Sedumdak hellend dak

Sedumdaken zien er mooi uit en dragen bij aan de klimaatbestendigheid van uw omgeving. Dat doen ze door water op te slaan, de biodiversiteit te versterken en te zorgen voor een prettigere omgevingstemperatuur en luchtkwaliteit.

Dankzij de voordelen die de daken met zich mee brengen, worden ze dan ook steeds populairder voor particulieren om te plaatsen. Toch is het soms niet duidelijk of het sedum echt op alle soorten daken kan worden geplaatst. Er zitten namelijk wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo zijn niet alle soorten dakbedekking geschikt en speelt ook de helling van het dak mee. Is het dak namelijk te schuin, dan blijft het sedum niet liggen. Gelukkig is het, tot een zeker hoogte, wel mogelijk om sedum op een hellend dak te plaatsen!

Sedumdak

Soorten dakbedekking?

Wilt u een groendak aanleggen, dan is het eerst belangrijk om te kijken naar de soort dakbedekking waar het sedum op terecht komt. Niet alle daken zijn namelijk even geschikt. Zo zijn daken met dakpannen, rieten daken, of een dak van aluminium over het algemeen niet geschikt voor een sedum dakbedekking. De soorten dakbedekking die het meest handig zijn, zijn daken van PVC, EPDM of bitumen! Deze soorten zijn relatief goedkoop om te leggen, duurzaam en gemakkelijk te vervangen. Daarnaast zijn ze ook goed bestand tegen Uv-straling. EPDM daken zijn daarbij van nature wortelwerend, waardoor ze extra goed beschermd zijn tegen de wortels van sedumplantjes. Vaak worden deze soorten voornamelijk gelegd op platte daken. Toch is het ook mogelijk om een sedumdak op een hellend dak te plaatsen!

Welke helling?

Sedumdaken zijn het meest geschikt om te plaatsen op daken met een helling van maximaal 25 graden. Gemiddeld hebben standaard Nederlandse daken met dakpannen een helling van 45 graden, terwijl daken van PVC, EPDM of bitumen juist meestal plat zijn. Daken die daar tussenin liggen kunnen dus ook worden gebruikt, mits de helling niet groter is dan 25 graden. Is het dak schuiner, dan ligt het sedum niet stabiel en kan het gaan schuiven. Dat wilt u natuurlijk voorkomen!

Twijfelt u over de geschiktheid van uw dak? Dan kan het lonen om eerst een dakinspectie aan te vragen. Bij deze inspectie komt er een sedumdakspecialist langs die controleert of uw dak in orde is. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de helling, de staat en de draagkracht van het dak. Door deze controle weet u zeker dat u veilig het sedumdak kunt plaatsen!

Contact