Sedumdak opbouw

De opbouw van een sedumdak sedumdak bestaat uit verschillende lagen, die over elkaar heen worden geleged. Het sedum is de bovenste laag en bestaat uit sedumplanten (vetplanten). Deze vetplanten kleuren prachtig mee met de verschillende seizoenen. Zo zijn ze in de winter ‘gewoon’ groen, maar kleuren ze in (vroege) zomer geel, rood en wit. Op deze pagina leggen we tot in de detail uit hoe de opbouw van een sedumdak eruitziet en wat de verschillende lagen zijn.

Sedumdak opbouw

Groendak opbouw

Een sedumdak is één van de makkelijkste manieren om een woning te verduurzamen en te vergroenen. Het dak levert veel voordelen aan de lokale biodiversiteit, omgevingstemperatuur en waterbergende capaciteit. Met een sedumdak draagt u bij aan een klimaatbestendigere omgeving, wat fijn is voor uzelf en voor uw buurt. Een ander groot voordeel aan de sedumdaken is dat ze gemakkelijk zelf aan te leggen zijn. Toch is dat voor veel mensen een wat spannende klus, omdat ze niet goed weten hoe het dak is opgebouwd. Gelukkig kunnen wij u dat vertellen!

De opbouw van een groendak bestaat uit verschillende lagen. Het is niet mogelijk om de sedum dakbedekking direct op uw dak te plaatsen. Wanneer u dit wel doet is er kans op schade aan de dakconstructie, kans op lekkages en de sedumplanten kunnen op die manier niet gezond en groen blijven.

Sedum soorten
Onderlaag opbouw sedumdak details

Sedumdak details

Een sedumdak of groendak bestaat uit verschillende lagen. Laten we onderaan beginnen! Als eerste hebben we natuurlijk de originele dakbedekking. Dit is vaak een dak gemaakt van bitumen of PVC, welke de basis vormt om uw groendak op te leggen

Voordat u uw dak gaat vergroenen, is het van belang zeker te weten dat de onderliggende dakbedekking nog in goede staat is. Als deze dakbedekking niet ouder dan 15 jaar is, dan is dit meestal het geval . Is de dakbedekking ouder dan 15 jaar? Dan kunt u een dakinspectie laten doen om te kijken of er geen lekkages zijn. U kunt ook contact met ons opnemen, dan denken we graag met u mee!

