Groendaken en lekkage, is er een verband?

Groene daken zien er mooi uit, slaan veel regenwater op en verhogen de waarde van een woning. Voor veel mensen zijn dat genoeg redenen om een sedumdak te plaatsen. Toch is er soms twijfel over de veiligheid van een groendak, met name over eventuele lekkages. Een sedumdak staat immers bekend om de hoge waterbergende capaciteit- maar blijft dat water wel echt vast zitten in het sedum? Of is er een kans dat het dak zorgt voor lekkage in uw woning, schuur of garage? Gelukkig valt dat in de realiteit ontzettend mee. Sedumdaken zorgen zelf in principe nooit voor lekkage. Treed er toch lekkage op, dan heeft dit meer te maken met andere factoren zoals de dakbedekking, waterafvoer en draagkracht. Wanneer de onderliggende dakbedekking in goede staat is en het sedum op een juiste manier wordt onderhouden, zal een groendak zelfs de kans op lekkage verkleinen!

Groendaken en wateropslag

Wanneer men spreekt over de wateropslag van een sedumdak, wordt de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden bedoeld. De sedumplantjes die op het dak liggen hebben een hoge waterbergende capaciteit, wat betekent dat ze veel vocht vast kunnen houden in hun blaadjes. Dat is handig, want daardoor kunnen de planten goed overleven wanneer het een tijd wat droger is. Gemiddeld kan een sedumdak rond de 30 liter per vierkante meter opslaan, afhankelijk van het type dak. Lichtgewicht daken zitten hier wat onder, met ongeveer 18 tot 25 liter per vierkante meter. Meer water in het dak betekent natuurlijk ook meer gewicht. Daarom spreken we bij sedumdaken van een verzadigd gewicht, oftewel hoeveel het dak weegt wanneer het de maximale hoeveelheid water op heeft geslagen.

Wat is de staat van uw dakbedekking?

Het verzadigde gewicht van een sedumdak, is het maximale gewicht wat het onderliggende dak moet kunnen dragen. Daarom wordt er voordat we een sedumdak leggen altijd eerst gekeken naar de draagkracht van het onderliggende dak. Is die in orde, dan weet u zeker dat u het groendak kunt plaatsen zonder schade aan uw dak aan te brengen. Dat betekent echter niet dat de kans op lekkage nu nul is! Het lekkage risicio heeft meer te maken met de staat van uw dakbedekking. Is deze namelijk verouderd, dan kan het dat er kleine beschadigingen zoals scheurtjes in zijn gekomen. Deze blijven vaak lang onopgemerkt, zeker wanneer het dak niet wordt gebruikt. Legt u echter sedum op een beschadigde dakbedekking, dan kan het extra gewicht al gauw voor problemen zorgen. Weet u wanneer uw dakbedekking voor het laatst vervangen is?

Dakbedekking vervangen, wanneer moet dat?

Gemiddeld moet een dak van PVC of bitumen elke 30 jaar vervangen worden. Wanneer het dak veel is belopen of op een andere manier beschadigd is geraakt, kan het dat dit al eerder moet gebeuren. Wilt u een sedumdak plaatsen, dan is het aan te raden om eerst goed de staat van uw dakbedekking te controleren. Ook wanneer deze er nog goed uit ziet, maar er al wel 20 jaar ligt, is het verstandiger om deze te vervangen. Een groot voordeel van een sedumdak is namelijk dat deze de levensduur van het onderliggende dak verlengt. Een groendak kan de levensduur zelfs verdubbelen! Daardoor gaan daken van PVC of bitumen opeens wel 60 jaar mee. Daarom is het dus aan te raden om eerst uw dakbedekking te vervangen voordat u een sedumdak plaatst, zodat u optimaal gebruik kunt maken van deze verdubbeling. Het zou immers zonde zijn als uw sedumdak nog even mee kan, maar de dakbedekking er al na een paar jaar af moet. Door vroeg te vervangen in combinatie met een sedumdak, halveert u uiteindelijk de kosten van de nieuwe dakbedekking.

sedumdak veranda
sedumdak_zakelijk

Lekkage voorkomen

De draagkracht van het dak is voldoende en de onderliggende dakbedekking is nieuw. De kans dat er nu een lekkage optreed is ontzettend klein. Een laatste risico op lekkage wat nog kan worden verminderd, is de waterafvoer van het dak. Een sedumdak heeft een maximale wateropslag. Valt er toch meer regen op het dak dan het sedum aan kan, dan moet dit worden afgevoerd. Dat gaat gemakkelijk via de dakgoot en de regenpijp. Zitten deze echter verstopt, dan blijft er overtollig water op het dak liggen, wat kan betekenen dat het maximale gewicht wordt overschreden. Dat kan voor lekkages zorgen. Gelukkig is dit erg makkelijk op te lossen, wanneer het dak goed wordt onderhouden. Wanneer u regelmatig de dakgoot vrij maakt van bladeren of ander vuil, en zorgt dat de regenpijp vrij kan doorlopen, zal overtollig water altijd een weg naar beneden vinden. Het is aan te raden om elke twee à drie maanden even het dak te controleren op bladeren of loszittend substraat. Heeft het veel gestormd? Dan is een extra check verstandig. Attributen die u hierbij kunnen helpen zijn een bladrooster, bladvanger of bolrooster. Deze voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt.

Waarom is wateropslag belangrijk?

Een sedumdak zal dus nooit direct voor lekkage zorgen, zolang het dak in goede staat verkeerd. Maar waarom is het nou zo belangrijk dat een groendak water op slaat? Nederland krijgt steeds meer te maken met zwaardere regenbuien en nattere periodes. Zoveel water, kan onze riolering echter niet altijd aan. Wanneer er in korte tijd teveel water valt, kan dit zorgen voor overstromingen. Dankzij alternatieve plekken van wateropslag zoals sedumdaken, wordt de druk op de riolering echter verminderd. Dat voorkomt overlast en zorgt er voor dat de druk beter is verdeeld. Wilt u de druk op de riolering nog meer verminderen? Dan kunt u er voor kiezen om ook het overtollige water wat van het dak stroomt op te slaan, bijvoorbeeld in een regenton of een regenwaterschutting. Beide oplossingen worden aangesloten op de dakgoot of regenpijp, en zorgen er voor dat er helemaal geen water meer van uw dak de riolering in stroomt. Het water dat u heeft opgeslagen kunt u vervolgens voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het bewateren van de plantjes in uw tuin of het wassen van uw auto. Zeker in droge zomers is het fijn om een eigen waterbuffer te hebben, waarmee u niet het mileu extra belast. Door slim met uw dak en regenwater om te gaan, heeft u dus geen last van droogte of lekkage!

Groendaksystemen