Sedumdak opbouw & details

Wilt u weten hoe de opbouw van een sedumdak er uit ziet? NatureGreen kan het voor u uitleggen! Een sedumdak is één van de makkelijkste manieren om een woning te verduurzamen en te vergroenen. Het dak levert veel voordelen aan de lokale biodiversiteit, omgevingstemperatuur en waterbergende capaciteit. Met een sedumdak draagt u bij aan een klimaatbestendigere omgeving, wat fijn is voor uzelf en voor uw buurt. Een ander groot voordeel aan de sedumdaken is dat ze gemakkelijk zelf aan te leggen zijn. Toch is dat voor veel mensen een wat spannende klus, omdat ze niet goed weten hoe het dak is opgebouw. Gelukkig kunnen wij u dat vertellen!

Sedumdak

Sedumdak detail

Een sedumdak bestaat uit verschillende lagen. Laten we onderaan beginnen! Als eerste hebben we natuurlijk de originele dakbedekking. Dit is vaak een dak gemaakt van bitumen of PVC, welke de basis vormt om uw groendak op te leggen. Hierop komt eerst een wortelwerend doek. Dit beschermt uw dak tegen de wortels van het sedum!

Daarop wordt de drainagelaag aangebracht. Deze helpt om overtollig regenwater vast te houden en af te voeren, zodat het niet op uw dak blijft liggen. Op de drainagelaag komt vervolgens de substraatlaag. Het substraat is de voedingsbodem voor de sedumplantjes. Als laatste komt dan ook de laag met sedumplanten op het dak te liggen. Hierop zijn de planten te bewonderen! Wanneer u het dak bemest, strooit u het op de bovenste laag.

U kunt nog andere aspecten toevoegen aan uw sedumdak, zoals een grindstrook om het dak heen. Deze voorkomt dat het dak gaat schuiven en vangt losgeraakt substraat op, zodat het niet in uw regenpijp terecht komt. Dat is wel zo handig!

 

sedumdak
Wortelwerend-folie

Wortelwerend doek

Dit is de eerste laag tussen het sedumdak en de gewone dakbedekking. Dit wortelwerend doek beschermt uw dak. Het zorgt ervoor dat de wortels van de planten zich niet vastzetten, voorkomt hiermee schade aan de dakbedekking en eventuele lekkages. Sommige daken zijn van zichzelf al wortelwerend, en hebben dus niet een doek nodig. Toch raden we aan om deze wel te plaatsen, voor wat extra zekerheid!

Beschermend doek

Deze laag is optioneel, en wordt alleen geleverd bij sedumtrays of sedumcassettes. Dit doek beschermt namelijk uw dak tegen eventuele schade die wordt veroorzaakt door de plastic bakken. Legt u sedummatten neer, dan is dit doek niet nodig.

Drainagelaag

Deze laag is erg belangrijk voor de waterafvoer van uw dak! De drainagelaag neemt overtollig water op en houdt dit vast tot het kan worden afgevoerd via de regenpijp, of totdat het wordt opgenomen door de wortels van de sedumplanten. De drainagelaag voorkomt dus dat er grote plassen op uw dak komen te liggen en verdeelt het gewicht van het groene dak beter.  

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor de sedumplanten. De sedumdaken hebben de substraatlaag nodig om hun wortels te laten groeien. Na plaatsing van de substraatlaag kunnen de vegetatierollen geplaatst worden.

Drainagedoek
groendak amsterdams lyceum

Vegetatielaag

Dit is de laag waar de sedumplantjes zich bevinden! Deze ligt helemaal bovenop het dak en is dan ook de enige laag die echt te zien is na de aanleg. De meeste sedumdaken bestaan uit een mix van verschillende soorten sedumplantjes, waardoor ze het hele jaar door er mooi bij liggen. Bij aanschaf van een sedumdak zijn de meeste lagen al verwerkt in uw keus. Alleen het wortelwerende doek, en bij de keuze voor onze sedum cassettes ook de beschermende doek, moeten door u zelf geplaatst worden.

Sedumdak detail

In onderstaande video is de aanleg van een sedumdak te zien! Hier zijn ook de verschillende opbouwlagen en details te bekijken!