Samen duurzaam, een sedumdak voor de hele straat!

Sedumdaken kleuren tegenwoordig steeds meer gemeenten groen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar dragen ook bij aan een klimaatbestendigere omgeving, meer biodiversiteit en een betere isolatie van het gebouw waar ze op liggen. Ook zorgen ze voor een lagere omgevingstemperatuur, betere luchtkwaliteit en trekken ze fijne insecten zoals vlinders en bijen aan. Dat zijn voor steeds meer inwoners dan ook goede redenen om een groendak te plaatsen. De meeste winst is echter te behalen, wanneer een  straat of wijk er voor kiest om samen in te zetten op groene daken. Door buurtbewoners te enthousiasmeren en samen voor de aanleg te kiezen, creëren sedumdaken verbondenheid en zorgen ze voor een fijnere leefomgeving.

Voordelen wijkproject

Het voornaamste voordeel van een sedumdak aanleggen met een wijk of straat, is dat de impact van het groendak meteen veel groter is. Eén sedumdak zorgt al voor een lagere omgevingstemperatuur en betere luchtkwaliteit. Wanneer er dus meerdere in een zelfde omgeving worden geplaatst, worden deze positieve effecten nog groter. Er is steeds minder natuur in stedelijk gebied, waardoor wijken ’s zomers erg heet kunnen worden en nog maar weinig biodiversiteit hebben. Groendaken gaan dit tegen en zorgen er voor dat buurten weer groen kleuren! Dit heeft ook een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van inwoners. Meer natuur in de buurt wordt namelijk geassocieerd met minder stress, gelukkigere inwoners en een betere gezondheid.  

Subsidies voor buurt initiatieven

Steeds meer gemeenten stellen subsidies beschikbaar voor de aanleg van sedumdaken. Inwoners kunnen deze aanvragen wanneer zij een groendak gaan leggen en kunnen soms wel tot 50% van de aanlegkosten terug krijgen. Sommige gemeenten gaan hierin een stapje verder en geven alleen subsidies, wanneer het gaat om de aanleg van meerdere daken in één keer, bijvoorbeeld bij een straat- of wijkproject. Dat maakt het interessanter voor buurtbewoners om de handen in één te slaan en de aanleg van meerdere sedumdaken te combineren. De voorwaarden voor de subsidie verschillen per gemeente. Neem deze dus van tevoren goed door en neem bij twijfel altijd even contact op!

Wat houdt u tegen?

Wat bewoners vaak tegenhoud om zo een straat of wijkproject te starten, is dat ze bang zijn dat misschien niet iedereen mee wil doen. Gelukkig is dit over het algemeen niet noodzakelijk. De meeste projecten zullen altijd een bewoner hebben die, om wat voor reden dan ook, niet mee wil doen aan het project. Dat is geen enkel probleem! De positieve impact is ook groot wanneer er een paar daken ontbreken. Dit is dan ook geen reden om het initatief niet te starten. Zolang er genoeg enthousiaste bewoners zijn die wel mee willen doen, is een sedumdak voor de straat of wijk een ontzettend leuk project.  

sedumdak_zeist12
sedumdak_zeist5

Een groen voorbeeld: wijkproject Hilversum

Een voorbeeld van een buurt die op grote schaal sedumdaken heeft gelegd, is het buurtproject 1221 in Hilversum. Dit is een project van verschillende buurten die samen wonen in het postcodegebied 1221. In 2022 heeft een groep van 44 verschillende huishoudens mee gedaan aan het plaatsen van sedumdaken. Dat heeft natuurlijk een groot verschil gemaakt in het vergroenen van de omgeving. Het initiatief van dit project is gestart, doordat enkele van de bewoners zelf een groendak wilden plaatsen. Zij dachten dat er in hun omgeving vast meer mensen zouden zijn die dat willen en besloten om meer bewoners bij het project te betrekken. De insteek was om samen veel groendaken te plaatsen, een project voor én door elkaar, waarbij buurtbewoners elkaar helpen en een buurtgevoel creëren.