Dit zeggen onze klanten

Frans-jan HommelFrans-jan Hommel
11:13 25 Nov 23
Goede en snelle service, zowel vooraf als achteraf. Kwaliteit materialen zijn goed en makkelijk te verwerken.
J.W. SnoekJ.W. Snoek
22:08 12 Nov 23
Goed advies, korte lijnen via whatsapp, goede afspraken en levering. Aanbevolen.
Tommie HuismanTommie Huisman
11:39 11 Nov 23
Top advies en snelle levering. Mooi eindresultaat.
viabli viabliviabli viabli
23:27 07 Nov 23
Nature Green is een heel leuk, enthousiast en kundig team. Zeer prettige begeleiding van het hele traject, vanaf het 1e contact t/m het leggen van het sedum, met uiteindelijk een heel mooi eindresultaat! (L&F, Voorhout)
Rolf HerinckxRolf Herinckx
11:44 01 Nov 23
Alles volgens afspraak gelevert en aangebracht. Nette mannen die snel en professioneel het werk hebben uitgevoerd. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen.
Wiebe de BoerWiebe de Boer
18:43 27 Oct 23
Erg vriendelijke service en goed advies. Blij met het resultaat.
Ilse ZuijdwijkIlse Zuijdwijk
14:16 26 Oct 23
Onze groene daken zijn erg mooi geworden. De service en vakmanschap is erg goed. Er werd ons eerlijk verteld dat het sedum op één van de daken niet zou gaan overleven in verband met tekort aan licht en veel rommel uit een boom. Ter plekke is toen geregeld dat het bestelde sedum niet afgenomen hoefde te worden.Heldere communicatie en goede afhandeling. Fijn bedrijf om mee te werken.
Albertus JansenAlbertus Jansen
17:39 25 Oct 23
De afwerking en voorafgaande informatieverwerking van ons sedum “ schuurdak” verliep vlekkeloos. We werden goed op de hoogte gehouden van levering en plaatsing. Het resultaat, zie foto’s, was zeer naar tevredenheid. We raden iedereen de diensten van Nature Green aan. Wij waren er helaas boj het leggen niet bij maar begrepen van onze buren dat de leggers heel vriendelijk en behulpzaam waren. Chapeau. Bert Jansen en Lisbeth Liebermann
Marissa ZuurendonkMarissa Zuurendonk
06:30 20 Oct 23
Waarom 5 sterren? Ze zijn vlot, niet al te duur, open en duidelijke communicatie. Klant gericht. Meedenken! En ik heb het zelf gelegd, (zij zeiden dat ik dat kon:-))en echt , dat was goed te doen!. 12m2 op een plat dak. En dan achteraf, is dat ook heel leuk!. 4-5 uur mee bezig geweest.....mega blij met resultaat. Een aanrader dit bedrijf! Wat ik ook fijn vond is dat ze de aangeleverde spullen op mijn verzoek in de achtertuin hebben gelegd, dat scheelde mij wat gesjouw
Marc MartensMarc Martens
09:30 18 Oct 23
Via naturegreen 95m2 groen dak besteld en samen met de buren gelegd op onze zolder en schuurdaken. Afhandeling en levering volledig volgens afspraak verlopen.Fijn ook dat het mogelijk was om de offerte pas definitief te maken na de toekenning van onze subsidie voor het dak vanuit de gemeente.
Tim van NuijsTim van Nuijs
10:20 11 Oct 23
Allemaal heel soepel verlopen. Op de dag van levering krijg je informatie over wanneer ze komen, en de kwaliteit van de cassettes is heel goed. Weinig tot geen lege plekken en gevarieerd in soorten planten.
Michel BoersMichel Boers
08:02 04 Oct 23
Prima levering en mooie volle matten.Eenvoudig aan te leggen en leuk om zelf te doenLigt er mooi bij.
Peter KrijnenPeter Krijnen
07:56 04 Oct 23
Uitzoeken van het gewenste type groen dak, bestellen en levering van de materialen liep allemaal erg eenvoudig, soepel en prettig. Ik heb m'n groen dak zelf gelegd en dat moet iedereen (met een ladder) makkelijk zelf kunnen doen. Voor deze 15 m2 had ik twee uur nodig en dat was inclusief het op maat maken van het wortelwerend folie, de drainagematten en de sedumbedekking.
Rik Van AalstRik Van Aalst
07:01 04 Oct 23
Goede service. En snel geregeld allemaal. Makkelijk zelf aan te leggen. En ook after sales 👍
Ilona KovacsIlona Kovacs
14:32 27 Sep 23
Perfect werk afgeleverd, alles schoon opgeleverd, erg tevreden!
Patrick van BezooijenPatrick van Bezooijen
09:38 27 Sep 23
Super geholpen in het voortraject en goed advies gekregen wat het beste zou passen bij mijn wensen. Zeker een aanrader mocht je een sedumdak willen aanschaffen. Met behulp van de instructievideo is het ook makkelijk en goed te doen om het zelf aan te leggen.
Nancy RisaNancy Risa
15:16 26 Sep 23
Goede service, prettig contact
Z MZ M
13:28 21 Sep 23
Snel, vriendelijk en persoonlijke service! Zeker aan te raden!
A GA G
12:55 21 Sep 23
Ik heb 12m2 sedum gekocht, vlotte en nette offerte. Na ontvangst van subsidie van de gemeente heb ik akkoord gegeven en is het binnen 2 weken geleverd.Ik miste een gedeelte maar dat was erg snel opgelost. Zeker aan te bevelen!
antoon vinkantoon vink
08:21 21 Sep 23
Heel netjes geleverd..goede service.
kapjt de Rooverkapjt de Roover
