Natuurinclusieve schuur met groendak

Een schuur of berging kennen we allemaal. De meeste mensen gebruiken het als opslagruimte, hobbyruimte of werkplaats. Steeds vaker plaatsen mensen ook een groendak op de schuur. Dit biedt niet alleen een mooier uitzicht, maar ook voordelen als een isolerende werking, regenwateropslag en biodiversiteit. De schuur waar we het hier over gaan hebben is bijzonder en speciaal. Waarom? Omdat deze natuurinclusief is. Wat een natuurinclusieve schuur precies is, waar u het kan vinden en wat de voordelen zijn, vertellen we u op deze pagina.

Groenverdubbelaar van Save Lodge

Waarom natuurinclusief?

Laten we allereerst beginnen bij wat het begrip ‘natuurinclusief’ eigenlijk inhoudt. Natuurinclusief betekent dat de natuur wordt geïntegreerd in menselijke activiteiten en leefomgevingen met als doel om rekening te houden met mens én natuur. 

Groenverdubbelaar van SaveLodge

De natuurinclusieve schuur met groendak, waar we het hier over hebben, is de natuurinclusieve berging van SaveLodge, ook wel de groenverdubbelaar genoemd. Deze groenverdubbelaar heeft zijn naam te danken aan zijn eigenschap om het oppervlakte dat hij in beslag neemt te verdubbelen in groen. Deze berging neemt namelijk 9m2 grondoppervlak in beslag en geeft daan 20,5m2 (!) aan groen voor terug. 

Het skelet van de natuurinclusieve schuur wordt gemaakt van afvalhout. Aan de wanden zijn plantenbakken bevestigd, gemaakt van plastic restmix afval. Door deze plantenbakken zijn de wanden dus groen! Bovendien heeft deze schuur ook een groendak, waardoor ook het dak voordelen biedt voor mens en dier.

Groendak op schuur, aangelegd door NatureGreen

Natuurinclusieve berging in Hilversum

Inmiddels zijn er al een heel aantal groenverdubbelaars geïnstalleerd. Zo ook in Hilversum. NatureGreen mocht hierbij het groendak op de berging verzorgen. Een waar succes. De schuur stond in 2 uur opgebouwd, dankzij het modulair klik systeem. De bewoners zijn erg blij en kunnen niet wachten om de bloei van het groen te bekijken.

Bewatering van de groenverdubbelaar

In de groenverdubbelaar is een bewatering-systeem aangebracht, wat de planten voldoende water geeft. Het water dat hiervoor wordt gebruikt is regenwater dat wordt opgevangen op het dak en langs de beplanting geleid wordt.

Bekijk meer projecten van NatureGreen