Veelgestelde vragen groendak

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag! 

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak voorzien van een groene bedekking. Deze groene laag, bestaande uit diverse sedumplanten wordt door middel van vegetatiematten of trays op een dak geplaatst.
Groene daken worden steeds populairder vanwege de vele (financiële) voordelen die het biedt aan de eigenaar en de waardevolle toevoeging voor natuur en milieu.

Jazeker, het plaatsen van een groendak is door gebruik van onze slimme systemen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. De daken zijn binnen een dag zelf te plaatsen. Liever laten plaatsen door ons? Neem dan even contact met ons op. 

Een sedumdak kan het gehele jaar aangelegd worden. Alleen bij periodes van vorst raden wij af om uw nieuwe groen dak te plaatsen.

Ja, alle groene daken hebben onderhoud nodig. Ongeveer twee keer per jaar moet er het nodige onderhoud uitgevoerd worden. Lees er alles over op onze pagina onderhoud.

Sedum is een samenstelling van verschillende vetplanten. Voor groene daken wordt er bewust gekozen voor sedum. Sedumplanten zijn bestand tegen extreme temperaturen en kunnen goed omgaan met zowel veel als weinig neerslag. Daarnaast filteren sedumplanten de lucht en houden zij gifstoffen vast.

Het plaatsen van een grindlaag rondom het groen is essentieel. Deze rand zorgt ervoor dat het water goed afgevoerd kan worden en het geeft het sedum de ruimte om uit te zetten bij temperaturen onder het vriespunt. Wanneer er geen grindlaag wordt geplaatst loopt u het risico dat uw dakbedekking schade oploopt.

Dit is afhankelijk van het groene dak van uw keuze. Een gemiddeld groendak weegt rond de 80 kg/m2. Dit gewicht wordt alleen bereikt wanneer het groene dak volledig verzadigd is met hemelwater. Ons lichtgewicht dak is de lichtste optie, deze weegt -volledig verzadigd- ongeveer 40 kg/m2.

Jazeker, in principe heeft iedere consument bij het plaatsen van een groendak recht op subsidie. Groene daken worden vermeldt op de milieu lijst en hierdoor wordt er subsidie verstrekt op dit initiatief. Helaas doen nog niet alle gemeenten in Nederland actief mee met het uitgeven van de subsidie. Om erachter te komen of u subsidie ontvangt en hoe hoog deze subsidie is, raden wij u aan contact op te nemen met uw eigen gemeente.

Het hebben van een groendak kent vele voordelen. Deze voordelen richten zich op het milieu, de biodiversiteit en duurzaamheid. Lees alles over de voordelen van een groendak op de pagina voordelen 

Ja, de sedumplanten op een groendak zijn goed bestand tegen lage temperaturen. De planten kleuren in de winter rood.

NatureGreen werkt met een eigen transportdienst. Op deze manier kunnen wij garanderen dat het sedum zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomt. 

Een sedumdak mag niet zwaarder zijn dan de draagkracht. Het is heel verschillend wat het gewicht is van een sedumdak: gemiddeld is dit tussen de circa 30 kg/m² tot 80 kg/m². Hierbij zit er ook een verschil tussen het gewicht van het dak wanneer het verzadigd is met water en wanneer niet.

Een sedumdak heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar. Hoe lang een sedumdak mee gaat, hangt deels van af de leeftijd van de onderliggende dakbedekking.

Hierbij geldt wel dat goed onderhoud belangrijk is en de onderliggende dakbedekking niet eerder aan vervanging toe is. Is uw dak dus al een dagje ouder en overweegt u een sedumdak aan te schaffen, dan is het aan te raden om eerst de dakbedekking te laten vervangen. Zo kunt u zo lang mogelijk van uw groendak genieten!

Ja, sedum is een sterk vetplantje die in veel omstandigheden het prima doet. Zo groeit het ook op de rotsen in Zuid Europa.

Er zijn veel verschillende toepassingen voor een sedumdak. Dat maakt de daken dan ook zo populair- ze zijn immers op veel verschillende daken te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van een schuur, uitbouw, veranda, tuinhuis, overkapping, garage, carport, dakkapel of het dak van uw woonhuis. Over het algemeen zijn daken vrij plat, en hebben ze een dakbedekking van bitumen, PVC of beton.

