Groen dak met zonnepanelen

Net als een sedumdak & groendak, zijn zonnepanelen een investering die de loze ruimte op het dak omtoveren tot een duurzame bijdrage aan uw woning! Het zijn dan ook beide keuzes die een goede invloed hebben op het klimaat én op uw portemonnee. Regelmatig ontvangen wij vragen van klanten over de keuze tussen deze twee duurzame investeringen. De meest gestelde vraag is waarschijnlijk: ‘ Wat is de beste keuze, zonnepanelen of een groendak?

Het antwoord is misschien verrassend; combineren is de beste oplossing! De twee zijn namelijk uitstekend samen op één dak te leggen. Een sedumdak verhoogt zelfs het rendement van de panelen, waardoor ze u meer energiewinst opleveren dan zonder een sedumdak. Voor een écht duurzame woning, is het dus een goed idee om beide te plaatsen.

sedumdak zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

Regelmatig ontvangen wij vragen van klanten over de keuze tussen deze twee duurzame investeringen. De meest gestelde vraag is waarschijnlijk: ‘ Wat is de beste keuze, zonnepanelen of een groendak?

Het antwoord is misschien verrassend; combineren is de beste oplossing! Zonnepanelen werken namelijk beter wanneer deze gecombineerd worden met een sedumdak. De meeste daken waar zonnepanelen op worden geplaatst, hebben een donkere kleur. Bijvoorbeeld een zwart of grijs dak. Donkere kleuren werken als een soort spons als het aan komt op licht en warmte. Waar lichte kleuren deze weerkaatsen, nemen donkere kleuren het licht en de warmte op. Daardoor is de omgevingstemperatuur op een dak vaak ook hoger dan bijvoorbeeld in de tuin!

Wanneer zonnepanelen op een donker dak komen te liggen, wordt er dus een groot deel van het zonlicht opgenomen door het dak zelf. Dat maakt de panelen minder efficiënt. Ook is uit onderzoek gebleken dat zonnepanelen beter werken bij een lagere temperatuur. Wanneer u een sedumdak onder de panelen plaatst, wordt het licht en de warmte wél weerkaatst, omdat een sedumdak bestaat uit planten. Daardoor is het koeler op het dak, en wordt het rendement van de zonnepanelen verhoogd. Afhankelijk van de locatie stijgt het rendement met 15% tot 20%. Zo kunt u dus meer energie opwekken en dus ook meer besparen!

Overleeft sedum onder zonnepanelen?

Sedumplanten kunnen goed overleven op een dak waar ook zonnepanelen staan, mits deze goed worden geplaatst. Ten eerste plaatst men de panelen nooit direct op het sedum, maar altijd een stukje erboven. Daardoor blijft er ruimte over voor het sedum om te groeien en licht op te vangen. Ook zijn de zonnepanelen niet een soort dak wat over het sedum staat, maar worden ze altijd in een hoek geplaatst. Daardoor werken de panelen beter en kan het sedumdak nog steeds zonlicht en regenwater opvangen! Wel zullen er kleine verschillen ontstaan tussen sedumplantjes die vaker in de schaduw liggen en plantjes die vaker in het licht liggen. Deze laatste zullen waarschijnlijk wat beter groeien.

Sedumplanten met zonnepanelen

Lagere energierekening

Door zonnepanelen met een sedumdak te combineren, verlaagt u uw energierekening op twee manieren. De zonnepanelen wekken natuurlijk groene energie op, waardoor u minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen voor uw energie. Daarnaast verhoogt het sedumdak de isolatiewaarde van uw woning, waardoor u minder hoeft te stoken. Het dak vormt namelijk een extra laag, waardoor het ’s winters warmer blijft en ’s zomers koeler. Daardoor kunt u ook besparen op maatregelen zoals een airco, die veel energie kosten.

Welke duurzame investering heeft voorrang?

Zowel zonnepanelen als sedum vergen een investering om te plaatsen. Daarom is het misschien niet handig om ze tegelijk aan te schaffen. Welke investering voorrang heeft, is niet echt van belang: het maakt niet uit of u uw groene dak eerst plaatst of uw zonnepanelen voorrang geeft. Ze zijn namelijk gemakkelijk na elkaar te plaatsen! Wanneer u eerst een sedumdak aanschaft, kunnen de zonnepanelen er zonder problemen op geplaatst worden. U kunt dan wel verschil gaan zien in de groei van de sedumplanten. Sommige planten zullen meer zon krijgen en andere gedeelten van het dak zullen door de zonnepanelen vaker in de schaduw liggen.

Wanneer u uw zonnepanelen eerst plaatst, dan kunt u het groen er gemakkelijk omheen leggen. Het groen is dan niet meer volledig om de zonnepanelen heen te krijgen, maar het grootste gedeelte van het dak is zonder problemen te bekleden met sedum.

Heeft u nog vragen over het combineren van zonnepanelen en een sedumdak? Neem dan contact met ons op en laat u adviseren over wat het beste is.