Een ander onderwerp waar wij regelmatig vragen over krijgen is het scheidingsprofiel. Dit profiel is een soort scheiding tussen de grindstrook en de sedummix en substraatlaag, maar voor veel mensen is het onduidelijk waarom zo’n profiel nou zo handig is! Op deze pagina vertellen we u daar meer over. Scheidingsprofielen zijn verkrijgbaar in rechte of flexibele profielen, gemaakt van PVC of aluminium en hoeft u alleen te gebruiken wanneer u onze Lichtgewicht of Kruiden Sedummat legt. Bij Sedumcassettes is het namelijk niet nodig een scheidingsprofiel te gebruiken!

Waarom een scheidingsprofiel?

Een scheidingsprofiel zorgt er voor dat de randen van uw sedumdak goed beschermd en mooi van vorm blijven. Het voorkomt dat uw dak aan de randen een beetje gaat afbrokkelen en het zorgt ervoor dat er geen stukjes substraat of sedum in de grindstrook terecht komen. Vanaf de grindstrook kan het namelijk in uw waterafvoer terecht komen en zorgen voor een verstopping. Dat wilt u natuurlijk voorkomen! Daarnaast helpt een scheidingsprofiel met het behouden van de rechte lijnen van uw sedumdak. Daardoor ziet het dak er ook na verloop van tijd nog strak uit!

Toepassing

Scheidingsprofielen worden op de onderliggende drainagemat geplaatst, op minstens 200 tot 300 millimeter van de dakrand af. Vaak gebeurd dit met klittenband wat aan de drainagemat kan worden bevestigd. Makkelijker kan bijna niet! Over de voet van het profiel wordt vervolgens aan de ene zijde de grindstrook aangebracht en aan de andere zijde wordt het sedumdak verder opgebouwd! De grindstrook aan de andere kant voorkomt schade aan uw dak en dakrand.

Spreek met een adviseur!

Wilt u meer weten over scheidingsprofielen, en hoe u deze het beste aan kunt leggen? Of laat u het liever over aan een professional? Wanneer u contact opneemt met één van onze adviseurs kunnen zij u hierbij verder helpen. Zij zijn er om uw vragen te beantwoorden, maar kunnen ook meteen een afspraak inplannen om uw dak te komen inspecteren! Voor u het weet kunt ook u genieten van uw eigen groendak.

 

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Voordelen van een sedumdak

Sedumdak subsidie

Diverse gemeenten geven sinds kort subsidies op groene daken. Hiermee kunt u een aanzienlijk deel van de kosten terugkrijgen, afhankelijk van uw gemeente, wat het nog interessanter maakt om een groen dak aan te schaffen. Laat u gerust informeren door onze adviseurs over de subsidiemogelijkheden die uw gemeente biedt.

Sedumdak op uitbouw

Temperatuur verlagend

Een sedumdak zorgt voor een koeler en prettiger klimaat in de zomer. Een groen dak absorbeert zonlicht en houdt de ruimte koeler, waardoor het klimaat in huis verbetert.

Groendak

Uw woning wordt meer waard

Door de positieve voordelen van een groen dak, zoals een lager energieverbruik, een prettiger klimaat in en rondom het huis en een langere levensduur van de dakbedekking, stijgt de waarde van uw woning.

Sedumdak met zonnepanelen

Vangt regenwater op

Één van de redenen waarom gemeenten subsidie verstrekken is omdat een groen dak veel regenwater kan opvangen. Regenbuien worden steeds heftiger en plaatselijker waar de riolering niet op berekend is. Een groendak vangt regenwater op en slaat het water tijdelijk op het dak op. Het water wordt door de planten in het groen dak opgenomen en later door middel van verdamping teruggegeven aan de lucht. Een groendak draagt op deze manier bij aan een stabiel grondwaterpeil.

Opbouw sedumdak

Geluiddempend

Een groen dak heeft een geluidsisolerende werking. Het dempt het geluid van de straat en zorgt voor een rustigere omgeving. Maar ook geluiden in uw woning of tuin worden verminderd dankzij het groene dak.

Groendak in groene omgeving

Goed voor mens en dier

Mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich beter. Sedumdaken hebben een positief effect op de gezondheid en het humeur van mensen. Bovendien kan wonen in een groene omgeving de kans op diverse ziekten op de lange termijn verminderen. Ook voor dieren is een groen dak prettig! Het is een fijne omgeving voor bijvoorbeeld vogels en vlinders.

Bij op sedumdak

Schonere lucht

De vele sedumplantjes op een groendak werken als filters voor fijnstof en zetten CO2 om in zuurstof. Daarom helpt u met een groendak mee aan een schonere lucht en geniet u van een betere luchtkwaliteit.