Sedumdaken kunnen het beste worden gelegd op platte daken of daken met een lichte helling. Meestal zijn dit soort daken gemaakt van EPDM, PVC of bitumen. Dit zijn dan ook de meest gebruikte soorten dakbedekking voor onder een sedumdak! Daken met dakpannen, metalen platen of rieten daken zijn minder geschikt. De materialen EPDM, PVC en bitumen zijn allemaal licht van gewicht en duurzaam. Ideaal dus om te combineren met sedum!

Bij de geschiktheid van het dak kijken we naar de hellingshoek en naar de soort dakbedekking. EPDM, Bitumen en Betondaken zijn het meest geschikt voor een sedumdak. Daarbij is EPDM al wortelwerend van zichzelf en raden we op bitumen en betondaken wortelwerend folie aan. Het voordeel van een betondak is dat het erg veel gewicht kan dragen!

Daarnaast zijn platte daken het meest geschikt, maar kan sedum ook op schuine daken tot een hellingshoek van 45 graden.

Verder is de draagkracht van groot belang voor het plaatsen van een groendak. De meeste normale daken kunnen een groendak dragen, en zeker ons lichtgewicht pakket (zie bovenstaande producten). Het dak moet ongeveer 80 kg per vierkante meter kunnen dragen en waterdicht zijn. De dakranden moeten daarnaast hoog genoeg zijn (minimaal 12 cm), anders is het verstandig een grindstrook te plaatsen. Verder is het belangrijk dat er een goede afvoer aanwezig is.

Een sedumdak kost tussen de 40 en de 75 euro per vierkante meter. Dit is inclusief de sedummatten, sedumcassettes of trays en alle materialen zoals: grind, folie en mest.

Het verzadigd gewicht, met maximale regen varieert per systeem. Het lichtste systeem weegt 45 KG per m2 en de zwaardere systemen gaan tot 200 KG per m2. De Sedumcassettes wegen verzadigd 80 KG per m2.

Ja, u kunt op een groendak lopen. Bijvoorbeeld als u jaarlijks onderhoud gaat uitvoeren. Verder kan lopen op een sedumdak om bijvoorbeeld de ramen te wassen of om onderhoud uit te voeren, ook lekker zonnen kan geen kwaad. Echter is het niet handig om te lang handdoeken, planken of andere materialen te laten liggen. Ook verbouwingen op en over het groene dak is niet verstandig. Het dak heeft uiteindelijk vooral veel licht nodig! Ook raden we af om op het sedumdak te lopen als het vriest dan vertrapt u de planten namelijk snel.

De aanleg laten doen kost ongeveer 20 – 30 euro per vierkante meter, naast de kosten voor het sedumdak. Veel van onze klanten kiezen ervoor om zelf het sedumdak aan te leggen. Opzich is het relatief eenvoudig om het dak aan te leggen. U maakt het dak schoon, plaatst indien nodig wortelwerend folie en daarna volgt de aanleg van de drainagemat. Daarna wordt er een bescherming over de afvoer geplaatst. Daarna wordt de grindlaag, de substraatlaag en uiteindelijk het sedum geplaatst. Er zijn echter ook redenen om de aanleg uit te besteden, bijvoorbeeld als uw dak erg hoog is, u het niet ziet zitten of dat het een voorwaarde is aan de subsidie.

Het waterschap zoekt naar oplossingen voor waterproblemen in Nederland, met name in de steden. Groene daken kunnen helpen tot vermindering van deze problematiek, omdat ze water vasthouden en dit maar langzaam afvoeren. Tijdens zware regen kunnen groene daken veel water vasthouden. Groene daken absorberen water en kunnen wel 15-100 liter water vasthouden! Hoe meer de daken begroeid zijn, hoe meer water ze vast kunnen houden. Bij NatureGreen geven we garantie op 95% begroeiing vanaf de aanleg. Dit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de wateropslag. Naast het belang van wateropslag voor de stad is het ook belangrijk voor de dieren. Hoe meer water, hoe meer soorten planten er kunnen groeien en hoe meer soorten dieren op het dak afkomen. Zo genieten bijen, vlinders, vogels en insecten van het groene dak!

