Een extensief groendak

Het ene groene dak is het andere niet. Bij het kiezen én het plaatsen van groene daken zijn er veel keuzes te maken. Dit heeft te maken met het soort dak, uw eigen voorkeuren en natuurlijk de hellingsgraad van het groene dak. Ook mate van onderhoud, gebruik en welke soorten beplanting spelen een belangrijke rol.

Met name wat betreft de mate van onderhoud en gebruik, wordt er in de wereld van de groene daken expliciet onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve groene daken. Een intensief groendak is een dak wat veel onderhoud vergt. Een voorbeeld van een intensief groendak is bijvoorbeeld een daktuin. Aan de andere kant heeft een extensief groendak minder onderhoud nodig, maar wordt er ook minder actief gebruik van het dak gemaakt. Misschien bent u deze termen al wel eens tegengekomen in uw zoektocht naar een groen dak.

Benieuwd naar de betekenis achter deze benamingen? Lees er hier alles over!

Extensieve groene daken

Extensieve groene daken zijn daken die minder intensief worden gebruikt. U komt ze bijvoorbeeld tegen op plaatsen waar niet vaak gelopen wordt. Ook hebben ze een stuk minder onderhoud nodig en is de begroeiing wat minder gevarieerd dan bij een daktuin. Een extensief groendak is perfect voor particulieren en ligt bijvoorbeeld op een schuur, woning of op kleine bedrijven.

Het doel van deze groene daken, die overeenkomen met de sedumdaken van NatureGreen, is vooral het uitbreiden van het groen in de omgeving. Ook brengen ze significante voordelen voor de eigenaar, zoals betere isolatie en een hogere waarde van de woning. Extensieve groendaken zijn ontworpen om voornamelijk efficiënt en praktisch te zijn. Ze zijn makkelijk te installeren, zijn toepasbaar op veel verschillende daken en hebben weinig onderhoud nodig.

Bomen of grote struiken zult u niet gauw tegenkomen op een extensief dak, maar kleinere plantjes zoals kruiden, grassen en wilde bloemen wel. De planten op een extensief groendak nemen veel water op, maar u heeft er verder weinig omkijken naar. Ook zijn de systemen voor de sedumdaken zo ontwikkeld dat er sprake is van een lichte belasting op de dakconstructie. De daken zijn niet geschikt voor intensief gebruik, maar wel geschikt om op te lopen voor bijvoorbeeld klein onderhoud of plaatsing. Het is echter niet de bedoeling dat er dagelijks op gelopen wordt.

Heeft u interesse in een extensief groendak? Dan bent u bij NatureGreen aan het goede adres! U vindt alle informatie op onze website. Direct contact opnemen kan natuurlijk ook. Of bekijkt u onze producten. 

Bekijk onze producten