Home >> Sedumdak >> Geschiktheid dak >> Draagkracht Sedumdak

U wilt een sedumdak laten leggen, maar weet niet zeker of uw dak voldoende draagkracht heeft. Het is één van de meest gestelde vragen als het gaat om sedumdaken! Dat is ook niet zo gek, want u wilt natuurlijk niet een groen dak leggen wat te zwaar is voor het onderliggende dak. Een sedumdak is niet hetzelfde als even snel over het dak lopen, maar is een permanente belasting die goed moet worden ondersteund. Om schade te voorkomen is het daarom goed om van tevoren uit te zoeken of uw dak sterk genoeg is! Hieronder vertellen wij u meer over draagkracht van een groendak. 

Gewicht groendak

Niet alle sedumdaken zijn hetzelfde en daardoor kan het gewicht ook verschillen. Bij NatureGreen bieden we meerdere groendaksystemen aan met allemaal een ander gewicht. Zo is het verzadigd gewicht van het meest lichte groendak 45 kg per m2, maar er zijn ook Kruidenmatten die tot 200 kg per m2 wegen. Verzadigd gewicht staat voor het gewicht wanneer het sedum nat is, bijvoorbeeld door regen, vorst of sneeuw. Sedumdaken staan er immers om bekend dat ze veel water kunnen opslaan!

Draagkracht sedumdak

De draagkracht van een dak kan erg verschillen en hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan het dak is gemaakt, de dikte van de muur, de grootte van en afstand tussen de steunbalken, het contructietype en bouwjaar van het dak, en of het dak in goede staat verkeerd. Veel van deze antwoorden zijn terug te vinden op de bouwtekeningen van het dak. Als u deze in uw bezit heeft is dat dan ook erg handig! Heeft u deze tekeningen niet? Geen probleem, de meeste factoren zijn ook op te meten of uit te rekenen.

Laat u adviseren. 

De meeste daken zijn stevig genoeg voor een groendak, maar als u twijfelt over uw dak laat u dan goed informeren. In eerste instantie is het raadzaam om uw aannemer, een bouwkundige of een dak constructeur te raadplegen of het verwachte gewicht mogelijk is voor uw dak. Zij zijn namelijk expert hierin en hebben ook mogelijk het dak gebouwd. In veel gemeenten is het daarnaast mogelijk om een dakconstructiecheck aan te vragen, veelal met subsidie. Er komt dan een dak constructeur langs om uw dak te controleren. 

Tenslotte kunnen wij ook zeker meedenken over de mogelijkheden van een groendak op uw dak, maar als het gaat om draagkracht zijn wij geen bouwkundigen en raden we altijd aan om dit aan de specialist te vragen!