Samen duurzaam, een sedumdak voor de hele straat!
Sedumdaken kleuren tegenwoordig steeds meer gemeenten groen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar dragen ook bij aan een klimaatbestendigere omgeving, meer biodiversiteit en een betere isolatie van het gebouw waar ze op liggen. Ook zorgen ze voor een lagere omgevingstemperatuur, betere luchtkwaliteit en trekken ze fijne insecten zoals vlinders en bijen aan. Dat zijn voor steeds meer inwoners dan ook goede redenen om een groendak te plaatsen. De meeste winst is echter te behalen, wanneer een straat of wijk er voor kiest om samen in te zetten op groene daken. Door buurtbewoners te enthousiasmeren en samen voor de aanleg te kiezen, creëren sedumdaken verbondenheid en zorgen ze voor een fijnere leefomgeving.
Voordelen wijkproject
Het voornaamste voordeel van een sedumdak aanleggen met een wijk of straat, is dat de impact van het groendak meteen veel groter is. Eén sedumdak zorgt al voor een lagere omgevingstemperatuur en betere luchtkwaliteit. Wanneer er dus meerdere in een zelfde omgeving worden geplaatst, worden deze positieve effecten nog groter. Er is steeds minder natuur in stedelijk gebied, waardoor wijken ’s zomers erg heet kunnen worden en nog maar weinig biodiversiteit hebben. Groendaken gaan dit tegen en zorgen er voor dat buurten weer groen kleuren! Dit heeft ook een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van inwoners. Meer natuur in de buurt wordt namelijk geassocieerd met minder stress, gelukkigere inwoners en een betere gezondheid.
Subsidies voor buurt initiatieven
Steeds meer gemeenten stellen subsidies beschikbaar voor de aanleg van sedumdaken. Inwoners kunnen deze aanvragen wanneer zij een groendak gaan leggen en kunnen soms wel tot 50% van de aanlegkosten terug krijgen. Sommige gemeenten gaan hierin een stapje verder en geven alleen subsidies, wanneer het gaat om de aanleg van meerdere daken in één keer, bijvoorbeeld bij een straat- of wijkproject. Dat maakt het interessanter voor buurtbewoners om de handen in één te slaan en de aanleg van meerdere sedumdaken te combineren. De voorwaarden voor de subsidie verschillen per gemeente. Neem deze dus van tevoren goed door en neem bij twijfel altijd even contact op!
Wat houdt u tegen?
Wat bewoners vaak tegenhoud om zo een straat of wijkproject te starten, is dat ze bang zijn dat misschien niet iedereen mee wil doen. Gelukkig is dit over het algemeen niet noodzakelijk. De meeste projecten zullen altijd een bewoner hebben die, om wat voor reden dan ook, niet mee wil doen aan het project. Dat is geen enkel probleem! De positieve impact is ook groot wanneer er een paar daken ontbreken. Dit is dan ook geen reden om het initatief niet te starten. Zolang er genoeg enthousiaste bewoners zijn die wel mee willen doen, is een sedumdak voor de straat of wijk een ontzettend leuk project.