Home >> Sedum dakbedekking >> Welk type sedumdak moet ik kiezen?

 

Welk sedumdak moet ik kiezen?

Weet u niet welk type groendak u het beste kunt kiezen, of überhaupt welke verschillende soorten daken er zijn? Op deze pagina gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen, zodat u een goede keuze kunt maken. Kiest u bijvoorbeeld voor een intensief of een extensief groen dak? En wilt u gebruik maken van een sedummat of van een traysysteem? Welk dak voor u de beste keus is, hangt af van een aantal factoren zoals het soort dak, de draagkracht, de helling, mate van onderhoud en het gebruik. Daarnaast is uw eigen voorkeur ook nog belangrijk, bijvoorbeeld hoeveel omkijk u wilt hebben naar het dak.

Sedumdak met grindrand

Intensief of extensief?

Misschien heeft u de termen al wel eens gehoord, intensieve en extensieve daken. Maar wat is nou precies het verschil? Dit verschil zit vooral in de mate van gebruik en onderhoud. Een intensief dak is een dak met veel verschillende soorten begroeiing zoals struiken, bloembedden en grassen. Dit heeft een stuk meer onderhoud nodig dan een dak met alleen sedum. Ook wordt een intensief groen dak meer gebruikt, bijvoorbeeld omdat er op kan worden gelopen. Vaak worden deze daken aangelegd door een tuinman.

Een extensief groen dak heeft daarentegen minder onderhoud nodig, bestaat vaak alleen uit sedum en is een dak waar niet vaak op gelopen wordt. Deze daken zijn makkelijker aan te leggen en de eigenaar heeft er bijna geen omkijken naar! Bij NatureGreen leveren we alleen extensieve daken. Deze komen in vier verschillende groendaksystemen.

Sedum trays

Een type groendaksysteem dat we verkopen bij NatureGreen zijn sedum cassettes. Deze zijn ideaal voor kleine oppervlaktes, komen als een kant-en-klaar pakket en zijn daardoor zo door u aangelegd! De trays zijn namelijk heel gemakkelijk in elkaar te schuiven of te klikken. De trays zijn geschikt voor daken met een helling tot 15 graden. De Sedum Cassettes hebben een verzadigd gewicht van 85 kilo per vierkante meter, maar kunnen daardoor ook meer water bergen: wel 30 liter per m2.

Sedum matten

Twee andere groendaksystemen zijn onze Lichtgewicht Sedummat en Kruiden Sedumdak. Beide matten zijn gemakkelijk zelf aan te leggen en bestaan uit verschillende opbouwlagen. De Lichtgewicht mat is geschikt voor daken met een helling tot 15 graden, heeft een verzadigd gewicht van 45 kilo per m2 en een wateropslag van 17 liter per m2. De Standaard mat is zwaarder en daardoor geschikt voor daken met een helling tot 5 graden, met een verzadigd gewicht van 85 kilo per m2 en een waterbergende capaciteit van 25 liter per m2.