Welk type groendak moet ik kiezen?

Weet u niet welk type groendak u het beste kunt kiezen, of überhaupt welke verschillende soorten daken er zijn? Op deze pagina gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen, zodat u een goede keuze kunt maken. Kiest u bijvoorbeeld voor een intensief of een extensief groen dak? En wilt u gebruik maken van een sedummat of van een traysysteem? Welk dak voor u de beste keus is, hangt af van een aantal factoren zoals het soort dak, de draagkracht, de helling, mate van onderhoud en het gebruik. Daarnaast is uw eigen voorkeur ook nog belangrijk, bijvoorbeeld hoeveel omkijk u wilt hebben naar het dak.

Extensief groendak

Intensief of extensief?

Misschien heeft u de termen al wel eens gehoord, intensieve en extensieve daken. Maar wat is nou precies het verschil? Dit verschil zit vooral in de mate van gebruik en onderhoud. Een intensief dak is een dak met veel verschillende soorten begroeiing zoals struiken, bloembedden en grassen. Dit heeft een stuk meer onderhoud nodig dan een dak met alleen sedum. Ook wordt een intensief groen dak meer gebruikt, bijvoorbeeld omdat er op kan worden gelopen. Vaak worden deze daken aangelegd door een tuinman.

Een extensief groen dak heeft daarentegen minder onderhoud nodig, bestaat vaak alleen uit sedum en is een dak waar niet vaak op gelopen wordt. Deze daken zijn makkelijker aan te leggen en de eigenaar heeft er bijna geen omkijken naar! Bij NatureGreen leveren we alleen extensieve daken. Deze komen in vier verschillende groendaksystemen.

Sedummatten

Sedum matten

De meeste groendaksystemen van NatureGreen bestaan uit lagen, die je over elkaar heen legt om zo uiteindelijk een groendak te creëeren. Zo hebben we onze Lichtgewicht Sedummat. De Lichtgewicht mat is geschikt voor daken met een helling tot 25 graden, heeft een verzadigd gewicht van 45 kilo per m2 en een wateropslag van 31 liter per m2. Daarnaast hebben we ons Kruiden Sedumdak. Dit pakket heeft in tegenstelling tot het lichtgewicht systeem een voedingsbodem van los substraat. Dit is zwaarder en geschikt voor daken tot 15 graden helling, weegt 85 kilo per m2 en een waterbergende capaciteit van 25 liter per m2. Daarnaast heeft het Kruiden Sedumdak een bijzondere Kruiden Sedummat, die voor 50% uit sedum en 50% uit kruiden bestaat. Deze mix zorgt voor extra biodiversiteit.

Sedumcassettes

Sedum trays

Een ander type groendaksysteem van NatureGreen zijn onze sedumcassettes. Deze zijn ideaal voor kleine oppervlaktes, komen als een kant-en-klaar pakket en zijn daardoor zo aangelegd! De trays zijn namelijk heel gemakkelijk in elkaar te schuiven of te klikken. De trays zijn geschikt voor daken met een helling tot 15 graden. De Sedum Cassettes hebben een verzadigd gewicht van 80 kilo per vierkante meter, maar kunnen daardoor ook meer water bergen: wel 30 liter per m2. Deze Sedum Cassettes hebben we eveneens met de Kruiden Sedummat, wat betekent dat u deze ook kunt krijgen met een plantenmix van sedumsoorten en kruiden. Een voordeel van de sedumcassettes is dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd aan de dakbedekking.

 

Bekijk onze verschillende groendaksystemen tot in detail