Groendaken en lekkage, is er een verband?
Groene daken zien er mooi uit, slaan veel regenwater op en verhogen de waarde van een woning. Voor veel mensen zijn dat genoeg redenen om een sedumdak te plaatsen. Toch is er soms twijfel over de veiligheid van een groendak, met name over eventuele lekkages. Een sedumdak staat immers bekend om de hoge waterbergende capaciteit- maar blijft dat water wel echt vast zitten in het sedum? Of is er een kans dat het dak zorgt voor lekkage in uw woning, schuur of garage? Gelukkig valt dat in de realiteit ontzettend mee. Sedumdaken zorgen zelf in principe nooit voor lekkage. Treed er toch lekkage op, dan heeft dit meer te maken met andere factoren zoals de dakbedekking, waterafvoer en draagkracht. Wanneer de onderliggende dakbedekking in goede staat is en het sedum op een juiste manier wordt onderhouden, zal een groendak zelfs de kans op lekkage verkleinen!
Groendaken en wateropslag
Wanneer men spreekt over de wateropslag van een sedumdak, wordt de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden bedoeld. De sedumplantjes die op het dak liggen hebben een hoge waterbergende capaciteit, wat betekent dat ze veel vocht vast kunnen houden in hun blaadjes. Dat is handig, want daardoor kunnen de planten goed overleven wanneer het een tijd wat droger is. Gemiddeld kan een sedumdak rond de 30 liter per vierkante meter opslaan, afhankelijk van het type dak. Lichtgewicht daken zitten hier wat onder, met ongeveer 18 tot 25 liter per vierkante meter. Meer water in het dak betekent natuurlijk ook meer gewicht. Daarom spreken we bij sedumdaken van een verzadigd gewicht, oftewel hoeveel het dak weegt wanneer het de maximale hoeveelheid water op heeft geslagen.
Wat is de staat van uw dakbedekking?
Het verzadigde gewicht van een sedumdak, is het maximale gewicht wat het onderliggende dak moet kunnen dragen. Daarom wordt er voordat we een sedumdak leggen altijd eerst gekeken naar de draagkracht van het onderliggende dak. Is die in orde, dan weet u zeker dat u het groendak kunt plaatsen zonder schade aan uw dak aan te brengen. Dat betekent echter niet dat de kans op lekkage nu nul is! Het lekkage risicio heeft meer te maken met de staat van uw dakbedekking. Is deze namelijk verouderd, dan kan het dat er kleine beschadigingen zoals scheurtjes in zijn gekomen. Deze blijven vaak lang onopgemerkt, zeker wanneer het dak niet wordt gebruikt. Legt u echter sedum op een beschadigde dakbedekking, dan kan het extra gewicht al gauw voor problemen zorgen. Weet u wanneer uw dakbedekking voor het laatst vervangen is?
Dakbedekking vervangen, wanneer moet dat?
Gemiddeld moet een dak van PVC of bitumen elke 30 jaar vervangen worden. Wanneer het dak veel is belopen of op een andere manier beschadigd is geraakt, kan het dat dit al eerder moet gebeuren. Wilt u een sedumdak plaatsen, dan is het aan te raden om eerst goed de staat van uw dakbedekking te controleren. Ook wanneer deze er nog goed uit ziet, maar er al wel 20 jaar ligt, is het verstandiger om deze te vervangen. Een groot voordeel van een sedumdak is namelijk dat deze de levensduur van het onderliggende dak verlengt. Een groendak kan de levensduur zelfs verdubbelen! Daardoor gaan daken van PVC of bitumen opeens wel 60 jaar mee. Daarom is het dus aan te raden om eerst uw dakbedekking te vervangen voordat u een sedumdak plaatst, zodat u optimaal gebruik kunt maken van deze verdubbeling. Het zou immers zonde zijn als uw sedumdak nog even mee kan, maar de dakbedekking er al na een paar jaar af moet. Door vroeg te vervangen in combinatie met een sedumdak, halveert u uiteindelijk de kosten van de nieuwe dakbedekking.