Home >> Sedumdak >> Sedumplantjes

Sedumplantjes

Sedum of sedumplantjes groeien op de bovenste laag van een sedumdak. Dit zijn een type vetplantjes die verkrijgbaar zijn in wel meer dan 250 verschillende soorten! Als het gaat bloeien is het prachtig. Afhankelijk van de soort bloeien ze het gehele jaar door. In sedummatten zit dan ook vaak een mix van sedumsoorten, zodat het dak er in alle seizoenen mooi bij ligt. De plantjes staan bekend om hun wateropslag, doordat ze in de kleine, dikke blaadjes veel vocht vast kunnen houden.

Hierdoor kunnen ze goed tegen periodes van droogte, maar helpen ze ook met het afvoeren van water tijdens zware neerslag. Het zijn plantjes die in bijna elk klimaat gedijen, waardoor ze erg geschikt zijn om op daken te leggen.

sedumplantjes

Voeding sedumplantjes

U heeft de term misschien al vaker voorbij zien komen: sedummix. Wanneer u bij NatureGreen een extensief sedumdak aanschaft ontvangt u een sedummix mat. Dit is de laag van het dak waar de sedumplantjes op groeien. 

Sedumplantjes zijn kleine vetplantjes die veel water in hun bladeren kunnen opslaan. Het zijn planten die goed bestand zijn tegen verschillende en extreme weersomstandigheden, zoals droogte, hitte, vorst of zware regen. De planten hebben een soort beschermlaagje op hun blaadjes waardoor ze niet zo veel last hebben van deze weersextremen. De blaadjes zijn vaak dik en een beetje leerachtig, met een uitstekende interne wateropslag. Een sedumdak kan goed in de volle zon, daar houd het juist van. 

Welke sedumplantjes in de sedumdaken van NatureGreen?

Latijnse namen, maar deze sedumplantjes komen het vaakst voor in sedummatten! Deze planten zijn met zorg uitgekozen om de hoeveelheid onderhoud, wateropslag en hun schoonheid:

 • Sedum Stoloniferum (roze/rood)
 • Sedum Acre Golden Carpet
 • Sedum Spurium Coccineum Purple Carpe (paars)
 • Sedum Album
 • Sedum Floriferum
 • Sedum Hybridum Czars Gold
 • Sedum Kamtschaticum
 • Sedum Reflexum Rupestre
 • Sedum Burrito
 • Sedum Sexangulare
 • Sedum Spurium Summer Glory (rood)
 • Sedum Rubrotinctum

Direct een sedummat samenstellen

Sedumdaken houden van veel zon. Sterker nog, sedumdaken kunnen het beste op een plaats liggen waar ze veel zon krijgen.

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig, dat is juist het voordeel. Echter is het belangrijk om in tijden van grote droogte alsnog een beetje water te geven en twee keer per jaar mesten kan geen kwaad. Haal verder één keer per jaar plantjes die er niet horen weg. 

Vetplantjes groeien al op een dunne ondergrond van 2 cm. Er ligt altijd een voedingslaag onder het sedum, dit noemen we ook wel substraat. 

Ja, echter is het belangrijk dat je een goede afvoer hebt en dat de drainage op orde is. Daar koop je onder andere drainagematten voor. Verder is het belangrijk dat het water weg kan, en de afvoer niet verstopt zit. 

Veel mensen vragen zich af of je kunt lopen op sedum. Ja, dat kan. Echter is het niet de bedoeling om het te gebruiken om standaard op te lopen, dan zal het sedum vertrapt worden en doodgaan. Dus je kunt er een enkele keer op lopen. 

Het is erg verschillend per soort sedumdak en hoeveel water je wilt opvangen. Gemiddeld kost een sedumdak tussen de 40 en de 70 euro per m2. Hoe groter je sedumdak hoe lager de prijs ook weer is. 

Vragen over sedumplantjes? 

Bent u benieuwd welke sedumplantjes wij het meeste gebruiken, of hebt u vragen over de biodiversiteit? Wij staan u graag te woord. 

Stuur een e-mail 085 - 004 1774

Groendak adviseur

Geert