Home >> Sedumdak >> Geschiktheid dak

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak omdat het goed is voor de natuur. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden, ziet het er mooi uit en verlaagt het de temperatuur. En alsof dat niet genoeg is: Het zorgt voor een schonere lucht en een dakbedekking die langer meegaat.

Echter moet de dakconstructie wel berust zijn op het gewicht van een groendak. Het laatste wat u wilt is natuurlijk dat het dak het niet kan dragen. Daarnaast moet de waterafvoer goed geregeld zijn en moet uw dak wel echt waterdicht zijn. Het sedum tast de dakbedekking niet aan omdat we gebruik maken van een wortelwerende doek. Ook is het belangrijk dat de dakranden een zekere hoogte hebben, anders moet er gebruik gemaakt worden van een grindrand. Daarnaast moet de afvoer goed op orde zijn. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een bolrooster of bladvanger. Voor advies kunt u contact opnemen met NatureGreen. 

Hoeveel weegt een groendak?

Het is heel verschillend wat het gewicht is van een sedumdak. Het gewicht kan verschillen van circa 30 kg/m² tot 80 kg/m². Een gemiddeld dak kan minimaal zo’n 40 kg/m² tot 60  kg/m² dragen. De meeste daken kunnen het gewicht van een sedumdak aan, dat geldt zelfs ook voor schuurtjes, bijgebouwen of veranda’s. Bij een schuin dak zijn de waardes echter anders.

Laat uw constructie controleren

In de basis zijn bijna alle platte daken wel geschikt voor een groendak. Echter kan het voorkomen dat het dak bijvoorbeeld al erg oud is, of dat er ingewikkelde obstakels op het dak staan. Verder is het heel belangrijk dat de waterafvoer goed loopt. Bij twijfel is het altijd mogelijk om een dakdekker uw constructie te laten controleren. Een dakdekker kijkt dan in welke staat uw dak is, de afmetingen, de regenwater afvoer en of het dak eventueel opgehoogd moet worden. Wij werken nauw samen met dakdekkers. 

Soorten sedumdaken

We raden u aan te bellen met NatureGreen voor advies op maat. NatureGreen biedt diverse verschillende oplossingen aan voor sedumdaken. Kiest u bijvoorbeeld voor lichtgewicht sedumtrays, dan zal het dak het makkelijker kunnen dragen dan een standaard sedumdak. 

Bekijk de soorten sedumdaken van NatureGreen

Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor een groendak?

De dakbedekking die het beste geschikt is voor een sedumdak zijn EPDM, Bitumen en Betondaken. Daarnaast speelt het een grote rol hoe schuin uw dak is. Tot een hoek van 45 graden kan er een groendak op uw schuine dak gelegd worden. Er zijn ook soorten dakbedekking die minder geschikt zijn. 

Meer over dakbedekking

Welk groendak is geschikt voor mijn dak?

    captcha