Ervaringen van de bewoners

De ervaringen van buurtbewoners bij dit project zijn super positief. Er was vrij snel veel enthousiasme voor, waardoor er bijna 50 huizen hebben meegedaan, verspreid over een grotere wijk. Veel buren helpen elkaar geholpen bij het plaatsen, wat heeft bijgedragen aan het buurtgevoel. In Hilversum is het gelukt om zo een grote group geïnteresseerden te werven doordat het project door twee enthousiaste bewoners werd getrokken, die middels een nieuwsbrief meer dan 100 geïnteresseerden op de hoogte hielden. Deze nieuwsbrief werd regelmatig verstuurd en werd gebruikt om vragen te beantwoorden en belangrijke punten te benoemen. Daardoor was de buurt van tevoren zo goed geïnformeerd, dat toen de officiële aanmelding begon bijna niemand meer afhaakte. Het loont dus om medebewoners van tevoren goed te informeren!

Een buurtproject valt of staat met behulp van enthousiastelingen uit de buurt. Zij kunnen mensen informeren, zijn bekend met de omgeving en zorgen er voor dat anderen óók enthousiast worden. Doordat zij veel uitzoekwerk doen, is de informatie voor de rest van de bewoners snel helder. In Hilversum willen ze het project uitbreiden naar de hele gemeente, door wijkambassadeurs in te zetten. Deze ambassadeurs zijn een grote succesfactor in het organiseren van een project op een grotere schaal.

Waarop letten?

Wilt u ook een wijkproject starten? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. In Hilversum werden de subsidiemogelijkheden als grootste hindernis ervaren. In Hilversum is er subsidie voor groendaken beschikbaar vanuit het waterschap. Deze subsidiepot is echter eindig, en doordat de daken in oktober werden gelegd, konden uiteindelijk niet alle huishoudens er aanspraak op maken. De bewoners geven daarom als tip om de subsidie vroeg in het jaar aan te vragen, bijvoorbeeld door te groendaken te plaatsen in januari. Zo wordt de kans dat iedereen subsidie kan krijgen een stuk groter. Ook is het verstandig om de subsidieverstrekkers regelmatig om updates te vragen en daarover transparant te blijven, zodat er realistische verwachten zijn voor de deelnemers.

Organiseer een informatieavond!

Een makkelijke manier om uw medebewoners te informeren, is het organiseren van een informatieavond. Dit kunt u bijvoorbeeld doen in een lokaal buurthuis, of andere ruimte waar bewoners gemakkelijk kunnen komen. Een sedumdakspecialist kan u helpen bij de organisatie hier van, om meer informatie te verschaffen over de daken zelf en u te ondersteunen bij specifieke of inhoudelijke vragen. Voor een informatie avond is het verstandig om goed onderzoek te doen van tevoren, zodat u op de hoogte bent van eventuele subsidieregelingen, voorwaarden, en een overzicht van de kosten. Een laatste tip is om goed gebruik te maken van lokale media, zoals kranten, Facebook groepen, Whatsapp groepen of buurtapps zoals Nextdoor. Zo zijn er gemakkelijk veel mensen te bereiken!

Samen voor een duurzame omgeving

Door met een straat of wijk sedumdaken te plaatsen, zet u zich gezamenlijk in voor een groenere omgeving. Dit versterkt een gevoel van verbondenheid tussen buurtbewoners, en zorgt er voor dat u investeert in een wijk waar het prettig wonen is. Daarbij geldt natuurlijk ook dat hoe meer woningen er mee doen, hoe duurzamer de wijk er uit ziet. Dat heeft een positief effect op de waarde van de woningen. Ook laat u zien dat u het milieu belangrijk vindt en dat er saamhorigheid is in de wijk. Sla daarom als buurt de handen in één en zorg samen voor een groenere omgeving!

Wijkproject starten