Home >> Kennisbank >> Dakrand Sedumdak

Een vraag die we vaak krijgen over onze sedumdaken gaat over de dakrand. Hoe ver van de rand komt het groendak te liggen? Moet de dakrand een bepaalde hoogte hebben? Wat als mijn dak helemaal geen dakrand heeft? Op deze pagina vindt u het antwoord op deze vragen en leggen we uit waarom een dakrand zo belangrijk is!

Waarom een dakrand?

Een dakrand is de opstaande rand van het dak. Een rand zorgt ervoor dat het dak er netjes afgewerkt uit ziet, maar heeft in combinatie met een groen dak ook een belangrijke functie. De rand houdt namelijk het groendak tegen waardoor deze er niet zomaar af kan waaien of schuiven. Zeker op daken met een lichte helling is een dakrand dan ook van groot belang!

De dakrand van het sedumdak wordt beschermd door middel van een strook grind. Deze zorgt er voor dat er geen vocht tegen de dakrand op trekt, of dat deze in de winter wordt beschadigd door vorst. Een sedumdak kan immers veel water vasthouden, waardoor deze als het vriest ook bevroren kan raken. Dat is voor het sedum geen probleem, maar voor een niet-waterdichte dakrand wel. De strook grind biedt daarom bescherming! 

Hoogte

De ideale dakrand om te combineren met een sedumdak is tussen de 5cm en 10cm hoog, hoewel hoger over het algemeen ook geen probleem is. Wanneer u helemaal geen dakrand heeft, kunt u er voor kiezen om eerst een rand langs de randen van het dak aan te brengen. Dit om te voorkomen dat het grind van het dak schuift.

Vragen?

Heeft u nog vragen over uw dakrand in combinatie met een sedumdak, of wilt u meer weten over het sedum, subsidies of de toepassingen? Neem dan vooral eens een kijkje op één van de andere pagina´s in het Kenniscentrum van NatureGreen, dé verzamelplaats voor informatie omtrent sedumdaken. Wilt u liever meteen een afspraak inplannen of spreken met een van onze adviseurs? Wij gaan natuurlijk graag met u in gesprek. Neem daarom nu contact met ons op!