Sedum dakbedekking

Wilt u eerst uw huidige dakbedekking laten vervangen of renoveren voordat u een sedum dakbedekking aanschaft? Dat kan bij NatureGreen! Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of wij ook dakbedekking kunnen vervangen of repareren. Het is immers beter voor het dak als het sedum op een goede ondergrond wordt gelegd. Om onze klanten hier in te ondersteunen, zijn wij een samenwerking aangegaan met een hoog aangeschreven dakdekkersbedrijf.

Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat onze klanten geschikte dakbedekking krijgen, waarna we het gewenste sedumdak kunnen leveren! Hiermee kunnen we schade voorkomen en weten we zeker dat u lang kunt genieten van uw groendak. Op deze pagina geven we u meer informatie omtrent het vervangen van dakbedekking en een sedum dakbedekking bij u thuis.

 

Dakbedekking en sedumdak

Waarom eerst dakbedekking vervangen?

De voornaamste reden om dakbedekking te vervangen is om lekkage te voorkomen. Wanneer u dakbedekking te lang laat liggen, kan het dat het dak niet meer waterdicht is. Bijvoorbeeld omdat het dak deels is ingezakt of omdat het dak niet overal meer goed op aansluit. Bij zware regen kan het dan gebeuren dat het dak begint te lekken. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat er water bij u de huiskamer instroomt! De lekkage kan juist erg klein zijn maar er wel voor zorgen dat materialen direct onder het dak beginnen te rotten. Wacht daarom nooit te lang met het vervangen van dakbedekking wanneer u vermoedt dat er schade is!

Wanneer dakbedekking vervangen?

Gelukkig gaat dakbedekking over het algemeen erg lang mee. Toch komt er een punt waarop u het zult moeten vervangen. Over het algemeen is dakbedekking tot tien jaar oud nog in goede staat. Tot die tijd is het dan ook geen probleem er een sedumdak over te plaatsen, mits er geen schade aan het dak is. Tussen de tien en twintig jaar hangt het er van af hoe goed het dak is onderhouden en is het aan te raden een dakinspectie uit te laten voeren. Is uw dakbedekking ouder dan twintig jaar? Dan is het waarschijnlijk aan vervanging toe en kunt u beter wachten met een sedum dakbedekking.

Andere factoren die de levensduur van uw dak beïnvloeden zijn het type dakrand en de hoeveelheid zonlicht waar aan het dak is blootgesteld. Daken met een opstaande dakrand gaan minder lang mee, omdat het dak meer te verduren heeft tijdens slecht weer en wind dan een volledig plat dak. Daarnaast zorgt Uv-straling van de zon er voor dat bitumen dakbedekking eerder loslaat. Heeft u dus een bitumen dak waar de zon vol op schijnt, dan zult u deze tijdig moeten vervangen. Daarna is uw dak klaar voor een sedum dakbedekking.

Dakbedekking vervangen

De gemiddelde dakbedekking van een dak (Bitumen, EPDM, PVC, Beton etc.) gaat circa 20 tot 25 jaar mee. Is de dakbedekking in slechte staat, zijn er al scheurtjes zichtbaar? Dan adviseren we om eerst de dakbedekking te overlagen of vernieuwen.

Wilt u eerst uw huidige dakbedekking laten vervangen of renoveren voordat u een sedumdak aanschaft? Dat kan bij NatureGreen! Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of wij ook dakbedekking kunnen vervangen of repareren. Het is immers beter voor het dak als het sedum op een goede ondergrond wordt gelegd. Om onze klanten hier in te ondersteunen, zijn wij een samenwerking aangegaan met een hoog aangeschreven dakdekkersbedrijf.

 

Dakinspectie sedumdak

Interesse in een sedum dakbedekking maar weet u niet zeker of uw dakbedekking nog in goede staat is? In dat geval raden wij u aan om uw dak te laten inspecteren! Door een dakinspectie in te plannen met een dakdekker, weet u precies waar u aan te bent. Er zijn een aantal factoren van een dak dat aan vervanging toe is waar u zelf op kunt letten:

  • Er blijft water op uw dak staan;
  • De aansluitingen van het bij opgaande muren zijn niet meer waterdicht;
  • Er is sprake van optrekkend water of plasvorming;
  • Er zijn lekstrepen te zien op de stuiknaden van de daktrimmen.

Heeft u last van één van deze problemen? Dan is het zeker verstandig om een dakdekker te bellen en een inspectie uit te voeren. Door er vroeg bij te zijn voorkomt u latere schade of lekkage. Het dakdekkersbedrijf waar NatureGreen mee samen werkt doet ongeveer drie dagen per week dakinspectie bij onze klanten. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met onze klantenservice

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Voer een getal groter dan of gelijk aan 6 in.
Hidden
Hidden

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die u kunt laten leggen onder sedum. De populairste varianten zijn bitumen en EPDM. Hieronder staat per soort uitgelegd wat precies de verschillen zijn.

Bitumen
Bitumen is één van de meest voorkomende soorten dakbedekking op platte daken. Het is een soort stroperige vloeistof die is gemaakt van ruwe aardolie gemengd met glasvlies of polyester. Bitumen wordt vaak verward met teer, maar is gemaakt van andere stoffen. Het is een relatief goedkope soort dakbedekking en ook nog eens duurzaam. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk te vervangen of te herstellen!

