Sedumdak kale plekken
Ai… kale plekken op uw sedumdak, dat is niet wat we willen! Toch kan het voorkomen dat er kale plekken ontstaan. Hoe dat kan en vooral hoe de kale plekken op te lossen zijn? Dat vertellen we u op deze pagina!
Naar de oplossing OorzakenOorzaken kale plekken sedumdak
Het ontstaan van kale plekken op een sedumdak kan verschillende oorzaken hebben. We bespreken hieronder de meest voorkomende oorzaken van kale plekken.
Overmatig onkruid. Onkruid kan sedum flink in de weg zitten. Het pakt voeding en water voor het sedum weg en zorgt ervoor dat het sedum niet goed kan groeien.
Gebrek aan water. Wanneer een sedumdak langdurig te droog is, kunnen er op het sedumdak kale plekken ontstaan.
Gebrek aan voeding. Wanneer het sedumdak al wat ouder is en te weinig mest krijgt, raakt de bodem uitgeput. Daardoor kunnen er op het sedumdak ook kale plekken ontstaan.
Vogels of katten. Vogels of katten zijn dol op sedum. Vogels pikken nog wel eens wat planten mee voor hun nest. Katten vinden het heerlijk om erop te zitten. Hierdoor kunnen er helaas wel kale plekken ontstaan…
Voorkomen kale plekken
We hebben een aantal hoofdoorzaken gezien van kale plekken, maar hoe voorkomen we nou dat er kale plekken op een sedumdak ontstaan?
Onderhoud uitvoeren. Voer regelmatig onderhoud uit. Dat houdt in: Haal onkruid weg, strooi mest over het sedumdak en geef water in droge periodes. Doe dit in ieder geval twee keer per jaar.
Vogels of katten. Als u vogels vervelend vindt, raden we u aan een vogelverschrikker neer te zetten. Als u katten vervelend vindt, raden we u aan een kattenverjager aan. Beiden niet heel diervriendelijk, maar het is de beste manier om kale plekken door deze dieren te voorkomen.
Onderhoud sedumdakDit zeggen onze klanten
Oplossing sedumdak kale plekken
Kale plekken voorkomen kan niet altijd. Vooral als het dak niet direct zichtbaar is, kan het gebeuren voordat u er erg in heeft. Gelukkig is er ook een simpele oplossing om kale plekken weer op te vullen.
1. Zoek begroeiing in de grindstrook
In de grindstrook groeit hier en daar altijd wel wat sedum. Dit is precies wat u nodig heeft!
2. Pluk het sedum met de wortel
Pluk het sedum uit de grindstrook. Het is belangrijk dat u de gehele wortel ook mee plukt.
3. Pluk net zo lang tot u een emmertje vol heeft
De hoeveelheid sedum die u nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel kale plekken uw sedumdak heeft en hoe groot die plekken zijn. Voor een gemiddelde kale plek is een bodempje van een emmer aan sedum genoeg om de plek weer op te vullen.
4. Meng het geplukte sedum met potgrond
Pak nu wat potgrond. Als u nog substraat over heeft, dat geleverd is bij het groendak, kunt u dat ook gebruiken. Meng de potgrond (of substraat) nu met het sedum. Als het sedum een beetje verspreidt is door de grond, is dat voldoende.
5. Breng de potgrond met het sedum aan op de kale plek
Neem het mengsel mee naar de kale plek op het sedumdak. Verspreid het mengsel over de kale plek en druk het stevig aan. Wacht nu af tot het sedum gaat groeien. De kale plek is binnen enkele weken weer helemaal opgevuld!
Vragen over sedumdak kale plekken
Heeft u nog vragen over kale plekken op uw sedumdak of het opvullen daarvan? Geert is expert! Email of bel hem gerust.
E-mail 085 - 00 41 774Groendak Adviseur
Geert