Op welk dak vind je sedum?

Er zijn veel verschillende toepassingen voor een sedumdak. Dat maakt de daken dan ook zo populair- ze zijn immers op veel verschillende daken te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van een schuur, uitbouw, veranda, tuinhuis, overkapping, garage, carport, dakkapel of het dak van uw woonhuis. Over het algemeen zijn daken vrij plat, en hebben ze een dakbedekking van bitumen, PVC of beton.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende toepassingen van een groendak!

sedumdak

Voordelen van een groendak

Naast dat het dak op veel verschillende daken is toe te passen, brengt het ook veel voordelen met zich mee. Een aantal voorbeelden van dit soort voordelen zijn:

  • Diverse gemeenten verstrekken subsidies voor groene daken.
  • Door het groene dak wordt de ruimte minder warm.
  • Het is mooi en fijn om op een groen dak te kijken in plaats van een grijs dak!
  • Een groen dak vangt regenwater op.
  • Uw woning wordt meer waard. Uw investering verdient u gemakkelijk terug.
  • Het beschermt uw dak, uw dak gaat langer mee wat kosten bespaard.
  • Een groen dak is goed voor het milieu, voor beestjes en zorgt voor een schonere omgeving.
  • Het dempt geluiden.

Dakbedekking

Wanneer u kijkt naar de verschillende toepassingen van sedumdaken, is het belangrijk om rekening te houden met het soort dakbedekking. Er zijn namelijk een aantal soorten dakbedekking die het meest geschikt zijn om sedumdaken op te leggen. Zo zijn EPDM daken  ideaal omdat deze van zichzelf al wortelwerend zijn. Dat is handig, want het dak is zo beschermd is tegen de wortels van het sedum en eventueel onkruid. Bij daken van bitumen op beton, leggen we eerst een wortelwerend doek of folie neer, om zo de de dakbedekking te beschermen.

Sedumdak op hellende daken

Wilt u een groendak leggen op een dak wat niet plat is? Dat kan! Er is veel mogelijk wat betreft het combineren van hellende daken met een groendak. De verschillende groendaksystemen die NatureGreen aanbiedt kunnen makkelijk worden gelegd op daken met een helling van maximaal 15 graden. Heeft uw dak een steilere helling? Ook dan is een groendak nog mogelijk, bijvoorbeeld door te werken met speciale anti-afschuifplaten. Ook daardoor is een sedumdak op veel verschillende soorten daken toe te passen!

Grindstrook

Misschien heeft u het al wel eens gezien: bij groendaken ligt er vaak om de daken een strook grind heen. Dit grind heeft een belangrijke functie. Het creëert namelijk een vegetatievrije zone op het dak. Dit helpt verstoppingen van de afvoer voorkomen, doordat zo kleine materialen en substraat worden gefilterd. Zo voorkomt u waterschade!

Waterafvoer

Bij een groendak is het belangrijk dat de waterafvoer goed geregeld is. Het groendak zelf helpt hier al bij: de vegetatie op het dak kan tot wel 50% van het regenwater opnemen! Voor het overige water is het echter wel belangrijk dat het makkelijk weg kan stromen. Blijft het water staan, dan kan het dak namelijk te zwaar worden en zorgen voor waterschade.

Om te zorgen dat de waterafvoer goed verloopt, helpt het om een bolrooster en een bladvanger te plaatsen. Deze houden blad, grind van de grindstrook en ander vuil tegen en voorkomen zo dat de afvoer verstopt raakt. Zo kunt u nog vele jaren plezier hebben van uw groendak!