Home >> Kennisbank >> Dikte substraat

Wilt u meer weten over de dikte van de substraatlaag van uw sedumdak, of bent u benieuwd uit welke andere lagen uw sedumdak is opgebouwd? Hieronder geven we antwoord op deze vragen en leggen we uit waarom substraat nu zo belangrijk is.

Verschillende lagen

Een sedumdak bestaat altijd uit meerdere lagen. Wanneer u kiest voor één van onze sedummatten, zoals de Lichtgewicht of de Standaard Sedummat, ontvangt u deze verschillende lagen. Deze bestaan uit:

  • Sedummix mat
  • Substraatlaag
  • Drainagedoek
  • Beschermdoek

De sedummix mat is de laag van sedumplantjes die bovenop komt te liggen. Daaronder bevindt zich de substraatlaag. Bij NatureGreen kunt u kiezen voor een substraatlaag van 40, 50, 60 of 80 millimeter dikte. Onder het substraat plaatst u vervolgens nog een drainagemat, die er voor zorgt dat het sedumdak veel water kan afvoeren maar ook dat de plantjes in drogere tijden voldoende water hebben. Tot slot bevindt zich onderop nog een beschermdoek, die het dak beschermt tegen de wortels van plantjes.

Waarom substraat?

Een substraatlaag is onmisbaar op je sedumdak, omdat dit de laag is waar de plantjes hun voeding uithalen! Substraat is een arme voedingsbodem van korrels die perfect is om sedumplantjes op te groeien. Substraat is luchtiger dan gewone tuinaarde. Tuinaarde wordt namelijk makkelijk samengeperst waardoor de grond kan verzuren, wat weer zorgt voor meer onkruid. Dat wil je natuurlijk liever niet op je sedumdak. De dikte van de substraatlaag varieert. Bij een extensief groen dak is een laag tussen de 40 en 120 millimeter voldoende, afhankelijk van het soort plantjes wat op een dak groeit. Bij een intensief groen dak heb je een substraatlaag van minstens 200 millimeter nodig. Bij NatureGreen bieden we alleen extensieve groene daken aan. Deze zijn namelijk minder zwaar en makkelijk om zelf te leggen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de dikte van onze substraatlagen, of bent u benieuwd of uw dak wel geschikt is? Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om uw vragen te beantwoorden. Of kijk nog eens rond op de andere pagina’s in ons kenniscentrum! Misschien staat het antwoord op uw vraag er al wel tussen. We hopen u gauw te mogen helpen bij NatureGreen!