Een groendak kan 30 tot 45 jaar meegaan. Echter is het natuurlijk lastig om dit precies te zeggen omdat het afhankelijk is van de staat van de dakbedekking en van de plaats die het sedumdak heeft. Zo heeft een sedumdak veel licht nodig en is het belangrijk eens in de zoveel tijd mest op het dak te strooien. In hele droge perioden kan het goed zijn het dak wat water te geven, echter alleen als het echt meerdere dagen achter elkaar niet geregend heeft. Het goede onderhoud kan ervoor zorgen dat het dak langer meegaat.

Daarnaast is het goed voor de dakbedekking om een groendak te nemen. Doordat de dakbedekking wordt afgesloten van UV licht en verschillende temperaturen kan de dakbedekking tot zo’n 10 jaar langer meegaan dan normaal. Een normaal dak zal ongeveer eens in de 20 jaar vervangen moeten worden, met een sedumdak kan het dak 2 tot 3 keer langer meegaan. Dit zorgt ervoor dat het groene dak snel is terugverdient.

 

De levertijd is één week wanneer u het groendak zelf legt en 6 weken wanneer het sedumdak door ons gelegd wordt. Ruim 75% van onze klanten kiest ervoor om het groendak zelf te leggen. Met onze instructiefilmpjes is dat goed te doen.

Over het algemeen kan een sedumdak het hele jaar door aangelegd worden, maar toch kiezen veel mensen voor het voorjaar of het najaar. Het is een periode om lekker voor te bereiden op de zomer, of juist op de winter. In perioden met veel regen maakt het groendak ook een hele goede start en blijft het mooi groen.

 

Het is belangrijk om de sedumplanten zo snel mogelijk op uw groene dak te plaatsen. U kunt de producten na levering beter niet op de rol bewaren. Wij raden aan om de dag van de levering of de dag erna direct aan de slag te gaan met uw  groene dak.

De sedummatten worden tijdens het verzenden goed beschermd. Nadat de sedummatten op plaats van bestemming zijn aangekomen is het wel belangrijk om de planten snel te voorzien van ruimte, licht en voldoende water. Op deze manier blijven de planten mooi en gezond.

Een sedum dak bestaat uit verschillende soorten vegetatie, maar het grootste gedeelte is sedum. De keuze voor sedumplanten is gebaseerd op het feit dat deze planten goed kunnen vertoeven in zeer uiteenlopende weersomstandigheden.

Daarnaast zijn de sedumplanten belangrijk voor het omzetten van CO₂ in zuurstof. CO₂ is een schadelijke stof die vrijkomt bij het gebruik van motorvoertuigen en bij verbranding van koolstofhoudende stoffen en heeft een grote bijdrage in de klimaatverandering.

Groene daken vormen door deze en vele andere voordelen, ook voor de woning en de bewoner zelf, een steeds bekender straatbeeld.

NatureGreen staat bekend om persoonlijk contact. Belt u ons, dan krijgt u ook echt advies! Wij bieden inzicht in actuele subsidieregelingen en houden dat constant in de gaten. U weet zeker dat u geen subsidie mist. Klanten geven ons via Google Reviews gemiddeld een 9,8 op basis van meer dan 60 reacties. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Daarnaast hebben wij verstand van biodiversiteit en bieden wij extra opties om uw dak aantrekkelijk te maken voor bepaalde insecten en vogels. Ook bieden wij garantie op 95% begroeiing bij aanleg, of te wel, uw dak is direct mooi groen en u hoeft niet een hele tijd te wachten voordat het volgroeid is. En als klap op de vuurpijl kunt u uw eigen leverdag kiezen! NatureGreen streeft ernaar de meest scherpe tarieven van de markt te hebben, heeft u een goedkopere offerte, stuur deze gerust door, dan kijken wij of we meer met de prijs kunnen doen. Verder hebben wij gratis verzending.