Biodiversiteit en groendaken

Wist u dat door een groendak te plaatsen, u kunt bijdragen aan de lokale biodiversiteit? Dat klinkt natuurlijk mooi, maar misschien weet u nog niet zo goed wat biodiversiteit nou eigenlijk inhoudt of wat een groendak precies doet. Bij NatureGreen leggen we dat graag voor u uit! Als dé groendakspecialist van Nederland zien wij niet alleen het belang in van meer groen op de Nederlandse daken, maar ook het belang van het delen van kennis over deze sedumdaken. Hoewel er steeds meer daken worden gelegd, merken we dat er voor veel mensen veel onduidelijk blijft over de voordelen van de daken en waarom het nou zo belangrijk is dat er meer sedumdaken komen. Daarom zetten wij ons in om een duidelijk overzicht van kennis te creeëren op onze website, zodat alle vragen over sedumdaken snel beantwoord kunnen worden!

” In stedelijk gebied verliezen we meer biodiversiteit, doordat er steeds minder natuur is.”

Biodiversiteit, wat is dat?

Met biodiversiteit wordt simpel gezegd de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied bedoeld. Verscheidenheid aan leven betekent hoeveel verschillende soorten er binnen dat gebied te vinden zijn. Denk hierbij aan verschillende soorten planten, insecten, zoogdieren, schimmels, micro-organismen, maar ook de genetische variatie binnen die soorten en de verschillende ecosystemen waar de soorten deel van uitmaken. Meer biodiversiteit, betekent dus meer verschillende soorten en variatie! Maar waarom is biodiversiteit nou belangrijk? Mensen hebben biodiversiteit nodig voor hun eten. Bijna al onze gewassen, zoals aardappels, sla, of graan, zijn afhankelijk van bestuivers zoals bijen. Ook regelt biodiversiteit het klimaat, de waterkringloop en het verspreiden van zaden. Zonder biodiversiteit, kunnen wij dus niet leven!

In stedelijk gebied verliezen we steeds meer biodiversiteit, doordat er steeds minder natuur is. Wereldwijd zijn er steeds meer insecten, zoals bijen, aan het uitsterven, waardoor we minder bestuivers hebben voor ons voedsel. Gelukkig kan iedereen hier een steentje aan bijdragen, om de biodiversiteit te versterken. Bijvoorbeeld door een groendak te leggen!

Wat is een sedumdak?

Verschillende groendaksystemen

Er zijn verschillende groendaksystemen op de markt. Deze zijn te onderscheiden in normale en lichtgewicht systemen, en in sedummatten of kant en klaar pakketten. Normale of lichtgewicht sedummatten hebben het voordeel dat ze nog volledig op maat van het dak kunnen worden gemaakt. Nadeel is dat u ze vaak nog wel zelf in elkaar moet bouwen, oftewel de verschillende lagen op elkaar moet plaatsen. De normale en lichtgewicht kant en klaar pakketten zijn daarentegen al opgebouwd en kunt u zo op het dak schuiven. Nadeel is dat wanneer uw dak niet zonder obstakels is, deze pakketten misschien niet passen. Alle groendaksystemen bestaan uit een mix van verschillende soorten sedumplantjes.

Subsidie voor groendaken

Groendaken worden steeds voordeliger, mede dankzij de subsidies die vanuit gemeenten, provincies en waterschappen beschikbaar worden gesteld. Met deze subsidie kunt u soms wel tot 50% van de aanlegkosten terug krijgen! Dat scheelt een hele investering. Deze semioverheden zien ook de voordelen van groendaken in, zoals het vergroten van de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Om die voordelen te stimuleren stellen ze dus subsidie beschikbaar. De voorwaarden verschillen wel per gemeente. Bekijk daarom eerst altijd goed wat op u van toepassing is, zodat u niet verrast wordt.

Subsidie in mijn gemeente bekijken