Sedumdak schuin dak

Sedumdaken zijn één van de makkelijkste manieren om een huis te verduurzamen. Ze brengen veel voordelen met zich mee, zoals het bergen van regenwater, het versterken van lokale biodiversiteit en het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit. Daarnaast zorgen ze voor een betere isolatie en verhogen ze de waarde van het gebouw waar ze op komen te liggen. Dat maakt ze dan ook erg aantrekkelijk!

Idealiter zou elk dak dus een bedekking van sedum krijgen. Toch is dat helaas niet mogelijk: niet alle soorten daken zijn namelijk even geschikt om sedum op te leggen. Dit heeft te maken met hoe schuin het dak is, of welke soort dakbedekking er onder ligt.

Hoe schuin mag een dak zijn?

Ten  eerste is het belangrijk om te weten dat sedum op schuine daken kan worden geplaatst! Hoewel het het meest voorkomt op platte daken, is het ook mogelijk om te plaatsen op daken met een helling. Er zitten wel wat voorwaarden aan verbonden. De maximale helling van het dak mag namelijk niet groter zijn dan ongeveer 25 graden. Bij daken die schuiner zijn dan dat, blijft het sedum namelijk niet liggen. Het kan dan eerder gaan schuiven, er af waaien of er met zware regen vanaf spoelen. Om dat te voorkomen, is het dus belangrijk om van te voren te weten of uw dak niet te schuin is.

Welke soort dakbedekking?

Ook de dakbedekking waar het sedum op komt speelt een rol! Daken die bedekt zijn met dakpannen, riet of aluminium, zijn niet zo geschikt om sedum op te leggen. Vaak zijn dit ook daken die een stuk schuiner zijn. Plattere daken zijn juist weer vaker gemaakt van PVC, EPDM of bitumen. Dit zijn dan ook alle drie zeer geschikte ondergronden voor het plaatsen van een sedumdak. Ze zijn relatief goedkoop, gaan lang mee en zijn in het geval van EPDM zelfs wortelwerend! Uitstekend dus om onder sedum te plaatsen.

Hoe plaatst u een sedumdak op een schuin dak?

Het plaatsen van een sedumdak op een schuin dak, werkt precies hetzelfde als op een plat dak. Wel zit er verschil tussen de verschillende soorten dakbedekking. Kant en klaar pakketten zoals sedumcassettes, kunnen namelijk alleen op een helling van maximaal 15 graden, terwijl sedummatten geschikt zijn tot 25 graden. Het voordeel van de kant en klaar daken is dat u ze niet meer in elkaar hoeft te zetten, terwijl u een sedummat nog wel zelf moet opbouwen. Hou hier dus rekening mee bij het uitkiezen van uw sedumdak!

Contact