Home >> Sedumdak >> Toepassingen

Toepassingen

Een groendak is mogelijk op vele daken! Om te weten welke oplossing het beste bij uw situatie past, kunt u altijd contact opnemen met onze adviseurs. Wij helpen u graag verder. Wat het meest voorkomt, is dat het groene dak ook zichtbaar is. Denk dan aan het dak van een schuur, uitbouw, veranda, tuinhuis, overkapping, garage, carport, dakkapel, aanbouw of het woonhuis.

Een groendak geeft de omgeving een mooie, duurzame uitstraling. U kunt het dan ook echt zien als een toevoeging aan de waarde van uw woning. Ook voor bedrijven of verenigingen is een groendak een hele interessante investering. Bij NatureGreen kunt u daarom ook terecht voor zakelijke oplossingen.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van waar u een groendak kunt plaatsen. 

Dakbedekking

Er is niet één standaard vorm van dakbedekking die nodig is om een groendak te kunnen leggen. Tegenwoordig is het mogelijk om op elke soort bedekking een groendak te plaatsen! Vaak zijn EPDM daken ideaal, omdat deze van zichzelf al wortelwerend zijn. Dat is handig gezien het dak zo beschermd is tegen de wortels van het sedum en eventueel onkruid. Heeft u geen EPDM dak dan is dat geen enkel probleem: Bij NatureGreen kunnen we uw groene dakbedekking leggen, in combinatie met een Groendak Wortelwerend Folie.

Hellende daken

Wilt u een groendak leggen op een dak wat niet plat is? Dat kan! Er is veel mogelijk wat betreft het combineren van hellende daken met een groendak. De verschillende groendaksystemen die NatureGreen aanbiedt kunnen makkelijk worden gelegd op daken met een helling van maximaal 15 graden. Heeft uw dak een steilere helling? Ook dan is een groendak nog mogelijk, bijvoorbeeld door te werken met speciale anti-afschuifplaten. Weet u niet zeker wat de helling van uw dak is? Onze adviseurs helpen u graag. 

Grindstrook

Misschien heeft u het al wel eens gezien: bij groendaken ligt er vaak om de daken een strook grind heen. Dit grind heeft een belangrijke functie. Het creëert namelijk een vegetatievrije zone op het dak. Dit helpt verstoppingen van de afvoer voorkomen, doordat zo kleine materialen en substraat worden gefilterd. Zo voorkomt u waterschade!

Waterafvoer

Bij een groendak is het belangrijk dat de waterafvoer goed geregeld is. Het groendak zelf helpt hier al bij: de vegetatie op het dak kan tot wel 50% van het regenwater opnemen! Voor het overige water is het echter wel belangrijk dat het makkelijk weg kan stromen. Blijft het water staan, dan kan het dak namelijk te zwaar worden en zorgen voor waterschade.

Om te zorgen dat de waterafvoer goed verloopt, helpt het om een bolrooster en een bladvanger te plaatsen. Deze houden blad, grind van de grindstrook en ander vuil tegen en voorkomen zo dat de afvoer verstopt raakt. Zo kunt u nog vele jaren plezier hebben van uw groendak!

Voordelen van een groen dak

Bent u benieuwd naar de voordelen van een groendak? Hieronder hebben we er een paar op een rijtje gezet voor u.

  • Diverse gemeenten verstrekken subsidies voor groene daken

  • Door het groene dak wordt de ruimte minder warm.

  • Het is mooi en fijn om op een groen dak te kijken in plaats van een grijs dak!

  • Een groen dak vangt regenwater op.

  • Uw woning wordt meer waard. Uw investering verdient u gemakkelijk terug. 

  • Het beschermt uw dak, uw dak gaat langer mee wat kosten bespaard. 

  • Een groen dak is goed voor het milieu, voor beestjes en zorgt voor een schonere omgeving.

  • Geluiddempend. Het dempt geluiden.