een rijtje gezet:

 1. Het dak schoonmaken
 2. Aanbrengen van wortelwerend folie (optioneel)
 3. Aanbrengen van beschermdoek (optioneel)
 4. Aanbrengen van de drainagelaag
 5. Aanbrengen van het scheidingsprofiel
 6. Aanbrengen van de substraatlaag
 7. Aanleggen van de vegetatiematten of trays
 8. Aanleggen van de grindlaag
 9. Het dak water geven
 10. Het dak onderhouden en bemesten

Wanneer een sedumdak aanleggen?

Wilt u weten in welke periode van het jaar u het groen dak het beste aan kunt leggen? Op deze pagina leggen we het voor u uit! In principe is het gedurende het hele jaar mogelijk om een groen dak aan te leggen, onafhankelijk van het seizoen. Toch zijn er kleine verschillen tussen de seizoenen, die elk andere voor- en nadelen met zich mee brengen. Hieronder vindt u per seizoen de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Lente

De lente is veruit het meest gekozen seizoen om een sedumdak aan te leggen. De temperatuur is dan namelijk ideaal voor een nieuw dak om te groeien. De lente is één van de beste seizoenen voor plantgroei en geeft het dak een soort groeispurt, waardoor u na aanleg al snel een mooi resultaat zult zien! Daarnaast regent het regelmatig in de lente, zodat het dak voldoende water krijgt en u het nauwelijks zelf hoeft bij te houden. Er is dus bijna geen risico op uitdroging en uw dak is tegen de zomer helemaal klaar om u verkoeling te bieden!

Zomer

Een voordeel van de zomer is dat het lekker weer is, wat de aanleg van het dak natuurlijk een stuk aangenamer maakt. U hoeft u geen zorgen te maken om teveel water of ijzel op het dak! Een nadeel is wel dat de zomer vaak erg droog is, waardoor u goed moet opletten of het dak wel voldoende water krijgt. Het kan dan verstandig zijn om na aanleg de jonge plantjes dagelijks een beetje water te geven.

Herfst

De herfst is na de lente het meest geschikte seizoen om een sedumdak aan te leggen. De temperaturen zijn niet te warm, niet te koud en het is net als de lente een erg nat seizoen, waardoor u zeker weet dat het dak voldoende water krijgt. Daarnaast steken in de herfst veel planten energie in het groeien van een sterk wortelstelsel, waardoor het dak in de lente mooi tot bloei kan komen! Wel moet u rekening houden met bladeren op het dak die de groei kunnen afremmen. Het is verstandig om deze er dus regelmatig af te vegen.

Winter

Het lijkt misschien gek, maar ook in de winter kan het groendak worden aangelegd, mits het niet vriest. Nadeel is dat de plantjes minder hard kunnen groeien en dat het gevaarlijker kan zijn om het dak op te gaan, bijvoorbeeld omdat het buiten glad is.