19:41 20 Sep 23
Wat een prachtig mooie sedum op ons dak! Een lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan.
Ernst GroentemanErnst Groenteman
12:33 20 Sep 23
Prima bedrijf dat ons goed geholpen heeft met advies over een Sedum dak, het aanvragen van de subsidie en het mooi plaatsen van het Sedum. Alles conform afspraak en met deskundige mensen !
Fred SmolenaarsFred Smolenaars
11:04 20 Sep 23
Nature Green is correct en vakkundig.Het sedum is geplaatst met alle materialen.Ook wordt er genoeg info verstrekt over het onderhoud.Een aanrader voor iedereen.
D.A.D.A.
09:57 20 Sep 23
Bas WolversBas Wolvers
20:37 14 Sep 23
Betrokken medewerkers die erg hun best doen om mee te denken. Ook heel fijn dat erg meegedacht werd met het ingewikkelde susidietraject en de vertragingen die daardoor ontstonden,
Martijn CobussenMartijn Cobussen
18:57 11 Sep 23
Netje geregeld, duidelijke communicatie. WeHebben met een aantal buren collectief een aanvraag gedaan bij NatureGreen. Dat werkte prima. Wel zelf de subsidie terugvragen.
Rodney B.Rodney B.
18:00 11 Sep 23
Tevreden met het resultaat en open communicatie.
KathyKathy
17:57 09 Sep 23
Erg tevreden over deze organisatie. Goed geregeld en mooi werk geleverd!
Hans BlankenvoortHans Blankenvoort
22:10 07 Sep 23
friedrichpiotrfriedrichpiotr
12:15 02 Sep 23
Ik ben echt tevreden met sedum dak. Echt snel gedaan. Het eindresultaat was de kosten waard. Dankjewel.Nog een foto 5 weken later 😁😚
Jochem MiddendorpJochem Middendorp
10:34 01 Sep 23
Goede communicatie en een mooi product. Zelf de aanleg gedaan.
Dylan Van Der SmanDylan Van Der Sman
08:47 01 Sep 23
Dik tevreden met ons sedumdak . En ook de communicatie met Naturegreen verliep uitermate goed.
Ad SchlappiAd Schlappi
15:04 27 Aug 23
Prima geleverd en goed advies en hulp van Patrick.
j mj m
07:39 27 Aug 23
Goed en duidelijk contact met bedrijf. Heb gekozen voor de lichtste variant van het sedum daksysteem en laten aanleggen. Mooi systeem. Bedrijf laat de aanleg doen door een hoveniersbedrijf. Die deden het prima, zorgvuldig, netjes, communiceerde prima. Goede ervaring dus. Direct na de aanleg vanwege de droogte 2x langdurig met de tuinslang bewaterd. Nu kijken hoe het zich houdt de komende jaren. Goede ervaring. Qua prijs niet de goedkoopste, maar wel erg goed.
yvonne de koningyvonne de koning
10:53 25 Aug 23
Erg blij met ons groene dak. Super snel gelegd en ziet er top uit. Blij ook dat we dit niet zelf zijn gaan doen. Voorheen keken we op een zwart vlak, voelt nu als een warme deken. Mooi uitzicht ook vanaf ons dakterras op de andere groene daken. Prettig contact met Naturegreen.In n later stadium het dak van de vlonderschuur laten doen. Hadden hier lekkage. Moesten lang wachten op de dakdekker. Uiteindelijk heel snel opgelost door de man van NatureGreen, waardoor we heel snel toch hier een groen dakje konden laten aanleggen.
Jaco KortekaasJaco Kortekaas
14:28 16 Aug 23
Ik heb 7 m2 sedum-kruidendak besteld. Keurig compleet pakket werd op 2 pallets snel geleverd. Het was even sjouwen en puzzelen maar het resultaat is top. En erg leuk dat er een weekje later via whatsapp contact werd opgenomen om te informeren of alles goed was gegaan. En met de restjes een fijn hondenbedje kunnen maken 😉
Paul StalPaul Stal
13:57 16 Aug 23
Prachtige sedum daken verkregen door Nature Green. Het mooie resultaat is voor ons direct zichtbaar op de overkapping en dak garage / bijkeuken. Ze werken hard en netjes. Bijna 40 m2 vergroening gerealiseerd! Doet u mee ?
wilco haanstrawilco haanstra
15:25 28 Jun 23
Super geholpen door het team van naturegreen.Ze nemen de tijd voor je vragen en antwoorden snel.Ook op ieder mailtje krijg je een antwoord zodat je weet dat ze het gelezen hebben echt geweldig.De levering was netjes geregeld, hoe hun zelf installeren kan ik niets over zeggen omdat ik het zelf heb gedaan.Het leggen was super eenvoudig en de matten waren mooi dicht gegroeid hier en daar wel een klein kaal plekje maar na 2 dagen zie je het al dicht groeien.Ons dak bestaat nu uit de sedem plus met olivijn helaas hadden ze bij naturegreen geen zwarte profielen deze heb ik bij een andere partij gekocht.Bij dit bedrijf zit je goed voor je sedum dak!Team naturegreen ga zo door!
Wilco MelenbergWilco Melenberg
09:26 27 Apr 23
Heel goede ervaringen met NatureGreen, vriendelijke mensen die goed adviseren en ervoor zorgen dat afspraken goed worden nagekomen. Heb de sedummatten zelf gelegd op een schuin dak van mijn schuurtje bij de caravan in Zeeland. Was zwaar werk om die sedummatten op het dak te krijgen maar met met hulp van mijn lieve vrouw was het karwei betrekkelijk snel gepiept.
js_loader
Wortelwerend folie

