Olivijn grind op een groendak

Olivijn grind, wat is het, hoe werkt het, waar komt het vandaan en kan het ook toegepast worden op een groendak? Dit vertellen we u allemaal in deze blog. Om vast een tipje van de sluier op te lichten: Ja, het werkt en ja, het kan toegepast worden op een groendak!

Wat is olivijn?

Olivijn is een mineraal dat voornamelijk bestaat uit magnesium, ijzer en silicium. Het is het meest voorkomende mineraal op aarde en kan worden toegepast in onder andere potgrond, tuinaarde en grind! Het unieke van olivijn is dat het CO2 uit de atmosfeer haalt.

Olivijn grind

Hoe werkt olivijn?

CO2 uit de atmosfeer halen? Hoe dan? Dat vroegen wij ons ook af. Daarom zijn we in gesprek gegaan met GreenSand, wie het ons haarfijn heeft uitgelegd. Wanneer olivijn in contact komt met regenwater, zet het CO2 om in kalk. Op deze manier wordt CO2 uit de atmosfeer gefilterd. Het proces wordt ook wel verwering genoemd en is vergelijkbaar met het roesten van ijzer. 

De totale opnamecapaciteit is onder meer afhankelijk van de samenstelling van het gesteente, de temperatuur, de hoeveelheid CO2 in de lucht. Gemiddeld ruimt 1 kilo olivijn grind 1 kilo CO2 op!

Waar komt olivijn vandaan?

Olivijn is in grote mate aanwezig in de aardkorst en komt vooral voor in vulkanische gebieden. Het komt voor in verschillende soorten gesteenten, waaronder Basalt. Afhankelijk van de omstandigheden, hebben de olivijnkristallen verschillende groottes en kleuren. Olivijn is vaak dicht onder het oppervlak te vinden.

Olivijn op groendak

Olivijn grind op een groendak

Olivijnhoudend gesteente kan op een groendak worden toegepast als grindstrook. Een grindstrook rondom een groendak zorgt voor een goede afwatering van het regenwater op uw groendak. Door olivijn grind te gebruiken in plaats van riviergrind is uw groendak nóg duurzamer, doordat dit circulaire mineraal CO2 opruimt. Een ander voordeel van olivijn ten opzichte van grind is dat olivijn extra water opneemt. Olivijn is dus een duurzame en slimme keuze! Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Vraag via de knop hieronder een offerte aan en onze groendak adviseurs denken vrijblijvend met u mee.

Offerte aanvragen