Sedumdak gewicht

Sedumdak gewicht speelt een grote rol in het keuzeproces voor het aanschaffen van een sedumdak. Op deze pagina vertellen we u hoeveel een sedumdak weegt en wat het gewicht van een sedumdak bepaald. Lees ook waar u nog meer op moet letten om te bepalen of uw dak geschikt is voor een sedumdak.

Geschiktheid dak

Wat bepaald het sedumdak gewicht?

 Het sedumdak gewicht wordt allereerst bepaald door de hoeveelheid onderlagen en materialen. Logischerwijs geldt: Hoe meer materialen, hoe meer gewicht.

Bovendien wordt sedumdak gewicht bepaald door de soort voedingsbodem, die wordt toegepast. Los substraat heeft meer gewicht dan een substraatrol. In Cassettes is ook los extensief substraat verwerkt, waardoor deze ook meer gewicht hebben.

Ook de wateropslagcacapiteit bepaald een deel van het gewicht. De voedingsbodem zuigt zich vol als een soort spons, waardoor een sedumdak water op kan slaan. Een substraatrol neemt in verhouding meer water op dan los substraat. U kunt zich voorstellen dat het gewicht dus nog hoger wordt wanneer de voedingsbodem verzadigd is met water.

Gewicht groendak per m2

Als we praten over het gewicht van een groendak, moeten we het hebben over verzadigd gewicht. Dit betekent het maximale gewicht van een groendak per m2, wanneer deze vol zit met water. Het verzadigd gewicht van een groendak ligt tussen de 45 en 80 kilo per m2. Waarom dit zo’n brede range is? Omdat het gewicht van een groendak verschilt per groendaksysteem. Hieronder hebben we weergegeven hoeveel elk type groendak weegt.

Gewicht en wateropslag per type sedumdak

Lichtgewicht Sedummat
 
Wateropslag: 31 liter per m²
Verzadigd gewicht: 45 kg per m²
Lichtgewicht Sedumdak +
 
Wateropslag: 42 liter per m²
Verzadigd gewicht: 60 kg per m²
Kruiden Sedumdak
 
Wateropslag: 35 liter per m²
Verzadigd gewicht: 75-80 kg per m²
Sedum Cassettes
 
Wateropslag: 30 liter per m²
Verzadigd gewicht: 75-80 kg per m²

Sedumdak constructie

Bij het overwegen van een sedumdak gaat het natuurlijk niet alleen om het gewicht van een sedumdak, maar juist ook over de sedumdak constructie. De constructie bepaald namelijk ook de draagkracht van uw dak. We leggen het u uit.

De draagkracht van uw dak is het maximale gewicht dat u op uw dak kunt aanbrengen zonder dat de constructie het begeeft. Een sedumdak mag nooit zwaarder zijn dan de draagkracht. In het algemeen geldt dat een gemiddeld dak zo’n 40 kilo per m² tot 60 kilo per m² kan dragen. In alle waarschijnlijkheid is uw dak dus in ieder geval geschikt voor ons lichtgewicht sedumdak.

Vragen over de constructie van uw dak?

We begrijpen het als u vragen heeft over de constructie van uw dak. Onze adviseurs kunnen een goede inschatting maken van de draagkracht op basis van de constructie en u advies geven, wanneer u twijfelt. U kunt altijd bij ons terecht door te bellen of mailen.

085 - 00 41 774

Groendak Adviseur

Raymond