Wortelwerend doek

Dit is de eerste laag tussen de opbouw sedumdak en de gewone dakbedekking. Dit wortelwerend doek beschermt uw dak. Het zorgt ervoor dat de wortels van de planten zich niet vastzetten, voorkomt hiermee schade aan de dakbedekking en eventuele lekkages. Sommige daken zijn van zichzelf al wortelwerend (EPDM en nieuwe soorten bitumen) en hebben dus geen doek nodig. Toch raden we aan om deze wel altijd te plaatsen, voor wat extra zekerheid!

Beschermend doek

Deze laag is optioneel en wordt alleen geleverd bij sedumtrays of sedumcassettes. Dit doek beschermt uw dak namelijk tegen eventuele schade die wordt veroorzaakt door de plastic bakken. Legt u sedummatten neer, dan is dit doek niet nodig.

Beschermdoek

Keuzehulp groendak

Heeft u interesse in een sedumdak, maar wilt u graag eerst meer weten? Als u de keuzehulp invult, kunnen wij u een advies op maat geven. U krijgt dan ook gelijk een prijsindicatie, zodat u weet waar u aan toe bent.

Vul de keuzehulp in
Voordelen sedumdak
Drainagemat

Drainagelaag

Deze laag is erg belangrijk voor de waterafvoer van uw dak! De drainagelaag neemt namelijk overtollig water op en houdt dit vast tot het kan worden afgevoerd via de regenpijp of totdat het wordt opgenomen door de wortels van de sedumplanten. De drainagelaag voorkomt dus dat er grote plassen op uw dak komen te liggen en verdeelt het gewicht van het groene dak beter.  

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor de sedumplanten. Een sedumdak heeft de substraatlaag nodig om wortels te laten groeien. De substraatlaag bestaat uit los substraat of substraatrol. Substraatrol is een rol van steenwolvezel en is extra licht (zie foto). Ook is dit in de aanleg een stukje makkelijker te plaatsen dan wanneer je gebruik maakt van los substraat. Daarbij komt dat substraatrol een grotere hoeveelheid water kan opnemen.

Los substraat is eigenlijk hetzelfde als extensief daktuinsubstraat. Het is natuurlijk en heeft meer voeding in zich dan substraatrol, maar is wel een stuk zwaarder en kan minder water opnemen.

Na plaatsing van de substraatlaag kunnen de vegetatierollen geplaatst worden.

Vegetatiemat
Vegetatiemat

Vegetatielaag

Dit is de laag waar de sedumplantjes zich bevinden! Deze ligt helemaal bovenop het dak en is dan ook de enige laag die echt te zien is na de aanleg. De meeste sedumdaken bestaan uit een mix van verschillende soorten sedumplantjes, waardoor ze het hele jaar door er mooi bij liggen. Bij aanschaf van een sedumdak zijn de meeste lagen al verwerkt in uw keus. Alleen het wortelwerende doek, en bij de keuze voor onze sedum cassettes ook de beschermende doek, moeten door u zelf geplaatst worden.

Zelf aanleggen sedumdak

Nu u weet hoe de opbouw van een sedumdak of groendak eruitziet, wilt u misschien wel aan de slag met het aanleggen van uw eigen sedumdak. U kunt hierover meer lezen op onze speciale pagina voor het aanleggen van een sedumdak. Ook kunt u ter inspiratie onze instructievideo’s kijken.

Heeft u vragen over een groendak in uw situatie? Neem dan contact met ons op!

Mail ons Bel ons
Sedumdak opbouw zelf aanleggen