EPDM
Een andere soort dakbedekking die veel op platte daken ligt is EPDM. EPDM is een soort synthetisch rubber dat ook wordt gemaakt van aardolie. EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, de grondstoffen waar het uit bestaat. Daken van EPDM geven een hoge mate van bescherming en hebben ook een hoge elasticiteit. Daarnaast is het dak minder gevoelig voor UV-straling en is het erg waterbestendig. 

Wanneer u dakbedekking laat vervangen om een sedumdak laat leggen, maakt het niet uit of u kiest voor bitumen of EPDM. Beide soorten zijn uitermate geschikt voor onder een groendak. Wanneer u een gesprek inplant met de dakdekkers van NatureGreen, kunnen zij u verder adviseren over de verschillende soorten sedum dakbedekking.

Geef uw dakbedekking een langer leven met sedum!

Eén van de grootste voordelen van een sedumdak, is dat het sedum er voor zorgt dat de onderliggende dakbedekking een stuk langer mee gaat. Gemiddeld gaat een dak wel twee keer zo lang mee wanneer er een groendak op ligt! U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen het bitumen te overlagen met een wortelwerende variant. Precies wat een dak nodig heeft, sedum dakbedekking.

Sedumplantjes wortelen vrij oppervlakkig en zullen daardoor niet gauw het dak beschadigen. Toch zijn er verschillende soorten onkruid die op een sedumdak terecht kunnen komen waarvan de wortels wel dieper kunnen doordringen. Deze kunnen er voor zorgen dat de waterdichtheid van uw dak wordt bedreigd. Door wortelwerende dakbedekking aan te leggen kunt u dit risico voorkomen en weet u zeker dat uw dak er veilig bij ligt!

De levensduur van de sedum dakbedekking verlengen

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van uw nieuwe sedum dakbedekking, daarom is het van belang dat u het dak goed onderhoud. Gelukkig is een groendak over het algemeen erg onderhoudsarm! Toch is het verstandig om het minstens twee keer per jaar zelf te inspecteren, om te kijken of alles nog in orde is. Dit kunt u het beste doen in de herfst of in de lente. Tijdens deze seizoenen heeft u geen last van extreme hitte of kou, welke invloed kunnen hebben op de staat van het dak en misschien een vertekend beeld kunnen geven.

Tijdens deze inspectie kunt u kijken of het waterafvoersysteem van het dak nog goed werkt, en of de dakgoot niet verstopt zit met blad. U kunt eventueel weggespoeld sedum of stukjes onkruid weghalen, om zeker te zijn van een goede doorloop van water. Zo voorkomt u dat regenwater blijft staan op het dak, wat voor schade of lekkage kan zorgen.

De belangrijkste factor die bepaald of er sedum op uw dak kan is het gewicht. Bij het bepalen van het gewicht speelt het soort sedumdak dat u neemt een grote rol. Als uw dak niet teveel kan dragen, dan is een dikke substraatrol niet slim. Als u EPDM, Bitumen of een betondak heeft is het dak extreem geschikt voor sedum. Daarnaast maakt het uit hoe hellend uw dak is. Een schuin dak kan ook, maar met meer dan 45 graden helling wordt het moeilijk. 

Het ene soort dak (bijvoord bitumen) kan veel beter tegen wortels dan het andere. Dat betekent dat we bij EPDM gebruik maken van een wortelwereld doek.

Daarnaast moeten de dakranden een bepaalde hoogte hebben voor het leggen van sedum en anders moet u een grindrand plaatsen. 

Als de dakbedekking langer dan 12 jaar oud is, is het belangrijk een dakinspectie te laten doen. Met een sedumdak legt u namelijk extra gewicht en water op uw dak. Als er grind of tegels op het dak liggen, is de dakbedekking over het algemeen nog van betere kwaliteit. Als u hierover twijfelt kunnen wij ook eerst een dak inspectie doen. 

Het is mogelijk op daken met een hellingsgraad van 1 – 45 graden. Is de hellingsgraad groter dan 35 dan wordt het al maatwerk. Een drainagelaag is bij een hellend dak niet noodzakelijk omdat het water al wegloopt.

Er zijn een aantal daken echt niet geschikt voor sedum. Dit zijn zinken daken, omdat deze niet waterdicht zijn. Golfplanten zijn over het algemeen te zwak. Verder zijn daken met dakpannen heel lastig om een sedumdak op te leggen, maar moeten de dakpannen verwijdert worden en een nieuwe dakbedekking gelegd moet worden. Verder wordt in verband met schuifkracht afgeraden met een sedum te leggen op schuine mastiekgoten. 

 

Er zijn nog een aantal factoren belangrijk naast de dakbedekking:

  • De dakranden moeten hoog genoeg zijn (ongeveer 12 cm). Zijn ze dit niet, dan adviseren we een grindrand.
  • De dakbedekking moet waterdicht zijn, als deze ouder is dan 12 jaar, moet deze geïnspecteerd worden op schades en scheurtjes. NatureGreen kan ook meteen de dakbedekking mee vervangen.
  • Er moet een goede hemelwaterafvoer zijn. Bij een sedumdak plaats je hier ook altijd nog een rooster overheen, zodat er geen sedum in de waterafvoer komt.
  • De dakconstructie moet het sedum kunnen dragen. Bij de meeste huizen kan dit gewoon. Voor advies hierover verwijzen we u naar dakconstructeurs of uw aannemer.