Carbon groendaken

Carbon groendaken, wat zijn dat en wat maakt ze bijzonder? Hoe dragen deze groendaken bij aan het klimaat? Heeft het ook iets te maken met carbon credits? Deze vragen horen we vaker! We leggen het u op deze pagina allemaal uit. 

Offerte aanvragen

Wat is een Carbon Groendak?

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het niet alleen nodig om minder CO₂ uit te stoten, maar ook om de CO₂ uit de lucht te verwijderen. Onze Carbon Groendaken helpen daaraan mee! 

Ons Carbon Groendak verwijderd CO₂ voorgoed uit de lucht. Dit wordt veroorzaakt door een gesteente, genaamd Duniet, dat van nature CO₂ opneemt. Dit proces duurt van nature erg lang. Doordat we in ons substraat een mengsel micro-organismen hebben toegevoegd, wordt het proces versnelt. Hierdoor zijn onze Carbon Groendaken in staat om 1 ton CO₂ per 100 m² groendak te verwijderen, gebaseerd op een substraatlaag van 8 centimeter.

Hoe werkt een Carbon Groendak?

  1. In de lucht zit Koolstofdioxide, ook wel CO₂ genoemd. Dit is een broeikasgas dat in de lucht komt door bijvoorbeeld met de auto te rijden. Regen wordt gevormd in de lucht, waarin CO₂ zit. Het gevolg is dat er ook CO₂ in het regenwater zit. Wanneer het regent, komen deze regendruppels op het groendak en in het substraat. 
  2. Aan het substraat van Carbon Groendaken hebben we mineralen toegevoegd. Wanneer deze mineralen in aanraking komen met het CO₂ uit het regenwater, start er een proces: de vooraf toegevoegde mineralen reageren met CO₂. 
  3. Tijdens deze reactie komt vooral magnesium vrij dat reageert met CO₂ en water. Hierdoor ontstaat een stabiele bicarbonaatoplossing, waarin CO₂ is opgeslagen. 
  4. De bicarbonaatoplossing met daarin de CO₂ verlaat vervolgens het groendak via de hemelwaterafvoeren. Dit komt terecht in grondwater, daarna in rivieren en uiteindelijk in de oceaan.
  5. In de oceaan vormen de bicarbonaatoplossing vaste koolstofverbindingen. Dit betekent dat CO₂ permanent is opgeslagen en daarmee permanent verwijderd is uit de lucht!

Carbon Groendaken van NatureGreen

Carbon Groendak
 
Wateropslag: 35 l/m2
Verzadigd gewicht: 75-80 kg/m2
Carbon Cassettes
 
Wateropslag: 30 l/m2
Verzadigd gewicht: 60 kg/m2

Voordelen van Carbon Groendaken

Een ‘normaal’ groendak op zichzelf heeft al veel voordelen. Denk daarbij aan de stimulans voor biodiversiteit en aan de mogelijkheid om regenwater op te slaan en te absorberen. Behalve deze voordelen van een sedumdak, heeft een Carbon Groendak een groot extra voordeel.

Het verwijderd CO₂ permanent uit de lucht. Bomen bijvoorbeeld nemen ook CO₂ op, maar als deze dood gaan, komt de CO₂ weer vrij. Dat is bij het proces dat plaatsvindt op een Carbon Groendak niet het geval! Met de aanschaf van een Carbon Groendak draagt u dus permanent bij aan het opruimen van CO₂ en gaat u klimaatverandering tegen.

Carbon credits bij compensatie van CO₂

Carbon Credits zijn certificaten, die worden uitgegeven door Stichting Nationale Koolstofmarkt. De Carbon Credits dienen als bewijs, waarmee aangetoond kan worden dat CO₂ gecompenseerd is. 1 credit staat voor de verwijdering van 1 ton CO₂ uitstoot, dus 1000 kilo. Steeds vaker worden deze credits verplicht gemaakt en worden ze ingezet om aan te tonen dat CO₂-doelstellingen zijn behaald. 

Onze partner Carbon Neutral Initiative vraagt deze credits aan voor iedereen die een Carbon Groendak aanlegt. Dit is een ingewikkeld proces en in veel gevallen niet mogelijk om zelf te doen als klant, omdat een minimale oppervlakte van 20 voetbalvelden aan Carbon Groendak nodig is om een aanvraag te kunnen doen. 

Vragen over Carbon Groendaken?

We begrijpen het als u vragen heeft over Carbon Groendaken. Onze adviseurs kunnen u helpen met een antwoord op uw vragen en u adviseren over het juiste groendak voor uw nog grijze dak.

085 - 00 41 774

Groendak Adviseur

Raymond