Grindrand rondom sedumdak

U heeft het op foto’s van groene daken ongetwijfeld voorbij zien komen. De kenmerkende rand met grind aan de volledige buitenkant van het dak. Deze grindlaag ligt er niet zomaar.

Deze rand met kleine stenen is heel belangrijk voor het behoud van uw dakbedekking. Houd met het opmeten van uw dak en het bestellen van uw sedum altijd rekening met een rand van ongeveer 20 centimeter grind. De aangeraden hoeveelheid grind verschilt per situatie. Wilt u persoonlijk advies over het aantal centimeters dat u het beste met grind kunt opvullen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers geven u graag persoonlijk advies.

Waarom een grindlaag rondom uw groendak?

Het is heel erg belangrijk om een rand met grind te leggen rondom uw sedumdak. Dit om schade aan uw dakbedekking en lekkage te voorkomen.
Aan de rand van uw dak bevindt zich altijd het laagste punt. Dit in verband met de afvoer van het regenwater.

De rand met grind zorgt ervoor dat het water aan de randen makkelijker afgevoerd wordt en dit voorkomt de kans op vochtproblemen in uw woning.

Ook bij vorst is de rand met grind belangrijk. Het groendak bevriest en vormt een harde plaat. Grindstenen bevriezen echter niet en dit zorgt ervoor dat dooiwater direct weg kan lopen. Ook zetten kiezels niet uit in koude weersomstandigheden, in tegenstelling tot de sedummatten. Door het grind heeft het groen ruimte om uit te zetten zonder dat het dak beschadigd raakt.

Let bij het kopen van grind goed op dat het ronde of grove kiezels betreft en geen puntig of fijn grind. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water zo makkelijk mogelijk weg kan stromen. Ook is het mogelijk om Olivijn naast het groendak te leggen. Over deze speciale grindsoort kunt u meer lezen op onze Olivijn pagina.

U kunt het grind uiteraard ook direct mee bestellen in onze webshop.

Naast grind rondom uw sedumdak is het ook belangrijk om uw sedumdak te bemesten. Meer weten over het bemesten van uw groendak?

Bescherming van het dak

Bij NatureGreen raden wij u altijd aan om een grindstrook langs uw dakrand te leggen. Deze grindrand is namelijk een beschermrand tussen het sedum en uw dak! De waterafvoeren van uw dak zitten meestal langs de randen. Als het sedumdak helemaal tot de randen door zou lopen, zou dit de waterafvoeren blokkeren waardoor met zware regen of sneeuw het water niet snel genoeg weg kan lopen. Het water zou zich dan ophopen op het dak. Dit kan zo zwaar worden dat er schade aan het dak of lekkage ontstaat! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ook bij vorst is het goed om een grindrand te hebben. Wanneer het vriest kan het groendak namelijk uitzetten, en het ijs kan de dakbedekking beschadigen. Omdat grind nooit helemaal zal bevriezen zorgt dit voor een beetje speling, waarmee u dus schade aan het dak voorkomt.

Andere voordelen grindrand

De grindrand heeft nog als bijkomend voordeel dat het waterschade aan uw dakranden voorkomt. Als het sedumdak zou doorlopen tot de dakranden, dan zouden deze altijd een beetje vochtig zijn. Dat is niet goed voor de dakranden. Ook staat de wind vaak op de randen van het dak, wat voor schade aan het sedumdak kan zorgen. Door een strook grind er tussen te leggen beschermt u dus niet alleen het dak, maar ook de sedumplanten!

 

Ja, wij adviseren een grindstrook van 20 centimeter op een plat dak.

Hier zijn meerdere redenen voor, de belangrijkste reden is dat het prettig is dat het sedum niet strak tegen de dakrand aan ligt

Bekijk onze producten