Problemen & oplossingen
Op deze pagina vind u informatie over de 10 meest voorkomende problemen en de daarbij horende oplossingen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via het formulier onderaan de pagina. Zo kunnen we u goed voorzien van advies en u zo snel mogelijk voorzien van een oplossing.
Als uw groendak rood kleurt, betekent dit dat uw groendak in overlevingsstand staat. Dit gebeurt meestal doordat het dak lange tijd geen water heeft gehad of door grote temperatuurverschillen (bijvoorbeeld vorst in de nacht en zon overdag).
Wat kunt u doen? Sproei uw groendak, bij voorkeur in de vroege ochtend. Vermijd sproeien in de volle zon of ’s avonds. U kunt ook wachten op regen, maar wacht niet te lang: een beetje water helpt het dak snel te herstellen.
Sedum is van nature een sterke, veerkrachtige plant die goed tegen droogte kan. Toch is het verstandig om te sproeien wanneer het langere tijd niet geregend heeft. Vooral als uw dak rood begint te kleuren, is dit een teken dat uw groendak dorst heeft.
Sproei bij voorkeur in de vroege ochtend. Zo gebruikt het sedum het water optimaal. In de avond of volle zon sproeien is af te raden.
Kale plekken ontstaan soms wanneer het dak buiten het groeiseizoen is aangelegd (vóór week 13 of na week 40). In de winter groeien planten nauwelijks en dat is normaal. Het groendak heeft dus simpelweg nog niet de tijd gehad om dicht te groeien. Sedum staat bekend om zijn veerkracht en snelle groei zodra het groeiseizoen begint. Met geduld groeit het dak vanzelf weer dicht.
Zijn de kale plekken groot of wilt u sneller resultaat? Dan bieden wij ook een herstelpakket aan waarmee u eenvoudig kunt bijzaaien. Zo krijgt uw dak snel weer een volle, groene uitstraling.
Dat hangt af van het type dak dat u heeft:
-
Bij een sedumdak hoort alles wat lager is dan 5 cm. Planten hoger dan dat, zoals gras, mos of ander onkruid horen er niet thuis.
-
Bij een kruidendak kunnen hogere planten wél onderdeel van de beplanting zijn.
Een handige vuistregel: als u gras of mos ziet, dan is dat meestal ongewenst. Bruine, uitgebloeide kruiden kunnen worden afgeknipt en zullen weer uitlopen in het volgende groeiseizoen.
Graspollen duiken soms op, maar grassen houden niet van droge voeten. Op een groendak is te weinig vocht aanwezig voor gras. Ze zullen op termijn dus vanzelf verdwijnen.
U kunt de graspollen zelf ook verwijderen. Het kan zijn dat hierdoor kleine kale plekken ontstaan, maar geen zorgen: het sedum zal die ruimte op den duur weer opvullen. Dit hoort bij het natuurlijke groeiproces van het dak.
Mosvorming is meestal een teken van een tekort aan voeding of zuur in de bodem. U kunt het mos voorzichtig verwijderen met een grove bladhark. Daarna is het raadzaam om te bemesten. Dit helpt het sedum de overhand te nemen en zorgt voor een gezonde, evenwichtige vegetatie. Let op: bemest nooit in volle zon.
Sedummest bekijkenControleer of de waterafvoer goed werkt en of de grindstroken vrij zijn van planten of vuil. Vaak zit het probleem daar. Houd deze zones, ook in de toekomst, goed schoon en vrij voor optimale drainage. Blijft het lekken? Dan staan wij uiteraard voor u klaar.
Wanneer één sedumsoort gaat overheersen, past het dak zich aan aan het klimaat. Bijvoorbeeld: in kustgebieden overleven soorten die beter tegen zoute lucht kunnen. Dat is dus niet per se slecht. Het is juist een teken dat uw dak zich goed aanpast aan de omgeving. Wilt u toch meer variatie terugbrengen? Dan kunt u licht bijsturen door andere soorten bij te zaaien. Zo behoudt u controle over de hoeveelheid soorten op uw dak.
Bemesten doet u in het voorjaar of het najaar, bij vochtig weer. Nooit na aanleg en niet tijdens hete, zonnige dagen. Zo geeft u de planten wat ze nodig hebben om gezond te blijven. Kies voor onze speciale sedummest voor het beste resultaat.
Sedummest bekijkenVogels zijn vaak op zoek naar nestmateriaal of insecten. Ze doen uw dak meestal geen kwaad. Sterker nog: het is een teken dat uw groendak leeft! Wilt u verstoring voorkomen? Dan kunt u eventueel tijdelijk beschermgaas of een vogelverschrikker plaatsen.