Home >> Sedumdak >> Geschiktheid dak >> Waterafvoer Sedumdak

Eén van de belangrijkste kenmerken van een sedumdak is de waterafvoer. Groendaken staan bekend om hun waterbergende capaciteit: dat houdt in dat ze behoorlijk wat water kunnen opslaan. De groendaksystemen van NatureGreen kunnen zelfs wel tussen de 18 tot 35 liter per vierkante meter bergen! Toch is het ook van belang dat uw dak een goede waterafvoer heeft. Dit om te voorkomen dat tijdens extreme regenbuien uw sedumdak onder water komt te staan.

Klimaatverandering

Ons klimaat is aan het veranderen. Niet alleen hebben we in Nederland steeds vaker te maken met droogte, ook zwaardere regenbuien komen steeds meer voor. Hierdoor moeten we ons vaker zorgen maken om overstromingen en het afvoeren van ons regenwater. Sedumdaken kunnen daarom uitkomst bieden! Groene daken kunnen namelijk de afvoer van water beperken en vertragen. De waterbergende capaciteit zorgt ervoor dat het riool minder wordt belast en dat regenwater dus geleidelijk kan worden afgevoerd. Met een groen dak helpt u dus niet alleen uzelf, maar ook uw omgeving. Door klimaatbestendigere daken te creëren bent u beter opgewassen tegen weersextremen!

Waarom een grindstrook om mijn sedumdak?

Wij adviseren om altijd een grindstrook te plaatsen aan de randen van het dak. Voor kleine daken is 10 tot 15 cm breed voldoende, voor grotere daken is 20 tot 30 cm aan te raden. Deze grindstrook zorgt ervoor dat het water altijd weg kan en niet opgesloten zit. Het water kan via de grindstrook makkelijk naar de waterafvoer spoelen. Maar ook in het geval dat het gevroren heeft en het groendak is bevroren. Door de grindstrook kan het water altijd nog weg als het dan gaat regenen. 

Lekkage voorkomen

Toch is het belangrijk dat uw sedumdak ook van een goede waterafvoer is voorzien. Het kan namelijk dat de regenval zó zwaar is, dat het dak verzadigd raakt voordat al het water kan worden afgevoerd. Daarom is goede afwatering nodig: zo voorkomt u dat uw sedumdak onder water blijft staan, wat voor schade aan het onderliggende dak of voor lekkage kan zorgen. Het is wel belangrijk dat u de afvoer beschermt tegen stukjes substraat die wegspoelen, blad, of ander vuil om verstopping te voorkomen. Dit doet u door bijvoorbeeld een strook grind om de afvoer aan te leggen en door een bolrooster of bladvanger te plaatsen.

Bladvanger of Bolrooster? 

Indien uw waterafvoer een buisje of pijpje is, dan wordt hier een Bolrooster ingeklemd. Als de afvoer een opening is, zetten we hier een Bladvanger overheen. 

Ga met ons in gesprek!

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen over de waterafvoer van een sedumdak, of wilt u meteen een afspraak voor een dakinspectie inplannen? Neem dan gauw contact op met één van onze adviseurs! Zij helpen u graag verder met het vergroenen van uw dak.