Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak omdat het goed is voor de natuur. Zo trekt het dak bijen en vlinders aan, zorgt het voor meer biodiversiteit en verbetert het de luchtkwaliteit. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden waardoor het dak goedkoper wordt, ziet het er mooi uit en verlaagt het de omgevingstemperatuur! Genoeg redenen dus om te investeren in een sedumdak. Toch twijfelen mensen vaak, omdat ze niet zeker weten of hun dak geschikt is voor een sedumdak. Er zijn hierbij een paar zaken waar u op moet letten.

Zo moet de dakconstructie wel berust zijn op het gewicht van een groendak. Het laatste wat u wilt is natuurlijk dat het dak het niet kan dragen! Daarnaast moet de waterafvoer goed geregeld zijn en moet uw dak wel echt waterdicht zijn, om lekkage te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de dakranden een zekere hoogte hebben, anders moet er gebruik gemaakt worden van een grindrand. Daarnaast moet ook de afvoer goed op orde zijn. Om te voorkomen dat deze verstopt raakt, wordt er vaak gebruik gemaakt van een bolrooster of bladvanger.

Sedumdak

Hoeveel weegt een groendak?

Ten eerste de draagkracht van het dak. Dit is de hoeveelheid gewicht die het dak kan dragen. Een sedumdak mag dus niet zwaarder zijn dan deze draagkracht. Het is heel verschillend wat het gewicht is van een sedumdak: gemiddeld is dit tussen de circa 30 kg/m² tot 80 kg/m². Hierbij zit er ook een verschil tussen het gewicht van het dak wanneer het verzadigd is met water en wanneer niet. U moet hierbij altijd uit van het verzadigde gewicht. Dat is namelijk het zwaarst! Een gemiddeld dak kan minimaal zo’n 40 kg/m² tot 60  kg/m² dragen. De meeste daken kunnen dus het gewicht van een sedumdak aan.

Laat uw constructie controleren

Ook moet de constructie van uw dak in orde zijn. In de basis zijn bijna alle platte daken wel geschikt voor een groendak. Echter kan het voorkomen dat het dak bijvoorbeeld al erg oud is, of dat er ingewikkelde obstakels op het dak staan, zoals schoorstenen of dakramen. Verder is het heel belangrijk dat de waterafvoer goed loopt. Is dit niet het geval, dan kan er teveel water op het dak blijven liggen, wat voor lekkage kan zorgen. Bij twijfel is het altijd mogelijk om een dakdekker uw constructie te laten controleren. Een dakdekker kijkt dan in welke staat uw dak is, de afmetingen, de regenwater afvoer en of het dak eventueel opgehoogd moet worden. Zo weet u zeker dat de constructie in orde is.

Soorten dakbedekking en dakrand

Niet alle soorten dakbedekking zijn geschikt voor sedumdaken. De dakbedekking die het beste geschikt is voor een sedumdak zijn EPDM, Bitumen en Betondaken. Daken van riet, dakpannen of metaal zijn niet te combineren met een sedumdak. Daarnaast speelt het een grote rol hoe schuin uw dak is. Sedumdaken kunnen worden geplaatst op daken met een  hoek tot 45 graden. Is uw dak schuiner, dan kan het groendak er niet op blijven liggen. Tot slot is ook de dakrand belangrijk. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw sedumdak gaat schuiven of los raakt. Is uw dakrand niet hoog genoeg, dan kunt u het dak vast leggen door er een grindstrook omheen te plaatsen. Deze houdt ook nog een loszittend substraat tegen!